Ondrej MatejPeter Mayer
StoryEditor

Nové pracovné sily máme doma. Sedia na úradoch

07.02.2017, 23:00
Štíhly štát by pomohol zamestnancom, úradom aj zamestnávateľom.

Nejeden súkromný podnikateľ má pred sebou nevyriešený zložitý hlavolam: Odkiaľ vziať nové pracovné sily pre svoju firmu? Čím väčšia je jeho firma, tým viac otáznikov má na stole. Jedno reálne riešenie je pritom okamžite na stole. Keby politikom záležalo na riešení tejto dilemy, tak by auditom verejnej správy siahli do rezervy ľudských zdrojov na najrôznejších úradoch vo verejnom sektore.

Kde sú vodiči
Uvediem jednoduchý príklad. Dopravcovia a prepravcovia neustále tlmočia, že majú nedostatok voľných pracovníkov na pozíciu vodiča a hľadajú voľné kapacity v zahraničí. Otázka pre kompetentných znie, koľko by bolo voľných profesionálnych vodičov na trhu práce, keby verejná správa prepustila stovky vodičov, ktorých drží štát v zamestnaneckom pomere a využíva ich na rozvážanie úradníkov na porady a na výjazdy? A platí to aj pre ďalšie segmenty prebujnenej administratívy.

Kvalitná a efektívna zmena v systéme verejnej správy by umožnila uvoľnenie novej a relatívne vzdelanej pracovnej sily do súkromného sektora. Ak by kompetentným politikom záležalo na budúcnosti Slovenska, tak by pred dovozom pracovnej sily zo zahraničia uprednostnili cielenú rekvalifikáciu pracovnej sily, ktorá sa napríklad nachádza aj v domácom verejnom sektore a na základe seriózneho auditu je možné ju uvoľniť pre súkromný trh práce.

Modernejšie úrady
Týmto krokom by sa verejná správa výrazne zmodernizovala a zefektívnila. Zbavila by sa zbytočne prebujnenej a komplikovanej byrokracie, ktorú malá krajina, akou je Slovensko, ani nepotrebuje. V konečnom dôsledku by to viedlo k zníženiu výdavkov verejného rozpočtu na administratívu a efektívnejšie fungovanie verejnej správy by uľahčilo život samotným daňovým poplatníkom, ktorým majú úrady slúžiť v prvom rade.

Zároveň by bývalí štátni zamestnanci našli síce menej pohodlnú, ale možno zmysluplnejšiu a efektívnejšiu prácu, z ktorej by mali vyšší príjem. Úradníkom, ktorí po audite ostanú vo verejnej správe, sa vytvorí rezerva v štátnom rozpočte pre zvýšenie ich platov.

Ťažšie, ale účinnejšie
Dovoz pracovnej sily vo veľkom počte zo zahraničia nič nerieši. Iba to, že sa okamžite uspokojí dopyt zamestnávateľov po chýbajúcej pracovnej sile na trhu. Z hľadiska príjmov štátneho rozpočtu to už nie je také zaujímavé, pretože dovezení zamestnanci zo zahraničia svoje príjmy zo závislej činnosti zdania v domovskej krajine.

Náš návrh na riešenie nedostatku voľnej pracovnej sily na Slovensku je síce náročný, ale určite lepší a prínosnejší pre slovenskú ekonomiku a verejný rozpočet ako jednoduchý dovoz pracovnej sily zo zahraničia. Vyriešili by sme tým nejeden problém. 

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 04:10