BrexitTASR
StoryEditor

Posledná šanca na skutočný zmätok

30.01.2017, 23:00

Odporcovia brexitu mali dôvod jasať. Najvyšší súd Spojeného kráľovstva totiž potvrdil, že brexit musí odobriť britský parlament. Vzhľadom na veľmi tesnú väčšinu, ktorou disponuje Theresa Mayová a rozpoltenosť konzervatívnej strany, by to mohla byť posledná ústavná možnosť, ako brexit oddialiť, ak nie nadobro zmariť.


Mayová preto stojí pred nezávideniahodnou úlohou. Na jednej strane by mohla získať poslednú výhovorku, prečo sa do brexitu nepustiť. To by sa však dostala do malej občianskej vojny s bezmála celým svojím kabinetom. Tiež by tým vyvolala začiatok vzbury celého probrexitového tábora v krajine, čo by mohlo viesť k odstúpeniu premiérky potupným spôsobom, ani nie rok po jej nástupe do funkcie.


Britskej premiérke teda ostáva druhá riskantná cesta. Pokiaľ chce aktivovať článok 50 už v priebehu marca, musí ju podporiť súčasný parlament. Pri takej tesnej väčšine, akou momentálne disponuje britská vláda, bude hlasovanie o brexite skutočným testom Mayovej autority. Odporcom brexitu bude stačiť zrada menšej skupiny poslancov za konzervatívnu stranu, ktorá by bola ochotná pre zachovanie členstva v EÚ potopiť vlastnú premiérku. Pri vnútorných rozbrojoch, ktorými konzervatívna strana prešla, je tento scenár veľmi pravdepodobný a zrejme by v krátkom čase viedol k predčasným voľbám. Premiérka práve preto musí dokázať svoju autoritu pri hlasovaní, ktoré je poslednou prekážkou jej plánu iniciovať brexit.


Z tohto hľadiska je rozhodnutie britského Najvyššieho súdu vnímané skôr ako posledné útočisko odporcov brexitu pred realitou, ktorú sa snažia odvrátiť. Je to posledná križovatka pred definitívnym oznámením nezvratného procesu, ktorému by sa musela naučiť čeliť nielen Británia, ale aj EÚ, ktorá doteraz tento proces neprebádala. Je to posledné útočisko pred akceptovaním referenda súvisiacim s EÚ bez toho, aby toto referendum muselo byť opakované.


Či už schvaľujeme britský odchod z Únie alebo nie, to, čo si v súčasnosti môžeme všetci želať, je, aby tento proces – ktorý je už reálne rozbehnutý prostredníctvom príprav na úrovni Európskej únie a Spojeného kráľovstva – prebehol čo najlepšie organizovaným spôsobom bez chaosu a intríg, ktoré by uškodili obom stranám. Ostáva preto dúfať, že tento medzikrok nevyvolá v EÚ ďalší chaos, ktorý prinesie len zbytočnú ekonomickú neistotu a politickú nestabilitu. Brexit môže prebehnúť relatívne pokojne. Toto je posledná príležitosť na poriadny zmätok.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
03. máj 2024 07:39