Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Ako z možného vyťažiť to najlepšie

21.04.2016, 00:00

Dnes ešte nie je úplne viditeľný rozsah zmien, ktoré prinášajú tri zdanlivo nenápadné odseky programového vyhlásenia vlády v kapitole Lepšie verejné rozhodovanie. Je v nich zhutnená jedna z najzásadnejších reforiem fungovania štátu.

V prvom rade koncept hodnoty za peniaze v spomínaných troch odsekoch predstavuje hĺbkový rez naprieč celou štátnou správou. Ide o veľmi konkrétnu a komplexnú predstavu, ako rozhodovaniu o verejných výdavkoch, investíciách, politikách a rôznych reguláciách dodať kvalitný informačný základ v podobe podkladov. Aj so zohľadnením alternatívnych možností.

Druhou kľúčovou oblasťou je masívna snaha o prehodnocovanie výdavkov štátu primárne zameraná na výsledky. V tomto volebnom období je ambíciou revidovať väčšinu verejných výdavkov. Začíname so sektormi dopravy, zdravotníctva a vládneho IT. Cieľom revízie nemusia byť len rozpočtové škrty, zámerom je skôr zlepšovať verejné služby a výsledky verejného sektora, čo pocítime napríklad v podobe kvalitnejšieho zdravotníctva, lepšieho školstva, ale aj pri každodennej ceste do práce.

Dôkazom, že to v praxi môže fungovať, boli štúdie, ktoré sa zamerali napríklad na obchvat D4/R7 alebo výstavbu nemocnice v Bratislave. Napriek zrejmým pozitívam rizík a nástrah je viac a sú zložitejšie, než by sa zdalo. Bude potrebné postaviť silné analytické tímy v rámci verejných inštitúcií. Tie by mali produkovať poctivé a nezaujaté analýzy, ktoré budú podkladom pre výber najvhodnejších riešení politikmi. Už to samo osebe predstavuje neľahkú úlohu.

Okrem toho, ani s najsofistikovanejšími nástrojmi nemusíme vidieť za horizont udalostí. Aj v súčasnosti zdanlivo výhodná voľba sa môže v budúcnosti ukázať ako menej výhodná oproti iným zvažovaným alternatívam. Preto je potrebná precíznosť. Navyše zmena jednej politiky či regulácie môže ovplyvniť inú. Referencovanie cien liekov bezpochyby výrazne znížilo ceny a ušetrilo stovky miliónov eur, ale ukázalo aj napríklad slabiny regulácie reexportu liekov v praxi.

Máme na stole zásadný projekt, ktorý môže posunúť Slovensko bližšie k najvyspelejším krajinám sveta. Jeho realizácia si vyžiada ešte veľmi veľa práce. V mnohých z nás pretrváva smútok z toho, že nám pri tom už nepomôže Martin Filko, ktorý bol jeho spoluautorom. Je tu však množstvo nesmierne šikovných ľudí, ktorí za týmto dielom stoja a chcú ho dotiahnuť čo najďalej. A ak budeme trpezliví a vytrvalí, zvládneme to.

Peter Pellegrini predstavil Programové vyhlásenie vlády v parlamente. Jeho prejav začína v čase 21:00

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 01:59