Donald TrumpReuters
StoryEditor

Ivan Mikloš: Trump, Orbán, Sulík a iné trampoty

12.02.2017, 23:00

Maďarský premiér Viktor Orbán už veľa rokov búra piliere liberálnej demokracie vo svojej krajine a pred pár rokmi sa k tomu aj otvorene prihlásil. Minulý týždeň to zopakoval znova a dodal, že brexit a Trump sú potvrdením správnosti a úspešnosti tejto vízie a stratégie.

O aktuálnej úspešnosti „neliberálnej“ vízie sa nedá pochybovať a dôkazom sú nielen brexit a Trump. Popularita nesystémových, extrémistických a populistických strán (väčšinou si hovoria vlastenecké) narastá v celom vyspelom svete. V Poľsku už k zmene kurzu krajiny týmto smerom došlo, v Česku a na Slovensku to zatiaľ vidíme „len“ v zmene nastavenia politických elít. Fico objavil Cigánov a spolu s Babišom vulgárne nadáva novinárom, Sulík zistil, že už nie je liberálom (aj keď vlastne ani nikdy nevedel, čo to je) a okrem islamských imigrantov mu už prekážajú akíkoľvek, dokonca aj Slovania a kresťania.

O aktuálnej úspešnosti neliberálnej alternatívy teda niet pochýb. Rovnako však nemožno pochybovať o nesprávnosti, škodlivosti a nebezpečnosti tejto alternatívy. Ak sa naozaj presadí a zničí doterajšiu architektúru vybudovanú na princípoch otvorenosti a liberálnej demokracie, tak na to doplatí celý svet, špeciálne Európa a najmä malé, otvorené ekonomiky ako je slovenská, česká alebo maďarská. Nehovoriac o geopolitických dôsledkoch, ktoré môžu byť ešte fatálnejšie ako ekonomické.

Hlavným problémom a nebezpečenstvom je nový americký prezident. Niektoré jeho návrhy (zníženie priamych daní a deregulácia) môžu byť aj prospešné, tie sa však týkajú výlučne americkej ekonomiky. Avšak všetky návrhy, ktoré majú dosah na svetovú bezpečnostnú, obchodnú, ekonomickú a ekologickú architektúru, sú zlé a nebezpečné. Je zjavné, že to neboli len predvolebné sľuby, ale že všetko, čo hovoril, myslel a myslí vážne a urobí všetko, aby to aj presadil. Minulý týždeň povedal niečo zásadné, čo ostalo málo povšimnuté. Vyhlásil, že hlavnou chybou doterajšej americkej politiky bola jej predvídateľnosť a že odteraz bude americká politika nepredvídateľná. Zrazu začali dávať zmysel protirečenia a nejasnosti napríklad vo vzťahu k Rusku (priateľské gestá k Putinovi a zároveň výrok novej americkej veľvyslankyne v OSN ohľadne ruských sankcií).

Situácia je vážna. Doterajšia predvídateľnosť americkej politiky bola totiž založená na hodnotovom základe, teda na ochrane slobody. Ekonomickej, politickej, ochrane ľudských práv a dodržiavaní medzinárodných záväzkov. Tomu je koniec a doma máme Fica a ako alternatívu Sulíka.

01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 19:16