Tomáš DruckerTASR
StoryEditor

Zdravotné odvody bez limitu: obeťou bude štátna kasa

10.10.2016, 00:00
Novinka, ktorú zvažuje rezort zdravotníctva, zmrazí eufóriu podnikateľov.

Druhá polovica roku 2016 priniesla niekoľko pozitívnych opatrení. Postarali sa o to, že dôvera podnikateľov v štát sa zvýšila a chuť slovenských biznismenov podnikať na Slovensku taktiež. Budem konkrétnejšia: najskôr prišla novinka úročenia zadržiavaného nadmerného odpočtu (aj keď menej, ako sa čakalo). Potom to zas bola daň z dividend len vo výške siedmich percent (aj keď bez stropov). A prednedávnom bolo plusom zvýšenie paušálnych výdavkov pre živnostníkov (hoci stále s obmedzeniami).

Koncom minulého týždňa však ministerstvo zdravotníctva eufóriu pozitívnych očakávaní podnikateľov zmenilo. Rezort totiž zvažuje zrušenie horných limitov na platenie odvodov do zdravotných poisťovní. Inými slovami, z každého zarobeného eura zaplatíme svoj príspevok na lepšiu zdravotnú starostlivosť. Časť podnikateľov sa báť nemusí – platiť budú iba bohatší, teda poistenci, ktorých príjmy sa radia do strednej a vyššej kategórie.

Pozrime sa však bližšie na to, koho sa opatrenie dotkne. Sú to najmä ítečkári alebo iní špecialisti. Len podotknem, že ide o ľudí, ktorí bežne pracujú v noci alebo cez víkendy, aby si dopriali lepšie bývanie či zahraničnú dovolenku. Ich motivácia neustále pracovať pre lepšie nemocnice klesne, čím sa vyberie menej daní.

Veľkou skupinou sú expatrioti, ktorí riadia slovenské podniky a so zahraničnou matkou majú dohodnutú netto zmluvu, aby bol ich príjem pri rôznych novelách stále rovnaký. Zamestnávateľ zaplatí viac odvodov, menej daní a tým pritečie menej peňazí do štátnej kasy.

Ďalšou skupinou sú takmer vyhynutí živnostníci s takto vysokými základmi dane, respektíve tí, ktorí ešte nestihli svoje odvody optimalizovať založením eseročky. Tí svoje rozhodnutie urýchlia a tým svoje odvody, a to aj do sociálnej poisťovne, znížia na minimum.

Najviac zasiahnutou skupinou sú však podnikatelia – vlastníci právnických osôb, ktorým dal štát pri dividendovej dani rok a pol na vyplatenie dividend a nastavenie sa na nové pravidlá.

Oznámením plánovaného zrušenia maximálneho vymeriavacieho základu sa väčšina z nich cíti podvedená. Má skutočne ich povinnosti veľkorysej dane z dividend predchádzať obdobie, v ktorom zaplatia zdravotné poistenie bez limitácie?

Uvedomme si, že zdravotné poistenie nie je daň. Vo väčšine krajín sa považuje za príspevok platiteľa na zdravotnú starostlivosť. Preto sa neuplatňuje neobmedzený princíp solidárnych príspevkov podľa výšky príjmu.

Zvýšenie limitu platenia príspevkov do zdravotnej poisťovne by podnikatelia a zamestnanci zvládli. Pri zrušení stropov na ich platenie však bude ich dôvera v štát a chuť platiť dane a odvody na minime. A povedzme si na rovinu, ich motivácia na kreatívne účtovníctvo na maxime. Obeťou tak nebude nik iný, ako štátna kasa.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
05. máj 2024 01:43