HN/Peter Mayer
StoryEditor

Slovenské predsedníctvo ako premárnená príležitosť

17.01.2017, 23:00
Namiesto otvárania zásadných tém sme čas venovali zjazdom a chlebíčkom.

Slovensko má za sebou obdobie, keď predsedalo Rade Európskej únie a bolo na čele svetovej veľmoci s 500 miliónmi obyvateľov. Dnes už vieme, že sme historickú šancu nevyužili a predsedníctvo sme premenili na povinnú jazdu stretnutí a konferencií. Neponúkli sme zjednotenej Európe nič prevratné, čo by zastavilo jej deštrukciu a presadilo naše záujmy. Nik netuší, či sa takáto príležitosť ešte vôbec zopakuje.
Je malicherné uspokojiť sa so zviditeľnením Slovenska v zahraničí, so zvládnutím agendy predsedníctva a organizácie rôznych mítingov. Je smiešne chváliť sa s uzatvorením tém, ktoré vymyslel a pripravil niekto iný. Slovenská vláda mala využiť historickú chvíľu na otvorenie vážnych tém, o ktorých hovoria všetci, ktorým záleží na európskej integrácii, vidia jej zmysel a hľadajú východiská zo slepej uličky. Zároveň mala na európskej úrovni otvoriť témy, ktoré by presadzovali naše záujmy v európskom priestore.


Mali sme sústrediť pozornosť európskych lídrov na Ukrajinu a jej budúcnosť. Je to náš najväčší sused a nutne potrebujeme, aby bol stabilným partnerom. Až potom môžeme uvažovať o tom, aby nová hodvábna cesta viedla z Číny cez Rusko, Ukrajinu a slovenské prekladiská na Západ. Bolo potrebné zadefinovať dopravné koridory medzi krajinami EÚ, aby sa nestávalo, že diaľnica alebo rýchlostná cesta postavená z financií EÚ končila na hranici v poli a nemala pokračovanie v susednom štáte. Ako sa nám to stalo pri rýchlostnej ceste R4 na východnom Slovensku, kde maďarská strana nepostavila časť úseku rýchlostnej cesty, ktorá by umožnila plynulé spojenie Košíc s Budapešťou.


Neotvorili sme ani zvýšenie spoločnej bezpečnosti členských štátov a vytvorenie spoločnej armády EÚ. Čo bude s eurofondmi po roku 2020. Kompetentní sa nevenovali znižovaniu byrokracie v podnikateľskom prostredí, štrukturálnym reformám, garancii a rozvíjaniu slobôd vnútorného trhu. Pri vytváraní energetickej únie sme neotvorili tému zjednotenia metodiky a kalkulácie ceny elektriny, aby sa znížila cena, a zvýšenia konkurencieschopnosti producentov.


Namiesto väčšej informovanosti občanov Slovenska o EÚ (čo mal byť jeden z dôležitých výsledkov slovenského predsedníctva) ostala v spoločnosti pachuť po kauze na ministerstve zahraničných vecí. Dnes vie o kauze pochybných zákaziek na ministerstve viac Slovákov ako o zmysle a výsledkoch slovenského predsedníctva. Naše predsedníctvo sa stalo synonymom korupcie a jej zatĺkania. A nemuselo to takto dopadnúť.


Oplatí sa zamyslieť, na čo sú rotujúce predsedníctva dobré? Azda nie len na zvýšenie príjmov hotelov a reštaurácií v jednotlivých hlavných mestách európskej dvadsaťosmičky alebo len na propagáciu domácich politikov? Pretože ako propagácia krajiny to určite nevyzeralo. Totiž viac pre propagáciu krajiny v zahraničí urobia vynikajúce výsledky našich športovcov Tótha, Sagana, Cibulkovej, Velez-Zuzulovej, Vlhovej alebo Hamšíka. Ostáva sa zamyslieť, ako sa k nim štát správa a ako s nimi spolupracuje pri vlastnej propagácii v zahraničí.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 15:08