Matteo RenziReuters
StoryEditor

Taliansky premiér hrá v referende o všetko

01.12.2016, 23:00
Matteo Renzi si buď výrazne posilní moc, alebo vo funkcii skončí.

V nedeľu sa v Taliansku uskutoční referendum, ktoré bude mať výrazný dosah nielen na taliansku ústavu, ale keďže premiér Matteo Renzi úspechom podmienil zotrvanie vo funkcii, aj na smerovanie domácej politiky. Situácia v štvrtej najväčšej ekonomike Únie je podobne dôležitá ako výsledok blížiacich sa francúzskych prezidentských volieb či hlasovanie Nemcov o novom zložení Bundestagu.

Návrh Renziho ľavicovo-centristickej vlády počíta so zmenou až 47 zo 139 článkov Ústavy Talianskej republiky. Kľúčová zmena sa týka Senátu. Krajina je známa práve tým, že obe komory parlamentu majú rovnocenné postavenie a identické funkcie, čo veľmi pripomína americký model rovnováhy zákonodarnej moci v dvojkomorovom Kongrese. Systém zabezpečuje, aby pri tvorbe zákonov bol zohľadnený nielen hlas ľudu, ale aj regiónov. Zároveň je však príčinou večných kríz v Taliansku, ktoré od roku 1945 zažilo už 63 kabinetov.

Doteraz pomerne populárny Renzi navrhuje znížiť počet senátorov z 320 na 100, zásadne obmedziť ich legislatívne právomoci na niektoré špecifické oblasti, ako napríklad európske politiky alebo ochrana menšinových jazykov. Senátori by boli po novom menovaní podľa počtu obyvateľov každého regiónu a bez nároku na plat. Keďže Senát by stratil možnosť vysloviť nedôveru vláde, kritici Renzimu vyčítajú, že chce koncentrovať priveľa moci v rukách vlády. Renzi oponuje, že reforma má zefektívniť legislatívny proces v krajine a ušetriť verejné peniaze.

Ďalšie zmeny sa majú týkať vzťahu centrálnej moci a talianskych regiónov. Štát by získal naspäť kompetencie, ktoré stratil reformou v roku 2001, ako napríklad produkcia a distribúcia energie či riadenie letísk a prístavov. Navrhovatelia sa tým usilujú riešiť prehlbujúce sa regionálne rozdiely v krajine a pripomínajú, že regionálne vlády doteraz urobili pre rozvoj týchto oblastí pramálo. Parlamentná opozícia a miestne autority sa obávajú zmiešania štátnych a samosprávnych záležitostí, čo povedie ku kompetenčným konfliktom. Renziho návrh má reformovať aj voľbu prezidenta a podmienky budúcich referend.

Zaujímavé bude sledovať výsledok referenda vo svetle politickej budúcnosti premiéra. V prípade neúspechu totiž Renzi mieni odstúpiť a Taliansku by hrozili predčasné voľby. Nestabilita v Ríme je po rozhodnutí Britov o brexite a Trumpovom víťazstve v USA ďalšou šancou pre populistov. Nálady na trhoch signalizujú mierne znepokojenie, keďže rozdiel v úrokoch talianskych a nemeckých dlhopisov sa prehlbuje. Posledné prieskumy naznačili, že tesná väčšina Talianov nakoniec návrh odmietne. Netreba však pripisovať talianskemu referendu, nech už dopadne akokoľvek, prehnane veľkú pozornosť. Situácia na trhoch sa bez ohľadu na výsledok opäť rýchlo zastabilizuje a dá sa očakávať, že po prípadnej Renziho demisii nastúpi úradnícka vláda až do riadneho termínu volieb v máji 2018. Aj v pondelok teda vyjde slnko na východe a zapadne ako vždy na západe.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 15:08