Minister financií Igor Matovič. FOTO: TASR/Pavel Neubauer 
StoryEditor

Komentár Karola Galeka: Matovič je nový Fico

15.11.2022, 13:40

Výsledok návrhu OĽaNO je, že sa finančnej skupine EPH budú musieť naďalej skladať veľkí slovenskí zamestnávatelia na ich garantované zisky a priamo sa pripojiť na prepravnú plynovodnú rúru už nebude možné.

Finančná skupina EPH minulý rok vďaka energetickej kríze a stúpajúcim cenám energií zvýšila svoje tržby na 18,9 miliardy eur! Hnutie OĽaNO na čele s Igorom Matovičom významným spôsobom prispelo k tomu, aby aj v ďalších rokoch, a to na úkor našich zamestnávateľov, zarobila ešte viac. O čo teda ide?

Ešte v lete sme presadili podporu domáceho priemyslu, a to tak, že sme firmám dali možnosť priamo sa pripojiť na prepravnú plynovodnú rúru. Firmám v jej blízkosti by mohli klesnúť výdavky na energie, lebo by viac neplatili poplatky za distribúciu plynu spoločnosti SPP Distribúcia. Rovnako to dnes funguje aj v prípade pripojenia na elektrizačnú prenosovú sústavu.

Konečné slovo by ale zostalo prepravcovi plynu, spoločnosti Eustream, ktorá by mala právomoc súhlasiť alebo nesúhlasiť s technickým riešením pripojenia. Ako v SPP Distribúcia, tak aj v Eustream má Slovenská republika 51%, zatiaľ čo finančná skupina EPH zvyšných 49 percent, no súčasne aj manažérske právomoci.

Regulačný úrad taktiež dostal nové kompetencie pri regulácii prepravných poplatkov. Obavy Igora Matoviča, že by poplatky za distribúciu plynu, rozrátavané na menší počet odberateľov, zvýšili koncovú cenu za dodávku plynu, by mohli byť týmto spôsobom kompenzované v ideálnom prípade s neutrálnym dopadom.

Koalícia sa to rozhodla zmeniť. Výsledok návrhu OĽaNO je, že sa finančnej skupine EPH budú musieť naďalej skladať veľkí slovenskí zamestnávatelia na ich garantované zisky a priamo sa pripojiť na prepravnú plynovodnú rúru už nebude možné.

Súčasne sme sa vrátili v čase späť o 10 rokov, keď Robert Fico odovzdal zlaté vajcia slovenskej energetiky, spoločností SPP Distribúcia a Eustream, do rúk finančných žralokov, hoci tvrdil, že ich má rád ako koza nôž. Minulý týždeň si túto lobistickú štafetu prevzala súčasná koalícia a namiesto podpory domáceho priemyslu a zníženia ich výdavkov na energie prihrali finančným žralokom ďalšie milióny.

Do druhého čítania však prešiel aj návrh zákona, ktorým sa má zdaniť každý jeden kilometer potrubia na prepravu plynu. Objem ním prepraveného plynu ale od vypuknutia konfliktu na Ukrajine dramaticky klesol a rovnako dramaticky sa prepadli zisky spoločnosti Eustream. V spojení s vysokou zadlženosťou a niekoľkými nesprávnymi manažérskymi rozhodnutiami tak stojí EPH pred rozhodnutím, či si spoločnosť ponechať alebo sa jej zbaviť.

V roku 2013, keď EPH vstupovalo na slovenský plynárenský trh, okrem zlatých vajec Eustream a SPP Distribúcia sme tu mali aj stratového predajcu plynu SPP. Akousi zvláštnou zhodou náhod, spísanou vo forme vládneho návrhu na počítači skupiny J&T, sa však zlaté vajcia dostali do manažérskych rúk EPH, zatiaľ čo stratové SPP prevzal na 100 percent štát. Až do príchodu SaS na ministerstvo hospodárstva táto spoločnosť generovala každoročne stratu vo výške okolo 100 miliónov eur.

Keďže je ale Eustream už skôr páchnuce vajce, treba oprášiť históriu? Žraloci z EPH získajú jedným zákonom z dielne OĽaNO pre SPP Distribúciu garanciu rastúcich ziskov a dnes už trápiaci sa Eustream odovzdajú akože pod tlakom druhého zákona napísaného tým istým perom štátu? A ešte to možno súdne napadnú a od niektorej z nasledujúcich vlád zinkasujú ďalšie milióny?

Nuž, vyzerá to tak, že EPH si našlo svojho nového ochrancu. Matovič is the new Fico!

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 04 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 05 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 18:19