ECBReuters
StoryEditor

ECB brnká na nervy dlhopisovým investorom

07.11.2016, 23:00
Autor:
Miro KotovMiro Kotov

Úrokové sadzby sú blízko nuly – niekde pod, niekde tesne nad. V každom prípade, žiadna sláva pre dlhopisových investorov. Tí v snahe dosiahnuť nejaké výnosy nakupujú dlhopisy s čoraz dlhšími splatnosťami. Tento nápad funguje parádne, kým sú sadzby nízke. Problém však nastane, ak začnú rásť. Pre investora, ktorý sedí na dvadsaťročnom dlhopise, nárast výnosov o jeden percentuálny bod znamená stratu 20 percent. Akákoľvek zmienka o raste sadzieb im preto zabrnká na nervy. A začnú sa rýchlo zbavovať dlhopisov.

Na začiatku októbra sa prehnala šepkanda, že v ECB je zhoda na znižovaní nákupov dlhopisov. To by spôsobilo rast sadzieb. A hoci tieto ECB vehementne popierala, na dlhopisovom trhu sa to mlelo. Výnosy v priebehu pár dní vybehli o štvrť percenta. Takýto pohyb by nestál za zmienku, no v čase nulových úrokov je aj štvrť percenta veľký pohyb. Čo a kto v ECB sledoval vypustením tohto balónika, je otázne. Či to bolo len testovanie trhovej reakcie či príprava pôdy na oficiálne oznámenie ukončovania nákupov dlhopisov alebo nejaká politická hra, ťažko povedať.

Koncom októbra zasadala európska aj americká centrálna banka. Obe nespravili nič a pozornosť presunuli na decembrové zasadania. Tam sa od Fedu očakáva zvýšenie sadzieb. Od ECB správa, čo ďalej s nakupovaním dlhopisov, ktoré má skončiť v marci 2017.

Výnos z desaťročných nemeckých dlhopisov sa pod vplyvom špekulácií vynoril zo záporných teritórií a do konca mesiaca sa motal okolo nuly. Približne o štvrť percenta vzrástli výnosy aj na väčšine ostatných štátnych dlhopisoch. Slovenské desaťročné dlhopisy sa obchodovali s výnosmi okolo 0,45 percenta.

Akciové trhy boli ovplyvnené aj obnovenými obavami o dosah brexitu či zverejňovanými výsledkami firiem. Globálne akcie sa v priebehu októbra obchodovali bez výrazných výkyvov. Americké akcie mierne klesli, európske, naopak, mierne vzrástli. Japonské zaznamenali výraznejší rast. Americký dolár sa celý mesiac zhodnocoval oproti euru a koncom októbra bol takmer o tri percentá silnejší ako na začiatku.

Počas mesiaca mierne vzrástla aj cena ropy, no ani októbrové zasadanie OPEC-u nespôsobilo prudký rast cien. S klesajúcim podielom na OPEC-u na ťažbe ropy klesá ich schopnosť pohnúť cenami. O ochote znižovať produkciu ani nehovoriac. Keďže členovia OPEC-u financujú štát z ropných príjmov, trpia už teraz. Pri poklese ťažby bez nárastu ceny by ich rozpočty trpeli ešte viac. A to riskovať nechcú. 

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 12:15