StoryEditor

Manuál na rozvoj regiónov

28.11.2023, 20:00
  • Rozsah problémov v samosprávach nie je malý a ostatné tri roky exekutívnej nezodpovednosti skomplikovali samosprávam život. To limituje ich všestranný rozvoj a zhoršuje vyhliadky do budúcnosti.
  • Vládny program v oblasti regiónov je sumárom prepojeným s inými rezortmi.
  • Za brata eurofondov považujeme plán obnovy. Rôzne ministerstvá spájajú sily s rezortom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Programové vyhlásenie vlády jej dáva politické aj obsahové ukotvenie. Z hľadiska toho, čo nová vláda pripravuje pre regióny, ide o manuál východísk a riešení formovaných za aktívnej účasti samospráv ešte v predvolebnej kampani. Viac ako 90 percent volebného programu Hlasu v oblasti samospráv a regionálneho rozvoja je súčasťou strategického vládneho dokumentu, čo samo osobe naznačuje ďalší legislatívny aj obsahový vývoj.

image

Generálny riaditeľ ČSOB: Bankový odvod obmedzí hypotéky

Rozsah problémov v samosprávach nie je malý a ostatné tri roky exekutívnej nezodpovednosti skomplikovali samosprávam život. To limituje ich všestranný rozvoj a zhoršuje vyhliadky do budúcnosti. Preto súčasťou programového vyhlásenia je garancia pokoja na robotu, zárukou čoho budú dva princípy: žiadne kompetencie bez peňazí a žiadne rozhodnutia bez diskusie. Práve permanentný dialóg o rozvoji regiónov je zárukou prijímania kvalitnej legislatívy, užitočných zmien v nastavení eurofondov aj úprav smutne známeho Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky.

Hoci vo všeobecnosti platí, že o peniaze ide vždy až na prvom mieste, na mnohé rozhodnutia nepotrebujeme cenník. Presun pozemkov Slovenského pozemkového fondu v intraviláne obcí na samosprávy, zjednodušenia verejných obstarávaní, vytvorenie Mapy verejných investícií, presun prázdnych štátnych budov samosprávam či budovanie Centier zdieľaných služieb pre spoločný výkon agendy viacerými samosprávami a tiež napríklad nazeranie na zaostalejšie okresy nie podľa miery nezamestnanosti, ale podľa viacerých kritérií s vyššou výpovednou hodnotou dokážu z najmenej rozvinutých okresov urobiť prioritné.

Vládny program v oblasti regiónov je sumárom prepojeným s inými rezortmi. Napríklad hospodárska politika rezortu hospodárstva súvisí s lokálnou hospodárskou politikou, riešenia nezamestnanosti na ministerstve práce korešpondujú so zámermi v sociálnej ekonomike. Národný Plán budovania verejných vodovodov a kanalizácií či odstraňovanie potravinových púští a lokalít bez pokrytia internetom majú svojich partnerov v ďalších rezortoch.

Agenda živého vidieka našla spojenca v agrorezorte a v envirorezorte. Za brata eurofondov považujeme plán obnovy. Rôzne ministerstvá spájajú sily s rezortom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Presne toto dnes potrebujú samosprávy, ale aj privátny sektor a ostatní sociálno-ekonomickí aktéri. Ide o manuál na rozvoj regiónov, ktorý každý kút krajiny nastaví na investičnú príležitosť pre dôstojný život ľudí.

01 - Modified: 2023-11-27 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Vicepremiér Kmec hovorí, že vláda nebude prekopávať ciele z plánu obnovy, ministri majú iné plány 02 - Modified: 2023-10-31 10:43:51 - Feat.: 1 - Title: Vláda bude pravidelne rokovať v regiónoch, prvýkrát už v tomto roku, oznámil Fico po rokovaní s Rašim 03 - Modified: 2023-10-30 16:13:01 - Feat.: 1 - Title: Ministerstvo chce preveriť korekcie za eurofondové projekty, ktoré dostal Banskobystrický kraj
01 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Totálna vojenská diktatúra, vzbura regiónov i nástup radikálnych nacionalistov. Aké tri scenáre hrozia Rusom? 04 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-02-08 18:15:29 - Feat.: - Title: Rezort investícií chce urýchliť verejné obstarávanie. Mimo zákona budú sumy do 50-tisíc eur
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 00:40