StoryEditor

Progresívni politici vracajú úder. Trhu a startupom

05.05.2016, 00:00
AirBNB sprístupnilo nájmy, no prispelo aj k rastu cien. Teraz čelí regulácii.

Pokrok je jedným zo základných prínosov slobodnej ekonomiky. Sloboda podnikania prináša šancu vymyslieť produkt alebo službu, ktorá na trhu chýba, a ponúknuť ju potenciálnym záujemcom. Na základe tohto princípu vznikajú každý deň nové podnikateľské nápady a iniciatívy identifikujúce tieto príležitosti a možnosti, ako ich využiť. Ak záujemcov nájdu, majú šancu na trhu uspieť. Ich odmenou bude zisk, odmenou spoločnosti bude buď lacnejší, alebo kvalitnejší produkt či služba napĺňajúca potreby bežného obyvateľstva. Pokrok príde ako výsledok snahy bežných ľudí zarobiť si svojou prácou a kreativitou. Za cenu rizika, že môžu aj všetko stratiť.

Takýto pokrok má však aj svoje obete. Často sú to práve staré firmy, ktoré sa buď v dôsledku štátnej ochrany, alebo silných odborov stali dlhodobo neefektívne a predražené. Tieto firmy novou konkurenciou môžu prísť o všetko alebo budú donútené úplne zmeniť a zefektívniť svoje podnikanie. Tohto procesu sme svedkami v posledných desiatich rokoch vďaka podnikateľským iniciatívam ako napríklad Uber alebo AirBNB, ktoré ponúkli lacnejšie alternatívy zaužívaným možnostiam cestovania alebo ubytovania. V momente, keď tradiční poskytovatelia začali strácať pôdu pod nohami, obrátili sa na spoľahlivých spojencov: politikov a úradníkov.

Každý politik sa rád hrá na obhajcu pokroku. No pokroku nie ekonomického, ale najmä sociálneho. Ten sa nemeria nevyhnutne v podobe podnikateľského úspechu alebo ekonomických výsledkov, ale v podobe miery sociálnej stability pomocou zákonov a regulácií. V mene tohto hesla vznikol dokonca celý politický takzvaný progresívny prúd v politike reprezentovaný najmä ľavicou.

Tá mala najnovšie problém so zvyšujúcimi sa cenami prenájmov bytov v Berlíne z dôvodu popularity systémov krátkodobých prenájmov poskytovaných napríklad portálom AirBNB. Riešenie miestnych politikov bolo jednoznačné. Máme problém? Pomôže zákon obmedzujúci krátkodobé prenájmy celých bytov v meste. Podobné opatrenia prichádzajú aj z iných miest. Napriek isto úprimným záujmom politikov riešiť problémy jediným spôsobom, ako často vedia, tento prístup má aj svojich ďalších podporovateľov, hotely a tradičné ubytovacie zariadenia, ktoré stratili svojich zákazníkov.

Na jednej strane treba priznať, že zvýšený dopyt po bytoch pre služby ako AirBNB tlačí ich ceny nahor. Realita však je, že tieto návrhy progresívnych politikov brzdia rozvoj nových trhových riešení, ktoré túto cenu zasa stlačia dolu. Tieto nápady prídu časom, škodlivé zákony môžu prísť aj dnes. Iróniou zostáva myšlienka, že práve progresívni politici bojujú proti pokroku. A prekvapivo často.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
03. máj 2024 06:55