nokia microsoftReuters
StoryEditor

Svet je jeden trh. Digitálna doba je výzvou aj pre giganty

24.10.2016, 00:00
Vo svete biznisu sme v dôsledku rýchlych zmien svedkami zániku tradičných značiek aj celých odvetví.

Slovensko sa 1. júla 2016 stalo predsedníckou krajinou Rady Európskej únie. Medzi jej štyri priority patrí aj vytváranie ekonomicky silnej Európy, ktorá sa stále formuje na digitálnom jednotnom trhu. Microsoft je hrdý, že je jedným z oficiálnych partnerov tejto dôležitej úlohy, ktorú má Slovensko prvýkrát, odkedy sa stalo súčasťou EÚ. Tento moment vnímam ako výnimočný a rozhodujúci pre Európu.

Prekonali sme dlhú ekonomickú krízu a očakávania ekonomického rastu v Únii sú (mierne, ale stále) pozitívne. Čaká nás však ďalšie obdobie dôležitých zmien, ktorých hnacím motorom sú práve nové technológie. Digitálna transformácia je fascinujúca, pretože k nej dochádza naraz vo všetkých sférach života. Obracia naruby naše osobné a profesionálne životy, mení fungovanie biznisu a jednotlivých odvetví. Ak chcú byť naše deti v budúcnosti úspešné, musia nadobudnúť iné zručnosti, ako stačili nám. Budú sa musieť popasovať nielen so svojimi šikovnými rovesníkmi doma, ale všade na svete. Sme pripravení na túto výzvu?

Vo svete biznisu sme v dôsledku týchto rýchlych zmien svedkami zániku tradičných značiek a niekedy aj celých odvetví. A takmer cez noc sa rodia nové hviezdy. Zo zoznamu Fortune 500 z roku 2000 je stále v hre chabá polovica firiem – tie ostatné nedokázali prijať nové výzvy. Svet okolo nich sa zmenil a ony neboli ochotné alebo schopné na zmeny reagovať. Nepreháňam, ak poviem, že je v stávke naše prežitie.

Jedným z najchúlostivejších aspektov digitálnej transformácie je, že sa deje neuveriteľne rýchlo. Často nemáme ani čas všimnúť si, že sa niečo zmenilo. A potom je už neskoro. O globalizácii sa hovorilo veľmi dlho, no naozaj k nej došlo len nedávno. Digitálne technológie spojili celý svet do jednotného trhu a pre tvorcov regulatórneho prostredia je ťažké udržať krok.

Z digitálnej transformácie majú najväčší úžitok malé a stredné podniky, reprezentujúce 99 percent európskej ekonomiky. Celé desaťročia bolo pre malé subjekty takmer nemožné – či už ide o podniky alebo krajiny – súťažiť s veľkými organizáciami a regiónmi. Jedným z najpozitívnejších vplyvov cloudu je, že pre všetkých je vstupnou bránou ku globálnemu úspechu. Ktokoľvek môže dobyť svet so zlomkom zdrojov, ktoré by potreboval kedysi. Toto je jeden z dôvodov, prečo verím, že vytvorenie životaschopného jednotného trhu je kritické pre ekonomicky silnú Európu. Zlepší to podmienky na podnikanie, inovácie a tvorbu pracovných miest v každej európskej krajine. A to posilní pozíciu celej Európy v globálnej ekonomike.

Microsoft symbolicky podporil predsedníctvo Slovenska tým, že 1. júla 2016 spoločnosť zlúčila slovenskú a českú pobočku. Veľa našich partnerov a zákazníkov už podniká na oboch trhoch alebo by radi expandovali. Teraz, keď pracujeme ako jeden silnejší tím v oboch krajinách, budeme ich schopní podporiť oveľa efektívnejšie. Odpoveď na digitálnu transformáciu je ako sadenie stromu v známom prísloví – najvhodnejší čas na sadenie stromu bol pred 20 rokmi. Druhé najvhodnejšie obdobie je teraz.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 13:52