Roman BrecelyPavol Funtál
StoryEditor

Proti nespravodlivosti, nie proti poctivým

10.05.2016, 00:00

Asi poznáte situáciu, keď sa veziete v električke s platným lístkom a revízori chytia vedľa vás čierneho pasažiera. Nejeden poctivý cestujúci sa poteší – hľa, systém funguje, neplatiči sú postihovaní, len nech pekne zaplatí tých pár desiatok eur. Nabudúce ho prejde chuť voziť sa za peniaze ostatných. Predstavte si však, že by takéhoto človeka odviedli z električky policajti a zavreli ho na päť rokov do väzenia. To už by asi málokto cítil zadosťučinenie, že veď nepoctivosť bola potrestaná. Áno, bola, ale zjavne neprimerane okolnostiam a spáchanému priestupku.

Presne tento stav panuje na slovenských diaľniciach od prvého februára. Absolútna väčšina vodičov si poctivo platí diaľničnú známku a netvári sa, že ide o novinku – veď diaľničné známky potrebujú autá dvadsať rokov, iba sa zmenila forma na elektronickú. Navyše, pätinový nárast predaja diaľničných známok svedčí o tom, že zmena bola dostatočne zrozumiteľná a dá sa na nej stavať do budúcnosti.

Medzi ľuďmi, ktorí dnes vyjdú na diaľnicu bez známky, však nie sú len chronickí podvodníci. Iste, niektorí vodiči sa spoliehajú na to, že ich polícia na svojich občasných raziách nezachytí. Ibaže smola – kamerový systém ich už zaznamená aj bez hliadky. No zaznamená aj vodičov, ktorí sa pri vypĺňajú formulára pomýlili, na svoju povinnosť zabudli, nepoužívajú vlastné auto a podobne. Každý z nich má podľa platného zákona zaplatiť 300 eur za každý protiprávny vstup na spoplatnenú cestu, a to vždy raz za dvadsaťštyri hodín. Ak niekto bude jazdiť načierno mesiac, príde mu pokuta deväťtisíc eur. A to už môže znamenať exekútora a stratu strechy nad hlavou. Pri cene ročnej diaľničnej známky päťdesiat eur.

Rozhodli sme sa to zmeniť. Nie proti poctivým, ale v duchu spravodlivosti a primeranosti. Stačí sa pozrieť do okolitých krajín na tamojšie výšky pokút (Rakúsko 120 eur, Česko 185, Maďarsko 48, Švajčiarsko 183) a porovnať to napríklad s príjmami obyvateľstva. Sankcia za priestupok má mať výchovný, nie likvidačný charakter a má v tomto prípade primať previnilca k tomu, aby si známku kúpil a viac bez nej nejazdil.

Pripravili sme preto zmenu zákona tak, aby za chýbajúcu známku zaplatil majiteľ vozidla trojnásobok ceny ročnej známky, teda 150 eur. Ak zaplatí do 15 dní, má to za sto. Pokuty sa nebudú kumulovať raz za deň, ale raz za mesiac. Každý, koho doteraz systém zaznamenal, zaplatí pokutu 150 eur. Generálny pardon, a teda odpustenie pokuty, by bol voči poctivým vodičom jednoznačne nespravodlivý.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 11:36