Hracie automatyReuters
StoryEditor

Hazardu sa bude dýchať ťažšie

11.08.2016, 00:00

Zem pod nohami hazardu sa otriasa. Novelou zákona výrazne meníme podmienky v oblasti prevádzkovania hazardných hier. Primárne nám ide o vyššiu ochranu ľudí a rizikových hráčov. V prvom rade treba mať na pamäti, že oblasť hazardu nie je štandardný biznis. Vyžaduje si špecifický regulačný rámec a osobitný prístup, keďže môže generovať výrazné negatívne externality.

Vychádzajúc z toho napríklad chceme, aby prijímatelia pomoci v hmotnej núdzi, patologickí hráči a aj ľudia, ktorí sa tak sami rozhodnú, nemali možnosť hrať. S vidinou „privyrobenia si“ cez automaty ešte viac prehlbujú svoju chudobu, čo v konečnom dôsledku môže rozleptávať celé rodiny. Zrejme tiež nikto nebude namietať ani proti tomu, že deti do herní nepatria, preto ich vstup do nich navrhujeme zakázať.

Sektor hazardu si vyžaduje aj osobitný dozor. Chceme hlavne, aby bol v porovnaní so súčasnosťou efektívnejší. Preto dávame preto právomoci finančnej správe, ktorá bude môcť okrem štandardných nástrojov využívať aj tzv. mystery shopping, teda kontrolu, ktorú vykoná človek s utajenou identitou.

Rozruch spôsobil návrh na zamedzenie prístupu na webové stránky prevádzkovateľov online hazardných hier bez licencie. Kritici tvrdia, že je to cenzúra a v budúcnosti to môže byť zneužité na blokovanie ďalšieho „nepohodlného“ obsahu. V tomto prípade však ide skôr o živenie mýtov než o argumenty. Novela zákona si v tomto prípade berie na mušku výhradne čierny trh nelegálneho hazardu. Ide o subjekty bez licencie, ktoré tým pádom ani neplatia na Slovensku dane. Pri pozornejšom čítaní legislatívy je zrejmé, že žiadne ďalšie ambície pri blokovaní webových stránok nemáme a ani, samozrejme, nechceme mať.

Nejde pritom o žiadnu novinku. Blokovanie nelegálnych prevádzkovateľov online hazardu je zavedené v sedemnástich krajinách EÚ a v Nórsku. Tieto krajiny v drvivej väčšine spolu s obmedzením prístupu na webové stránky nelegálneho hazardu využívajú aj obmedzenie platieb, čo tiež navrhujeme. Spolu s Českou republikou, ktorá prijala takúto legislatívu nedávno, a Slovenskom tak pôjde o dvadsať krajín starého kontinentu, ktoré využívajú túto prax.

Aj tu však platí, že je vhodnejšie najskôr precízne mieriť, až potom strieľať. Nelegálni poskytovatelia online kurzových stávok bez licencie tak budú môcť najskôr licenciu získať. Ak túto možnosť nevyužijú, bude prístup k ich stránkam zamedzený. Na ich činnosť teda nebudú doplácať tí, ktorí si licenciu zaobstarajú alebo ju už majú a poctivo platia dane.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 15:21