Vojna na Ukrajine. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Spolupráca je najväčšou výzvou v súčasnosti

Sme svedkami postupného zlyhávania multilateralizmu, ktorý bol budovaný od konca druhej svetovej vojny.

Po rokoch budovania a do reálnej praxe zavádzania medzinárodného systému postaveného na spoločne stanovených pravidlách možno v súčasnosti sledovať jeho postupné zlyhávanie, hlavne počas poslednej dekády.

Sme svedkami postupného zlyhávania multilateralizmu, ktorý bol budovaný od konca druhej svetovej vojny. Prijatý a uskutočnený brexit, obchodná vojna medzi USA a Čínou a pokračujúci protekcionizmus v medzinárodnom obchode výraznou mierou narušili systém, ktorý bol budovaný na pravidlách za posledných niekoľko desaťročí. V súčasnosti pokračujúca vojna sankcií ako dôsledok ruskej invázie na Ukrajine ešte viac skomplikoval už aj tak veľmi zložitý a do istej miery už menej fungujúci systém multilateralizmu.

image

Inflácia a úloha menovej politiky

Na sklonku druhej svetovej vojny popredné priemyselné štáty začali budovať systém orientovaný na vzájomne výhodnú spoluprácu. Bol prijatý a implementovaný proces liberalizácie v medzinárodnom obchode, do reálnej praxe bol uvedený systém multilaterálneho platobného styku a na zabezpečenie stability v medzinárodných menových vzťahov sa zaviedol systém fixných výmenných kurzov. Prijaté opatrenia v medzinárodnom obchode viedli k zníženiu kvantitatívnych a kvalitatívnych obmedzení, k liberalizácii obchodu so službami a k zjednodušeniu pravidiel uplatňovaných v medzinárodnom obchode. Proces liberalizácie viedol k tomu, že v druhej polovici minulého storočia bol rast medzinárodného obchodu neporovnateľné vyšší ako rast svetového hospodárstva. Hlavným cieľom procesu liberalizácie bol rast svetového HDP a zvýšenie životnej úrovne ľudí na planéte.

Za takmer tri posledné roky sme svedkami troch bezprecedentných externých šokov, ktoré výraznou mierou zmenili historický systém predtým postavený a budovaný na pravidlách. Covid-19 viedol k prehĺbeniu protekcionizmu, ruská invázia na Ukrajine spojená s historickými najvyššie uplatňovanými sankciami viedla k energetickej kríze a k potravinovej kríze hlavne v rozvojových štátoch. Následkom sú rast nerovnosti a prehĺbenie chudoby. Najväčšou hrozbou ľudstva je pokračujúca, čoraz intenzívnejšia devastácia prírody spojená s klimatickou zmenou a so zmenou prírodných podmienok. Na riešenie týchto, ako aj ďalších možných nepredvídaných šokov je potrebné spoločné úsilie všetkých štátov na planéte. Preto teraz viac ako kedykoľvek v minulosti je najväčšou naliehavou výzvou pre všetky štáty obnoviť spoluprácu založenú na vzájomne akceptovaných pravidlách, tak ako to bolo po druhej svetovej vojne.

01 - Modified: 2022-12-08 10:36:35 - Feat.: 1 - Title: Putin má ambície ako cár Peter I. Rusko pripravuje na dlhú imperialistickú vojnu, odhadujú analytici 02 - Modified: 2022-12-02 11:37:34 - Feat.: 1 - Title: Britská reforma by mohla byť ďalším brexitom 03 - Modified: 2022-11-20 15:00:01 - Feat.: 0 - Title: Víťazstvo aj prehra
01 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 02 - Modified: 2024-04-16 13:29:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii, má posilniť ukrajinskú armádu 03 - Modified: 2024-04-16 12:11:59 - Feat.: - Title: Zelenskyj: Ukrajina neubránila elektráreň pri Kyjeve, pretože jej došli rakety 04 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 05 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 19:02