Oszkár Világi reaguje na správu Najvyššieho kontrolného úradu SR o skladovaní ropy a ropných produktov pre štátne rezervy. FOTO: TASR/J. Novák
StoryEditor

Oszkár Világi: Ako je to s rezervami ropy štátu

14.12.2023, 00:00

V prípade, keď už nebudeme odoberať ruskú ropu, môžeme premyslieť štruktúru štátnych hmotných rezerv, napríklad skladovať viac ropných produktov a menej ropy.

Na jeseň bola zverejnená správa Najvyššieho kontrolného úradu SR o skladovaní ropy a ropných produktov pre štátne rezervy. K téme mal tlačovku aj predseda úradu.

image

Oszkár Világi: Ešteže idú Vianoce

Veci sú jednoduché, ak ich človek dokáže pochopiť, ak túto schopnosť nemá, tak je pre neho svet veľmi zložitý. Chcem objasniť situáciu pre tých, ktorí sa museli spoľahnúť na vyhlásenia predsedu, ktorý, bohužiaľ, svet nepochopil.

Začnem tým, že úrad konštatoval, že skladovacie kapacity sú obmedzené len na dodávky ruskej ropy. Je to možno preto, lebo doteraz sme odoberali hlavne ruskú ropu, a iba posledné roky využívame ropovod Adria.

Štát skladuje ropu a ropné produkty. Časť ropných zásob možno dopĺňať aj cez ropovod Adria, avšak časť zásob v prípade odstavenia Družby nemožno doplniť. Aby to možné bolo, musíme vykonať technologické zmeny.

Takýto problém však neplatí na produkty, keďže núdzové zásoby na diesel a benzín vieme dopĺňať bez obmedzenia všade na Slovensku.

To znamená, že v prípade, keď už nebudeme odoberať ruskú ropu, môžeme problém riešiť aj tak, že premyslíme štruktúru štátnych hmotných rezerv, napríklad skladovať viac produktov a menej ropy.

Ďalšie tvrdenie úradu je, že treba prehodnotiť model skladovania, teda takzvaný agentúrny model, ktorý, mimochodom, využíva väčšina štátov Európy.

Dôvod je jednoduchý, je to najefektívnejší spôsob a z hľadiska štátneho rozpočtu najmenej zaťažujúci spôsob zabezpečenia skladovania.  

Miesto toho, aby štát musel platiť náklady na skladovanie skladovateľom, agentúra odviedla do štátneho rozpočtu od jej existencie takmer 300 miliónov eur a v najbližších dvoch rokoch odvedie ďalších 200 miliónov eur. Úradu by sa zrejme viacej páčilo zvýšenie deficitu štátneho rozpočtu, dobrou správou je, že rozpočet úrad nezostavuje.

A nakoniec ďalší geniálny nápad. Existujú samostatné nádrže na skladovanie, ktoré vlastní štát, ešte z obdobia socializmu. Tieto nádrže sú funkčné iba preto, lebo ich Slovnaft dlhé roky udržiava.

Tieto nádrže nemajú žiadne príslušenstvo – čerpadlá, potrubia, technológie, bez ktorých ich nemožno vyprázdniť ani doplniť. Všetka táto infraštruktúra na manipuláciu je vo vlastníctve Slovnaftu, ktorý na jej údržbu míňa milióny eur ročne.

Štát nemíňa ani na údržbu, ani na rekonštrukciu a ani na manipuláciu, všetky náklady sú nákladom skladovateľa. To sa úradu tiež nepáči, navrhuje vyrovnanie. Je to, akoby ste vlastnili gombík na kabáte, ale nárokujete si na celý kabát.

Slovnaft je najväčší platiteľ daní na Slovensku. Pristupujeme k veciam verejným zodpovedne a slušne, možno by to mohol robiť aj Najvyšší kontrolný úrad voči Slovnaftu. 

01 - Modified: 2023-11-08 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Oszkár Világi: Ešteže idú Vianoce 02 - Modified: 2023-09-20 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Oszkár Világi pre HN: Ako je to s predvolebným Slovenskom 03 - Modified: 2023-08-02 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Oszkár Világi píše pre HN: Ako je to s elektrickými autami
01 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 02 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 04 - Modified: 2024-04-12 08:46:42 - Feat.: - Title: Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN) 05 - Modified: 2024-04-08 12:55:23 - Feat.: - Title: Rezort hospodárstva súhlasí s kritikou NKÚ. Môže za to predošlá vláda, reaguje na výsledky kontroly
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 11:26