Plamene a dym stúpajú po izraelskom leteckom útoku na Gazu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

VEĽKÁ ANALÝZA: Kde spravil Izrael chybu? Brutálnemu útoku Hamasu sa dalo predísť

  • Izraelská vláda celé desaťročia viedla verejnosť k presvedčeniu, že Palestínčania neprestanú bojovať za nezávislosť, pokiaľ Izrael proti nim nepoužije brutálnu silu.
  • Hoci má Izrael plné právo brániť sa a rozdrviť nenapraviteľných teroristov z Hamasu a Islamského džihádu, ktorí sú podporovaní Iránom a Hizballáhom a nechcú akceptovať izraelskú realitu, Izrael si musí tiež uvedomiť, že drvivá väčšina Palestínčanov chce žiť v mieri a uznáva právo Izraela na existenciu.
  • Po skončení hroznej vojny a uzavretí akéhosi prímeria, tragicky po tom, čo na oboch stranách zahynuli tisíce ľudí, by sa mala zriadiť vyšetrovacia komisia, ktorá by prešetrila, ako bola Netanjahuova vláda zaskočená.

Bezprecedentný a nepredstaviteľný útok Hamasu zo zeme, vzduchu a mora sa musel plánovať, trénovať a pripravovať na vykonanie celé mesiace.

A napriek tomu „najsofistikovanejšie“ izraelské spravodajské služby neodhalili ani náznak takéhoto ničivého plánu.

Cena za úplnú aroganciu

Čo to vypovedá o izraelskej vláde na čele s arogantným a sebavedomým premiérom Netanjahuom, ktorý sa chváli bezkonkurenčnými vojenskými schopnosťami a pripravenosťou Izraela?

S odstupom času je priam dych vyrážajúce, že Netanjahu bol zaneprázdnený plánovaním rozdrviť izraelskú demokraciu prostredníctvom svojich takzvaných súdnych reforiem a pravdepodobne posilňoval bezpečnosť Izraela na Západnom brehu vyslaním tisícov vojakov na ochranu osadníkov, ktorí vyčíňali proti Palestínčanom.

Hamas využil nekonečné blufovanie Netanjahuovej vlády

Uprostred všetkého tohto nezmyselného, ak nie v konečnom dôsledku sebadeštruktívneho Netanjahuovho blufovania, ktoré sa ukázalo ako megalomanské odpútavanie pozornosti od serióznej práce na ochrane národnej bezpečnosti Izraela, sa Hamas potichu pripravoval na tento smrtiaci útok.

image

ANALÝZA: Všetko, čo chcete vedieť o Hamase, no báli ste sa to opýtať

Tento útok mal bezprecedentný rozsah a odhalil zraniteľnosť Izraela v očiach jeho najsilnejších nepriateľov vrátane Hizballáhu a Iránu.

Nezmyselnosť brutálnej sily

Izraelská vláda celé desaťročia viedla verejnosť k presvedčeniu, že Palestínčania neprestanú bojovať za nezávislosť, pokiaľ Izrael proti nim nepoužije brutálnu silu.

Tento útok dokázal, že toto tvrdenie je nepravdivé a že Palestínčania ani za najťažších okolností nikdy nevzdajú svoj boj za slobodu a nezávislosť tým, že na násilie odpovedia násilím, a nikdy sa izraelským silám nepoddajú.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 78% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-13 15:30:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Vojna o Gazu by bola bitkou v konzerve na sardinky s dvoma miliónmi ľudí 02 - Modified: 2023-10-11 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Keď je zemeguľa bez riaditeľa. Naraz toľko konfliktov nikdy nebolo 03 - Modified: 2023-10-10 09:05:12 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Bomba pod Blízkym východom. Prečo Hamas (a Irán) potrebujú vojnu
01 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 02 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 03 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 04 - Modified: 2024-04-25 17:29:41 - Feat.: - Title: Do Egypta od októbra utieklo z Pásma Gazy asi 100-tisíc Palestínčanov. Väčší počet Káhira odmietla 05 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 03:39