Premiér Robert Fico. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Galek: Fico odvolal vedenie ÚRSO pre ročnú úsporu tisíc eur každej slovenskej domácnosti

06.12.2023, 10:08

Regulačný úrad je nezávislý orgán a pri svojej práci zohľadňuje všetky dostupné informácie. A je iba na jeho rozhodnutí, ktoré z nich zohľadní a ktoré nie.

Robert Fico potvrdil naše obavy, že hrozbou škrtením a označovaním Andreja Jurisa za teroristu mu nejde o nič iné ako o snahu ovládnuť regulačný úrad. Najprv to skúsil  zavádzaním verejnosti  ako ide regulačný úrad zvýšiť ceny plynu, hoci ich tento oproti minulému roku znížil o 24 až 40 percent. 

To, že sú regulované ceny vyššie ako dotované je logické, taká je situácia na trhu už od minulého roka. Dobré ráno, pán premiér. To, že o výške dotovaných cien rozhoduje vláda by mal jej nový predseda vedieť, sám za to v parlamente hlasoval.

Preto Ficovi neprešlo odvolávanie predsedu ÚRSO za to, že dodržal zákon. Príkaz ale znel jasne, Juris nesmie prejsť za žiadnu cenu, musí sa naňho niečo nájsť. 

image

Fico vytiahol na šéfa ÚRSO Sulíkov list. Juris dostal na výber, nakoniec ho vláda odvolala

A tak jediné, čo sa mu však podarilo nájsť je poldruha roka starý list, v ktorom som ešte ako štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR informoval vedenie regulačného úradu o postupe pri uzatváraní zmluvy na lacnú elektrinu so Slovenskými elektrárňami. Ako možnosť riešenia vysokých cien elektriny pre domácnosti som uviedol aj posunutie referenčného obdobia pre výpočet regulovanej ceny elektriny.

Regulačný úrad je nezávislý orgán a pri svojej práci zohľadňuje všetky dostupné informácie. A je iba na jeho rozhodnutí, ktoré z nich zohľadní a ktoré nie. Odložením začiatku regulačného obdobia o jeden mesiac vytvoril regulátor priestor pre dotiahnutie rokovania so Slovenskými elektrárňami (k čomu aj došlo) a súčasne zabránil nákupom drahej elektriny na trhu, ktorá by konkurovala lacnej elektriny z memoranda. Úspory z tohto kroku možno vyčísliť na úrovni 2,6 miliardy v tomto roku, 725 miliónov v roku nasledujúcom. 

Tiež neobstojí tvrdenie, že Andrej Juris je nominantom predošlej vlády, keďže vzišiel z transparentného výberového konania do ktorého sa prihlásilo 14 kandidátov a následne bolo doplnené aj verejným vypočutím kandidátov na Výbore pre hospodárske záležitosti NRSR. Andrej Juris je nespochybniteľným odborníkom s dlhou kariérou v energetike a s rešpektom v zahraničí. 

image

Kto je skutočný plynový terorista

Toto je v ostrom kontraste s predošlým predsedom úradu profesorom Jahnátkom, dvojnásobným ministrom za stranu Smer, ktorý ako makromolekulárny chemik ani len nespĺňal podmienky vzdelania a praxe požadovaných pre túto pozíciu. Jeho odvolanie bolo pre dokázateľné poškodenie štátnej spoločnosti OKTE o desiatky miliónov eur nesprávnym nastavením regulácie, ale aj pre rodinkárstvo. Jeho predchodca Jozef Holjenčík musel funkciu opustiť po nátlaku samotného Fica pri povestnom trhaní faktúr. 

A teraz tu máme paradoxnú situáciu, kedy má byť súčasné vedenie regulačného úradu odvolané pre dodržiavanie zákona, ako aj ušetrenie miliárd eur. Uvidíme, či si Robert Fico trúfne na vyhlásenie výberového konania a verejného vypočutia, alebo si počká kým mu prejde novela kompetenčného zákona a potom opäť použije motto jeho zosnulého straníckeho kolegu Pavla Pašku – Vyhraj voľby, môžeš všetko! 

Napokon pre Fica je mimoriadne dôležité, aby mal na regulačnom úrade „svojich“ ľudí. Ten totiž nerozhoduje iba o cenách energií pre domácnosti, ale aj o tom, koľko zarobia podnikatelia v energetike, jemu blízki podnikatelia predovšetkým. Robert Fico nie je nepopísaný list. Stačí si spomenúť na alobalové peniaze z nováckych baní, ktoré nevznikli z ničoho iného ako z „vhodne“ nastavenej regulácie.

01 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 02 - Modified: 2024-03-20 10:35:26 - Feat.: - Title: Viac kompetencií pre Holjenčíka. Vláda odsúhlasila zmeny v energetických zákonoch 03 - Modified: 2024-02-22 13:02:39 - Feat.: - Title: Regulačný úrad predložil novelu energetických zákonov, chce zvýšiť svoje kompetencie 04 - Modified: 2024-02-20 08:03:06 - Feat.: - Title: Vodári lobujú za revolučnú novinku v cenách. V minulosti neprešla, no teraz majú šancu na úspech 05 - Modified: 2024-02-06 14:53:35 - Feat.: - Title: Verejnosť môže pripomienkovať vyhlášky o trhu s plynom a elektrinou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 08:54