Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Cezhraničná buzerácia

26.04.2016, 22:56

Od 18. júna 2016 platí nový zákon o cezhraničnej spolupráci pri vysielaní zamestnancov, súčasne s novelami Zákonníka práce, zákona o inšpekcii práce a zákona o nelegálnom zamestnávaní. Mám malý priestor, ale pokúsim sa vám vysvetliť, v čom spočíva škodlivosť týchto zmien. A poprosiť, najmä ak sedíte v tripartite, aby ste vysvetlili vláde, že tieto novinky treba okamžite stopnúť. Mňa ako opozičného poslanca nepočúvajú.

Nezmyselná byrokracia
Každý zamestnávateľ so sídlom v Európskej únii musí pri dodávke služieb na Slovensko nahlásiť Národnému inšpektorátu práce vyslanie svojich zamestnancov. Predstavte si, že vám rakúsky dodávateľ do firmy pošle technika na zmluvný servis, bude u vás pár hodín a vracia sa domov – jeho rakúsky zamestnávateľ to musí oznámiť našej NIP-ke.

Aj keď tu bude rakúsky technik len dve hodiny, musí mať pri sebe pracovnú zmluvu a na požiadanie musí jeho zamestnávateľ predložiť nášmu inšpektorátu jeho výplatnú pásku – to všetko na žiadosť inšpektora, prípadne preložené do slovenčiny. Zároveň musí rakúsky zamestnávateľ zabezpečiť evidenciu pracovného času svojho zamestnanca počas jeho práce na Slovensku v mieste výkonu práce.

Ak vysielate vy vášho zamestnanca pri dodávke služieb do iného členského štátu únie, musíte ho od 18. júna pred vyslaním (hoci to bude na jediný deň) informovať o pracovných podmienkach v štáte, do ktorého ide, a uzavrieť s ním novú dohodu o vyslaní.

Bruselskejší ako Brusel
Málo? Od 18. júna sa zavádza spoluzodpovednosť za nelegálne zamestnávanie. Ak vám dodávateľ dodá práce alebo služby vykonané prostredníctvom svojich – nelegálne zamestnaných – zamestnancov, dostanete od Inšpektorátu práce pokutu rovnako, ako keby ste ich nelegálne zamestnávali vy. Od 2-tisíc eur vyššie. A na 5 rokov ste mimo verejných obstarávaní a čerpania eurofondov. Ak si poviete no a čo, nezabúdajte, že nelegálne zamestnávanie je aj situácia, keď dodávateľ prihlási svojho zamestnanca do Sociálnej poisťovne o hodinu neskôr, ako u neho začne pracovať. A nelegálne zamestnávanie je aj „Švarc systém“ – alebo ako na Slovensku hovoríme, „zamestnávanie na živnosť“.

Je síce pravda, že časť týchto noviniek je iniciovaná povinnosťou zapracovať príslušnú smernicu Európskej únie. Avšak množstvo článkov tejto smernice hovorí: „členský štát môže“ – a nie musí... Robme s tým niečo. Ja podávam tento týždeň v parlamente poslaneckú novelu na zrušenie tejto zbytočnej buzerácie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 22:56