StoryEditor

Sako je pre mňa maximum

13.05.2014, 23:57

Čitateľ mojich stĺpčekov Simon Stanfield z Londýna sa chystá na prvú služobnú cestu. Navštívi potenciálneho dodávateľa v Číne. Pýta sa, ako sa má obliecť, aby ho partneri brali vážnejšie.

Neznáme prostredie

Simon bude pod tlakom, keďže bude rokovať za svoju firmu v neznámom prostredí. Cieľom jeho príprav bude zabrániť tomu, aby sa vystavil do situácie, v ktorej bude mať pocit, že si nie je dostatočne istý sám sebou. Príčinou takéhoto stavu môže byť aj to, že bude zle oblečený. Buď príliš vyfintene, alebo nevhodne vzhľadom na neznalosť domácej obchodnej etikety.

Je pre mňa zábavné, že sa pýta práve mňa na názor na formálny odev. Na začiatku fungovania spoločnosti Virgin zamestnanci vtipkovali:„Ak sme videli Richarda v obleku na stretnutí s bankárom, vedeli sme, že sme vo vážnych problémoch.“

Keď spoločnosť Virgin začala podnikať v hudobnom priemysle a spolupracovali sme s umelcami ako The Sex Pistols, Boy George, The Rolling Stones alebo Genesis, nikto neočakával, že by som mal nosiť prúžkovaný oblek, klobúk a dáždnik typický pre zatuchnutý britský podnikateľský svet. Ani dnes nevlastním príliš veľa oblekov.

Maximálne sako

Kým sme nespustili Virgin Atlantic Airways v roku 1984, kde boli zásady oblečenia formálnejšie, mal som nemenné spôsoby. Môj prístup bol takýto: dostanú, čo vidia. Uprednostňoval som menčestráky a voľné svetre. Zistil som, že to žiadnym spôsobom neovplyvňuje moju schopnosť uzatvárať obchody. Manažérsky tím Virgin Atlantic ma nikdy nepresviedčal, aby som si obliekol niečo formálnejšie ako sako, pričom už muselo ísť o fakt „prepychovú“ záležitosť.

Aj napriek tomu si vždy na obchodné cesty do Ázie balím sako. Preto radím každému zobrať si oblek alebo minimálne sako a strohé nohavice. Obnosené džínsy by som nechal doma.

Musíte mať na pamäti, s kým sa stretnete. Na posledných cestách po Japonsku a Číne som si všimol, že sa trochu uvoľnili voľakedy prísne pravidlá obliekania. V technologických a internetových odvetviach sú obleky a kravaty skôr výnimkou. Na druhej strane, ak musíte rokovať s bankármi, so zástupcami vlády alebo s vedením uznávanej korporácie, zistíte, že zásady obliekania sú výnimočne formálne z hľadiska západných štandardov. Možno by ste mohli dať kravatu do starého železa, ale vynechanie saka by sa mohlo považovať za hrubosť.

Nemeškať

V Ázii by som aj tak bol radšej opatrný a na obchodné stretnutia by som sa obliekol o niečo konzervatívnejšie. Ak budete rokovať s niekým starším, určite ocení takýto prístup. Ak je protistrana oblečená menej formálne, ešte stále máte príležitosť dať si sako dolu.

Dôležité je tiež naplánovať si presuny medzi schôdzkami. To platí najmä pre Čínu, kde sa za jeden z najväčších prehreškov vníma meškanie, považované za vyjadrenie neúcty. Problémom je príchod hoci aj zopár minút po stanovenom začiatku. Ubezpečte sa preto, že budete mať dostatok času na vyriešenie prípadných ťažkostí, ktoré vás môžu na ceste postretnúť. Doprava v Pekingu a Šanghaji je absolútne hrôzostrašná. Nepovažuje sa však za dôvod na ospravedlnenie. Verte mi, naučil som sa to na vlastných chybách.

Surová ryba

Ak v niečom máte pochybnosti, počkajte si na správanie hostiteľa a sledujte jeho príklad. Niekedy to však môže byť trápne. Spomínam si na jeden bolestivý obchodný obed, ktorý som zažil v Japonsku v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Bol som zhrozený, keď som sa ocitol zoči-voči tanieru so surovou rybou. Sašimi ešte vtedy nebol obľúbený pokrm na Západe. Nevedel som, že je to delikátne jedlo, a nerozmýšľal som o ňom takto. Papral som sa v ňom, zo zúfalstva som časť chodu ukryl do obrúska. Bolo mi ťažko, ale keď sa na situáciu pozerám spätne, uvedomujem si, že som mal jednoducho rybu zjesť a nedať sa znechutiť.

Pripomínam aj to, že vybudovanie osobných vzťahov je výnimočné pri podnikaní práve v Číne. Keď tam budete, urobte maximum pre to, aby ste vytvorili priateľstvo s ľuďmi, ktorí môžu mať vplyv na úspech vášho podniku.

Nezabúdajte, že na to slúžia spoločenské príležitosti, na ktorých už nezaťažujte ostatných diskutovaním o obchodných záležitostiach. Vyskytne sa pri tom aj množstvo alkoholu. Správajte sa tak, aby ste sa pred ostatnými nezhodili. Bude to dobrá zábava, budete upevňovať dôveru čínskych partnerov a zistíte, že príležitostné faux pas na oboch stranách nebude neprekonateľným problémom a dobre sa na nich spoločne zasmejete.

Tak si užite cestu do Ázie. Veľa šťastia pri pritiahnutí nového biznisu domov.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
03. máj 2024 21:26