V roku 2022 vydali len pobočky Slovenskej pošty viac ako 350-tisíc výpisov a odpisov zo štátnych registrov. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Predstava, že by podnikateľ nebol poštárom, nemusí byť sci-fi

22.02.2024, 12:21

Málokto si uvedomuje, ako sa štátna byrokracia prelieva do súkromného sektora a ako jednoducho by sme sa jej vedeli zbaviť

O princípe „jedenkrát a dosť“ sa v štátnej byrokracii hovorí už roky. Jeho hlavným zmyslom je, že ak štát o nás niečo vie, mal by to posunúť aj inému úradu, ak to potrebuje. A ten by to nemal pýtať od nás.

V roku 2018 prešiel parlamentom zákon, ktorý tento princíp vniesol do praxe. Spolu s novelizáciami v ďalších rokoch sa odstránila povinnosť občanov dokladať až 22 rôznych okruhov výpisov a odpisov zo štátnych evidencií pri kontakte s úradmi. Dovtedy nedostatočne komunikujúce úrady si začali vymieňať údaje v informačných systémoch a ušetrili tak občanom hodiny času. Od augusta 2018 do júna 2019 takto web oversi.gov.sk poskytol dokopy takmer 278-tisíc výpisov, priemerne 765 výpisov denne. Zrazu to išlo.

Byrokracia úplne nevymizla

Ani to však neprinieslo úplný koniec byrokracie. Aj v roku 2024 na Slovensku stále musíme predkladať dva, tri, či aj štyri razy rovnaké dokumenty rôznym inštitúciám. Často neštátnym.

image

Čo Dzurinda pred rokmi sľúbil, Fico teraz doručil

Podnikatelia vedia, koľkokrát museli žiadať a predkladať výpis z obchodného registra, registra trestov alebo iné potvrdenia zo štátnych evidencií, keď potrebovali niečo vybaviť v banke, poisťovni či u telekomunikačného operátora. Stráca sa čas, peniaze a aj v komerčnej sfére rastie frustrácia. V roku 2022 vydali len pobočky Slovenskej pošty viac ako 350-tisíc výpisov a odpisov zo štátnych registrov. Slovenská pošta pritom vydáva len štyri z 22 typov potvrdení, ktorých sa zákon proti byrokracii týka.

Ak sa zákon proti byrokracii na úradoch dodržiava, prečo občania stále tieto výpisy potrebujú? Aj keď si ich nepýta štát, musia ich odovzdávať v neštátnych inštitúciách – v bankách, v poisťovniach či u operátorov.

Každý výpis stojí občana viac ako trinásť eur, v čom je zarátaný čas strávený presunom a vybavovaním výpisu, cestovné náklady a správny poplatok za daný výpis. Spolu je to len za výpisy vydávané na pošte viac ako 4,7 milióna eur ročne.

Riešenie sa ponúka, stačí chcieť

Tejto byrokracie sa vieme zbaviť a nemusí to vyžadovať veľa času ani peňazí. Stačí, aby štát umožnil tretím stranám nahliadať do oficiálnych evidencií tak, ako to dnes vďaka zákonu proti byrokracii robia samotné úrady. Banky, poisťovne alebo operátori by si tak potrebné údaje overili automaticky a nemuseli by robiť zo svojich klientov poštárov. Samozrejme, overovať údaje by mohli len pri konkrétnom občanovi s jeho súhlasom, v súlade s podmienkami ochrany osobných údajov (GDPR).

Mohlo by to vyzerať takto: Občan príde do pobočky banky, pracovník zadá žiadosť o prístup k údajom, ktorú občan v štátnej aplikácii potvrdí (vrátane rozsahu údajov a časového obmedzenia) a údaje sa hneď zobrazia. Vybavené.

Žiadne behanie na poštu alebo úrad po oficiálny výpis. Na pár kliknutí, na jednom mieste. Nie je to sci-fi. Na ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie už tri roky vďaka peniazom z eurofondov vzniká informačný systém na takúto výmenu údajov. Rovnako existujú aj presné údaje o 22 výpisoch, úrady si ich už roky vymieňajú.

Chýba už len to, aby zákon takéto poskytovanie údajov umožnil. A to je presne cieľom novely zákona o e-Governmente, ktorú som predložil do parlamentu a predstavil v prvom čítaní.

Návrh prináša pre občanov nezanedbateľné prínosy. Ak by tieto služby boli zdigitalizované a štát by umožnil komerčným subjektom overiť si informácie priamo v úradných systémoch, celková ročná úspora by sa vyšplhala na viac ako 4,5 milióna eur, pričom náklady pre štát odhadujeme na menej ako milión eur ročne (najmä z dôvodu výpadku príjmov zo správnych poplatkov). To sa podľa mňa oplatí.

Digitalizácia ako cesta k spokojnosti občanov

Nejde len o praktické prínosy pre podnikateľov, ale o celkovú dôveru v inštitúcie a spokojnosť s verejnou správou. Štúdie z iných krajín ukazujú, že občania spokojní s verejnými službami majú deväťkrát väčšiu dôveru vo vládu. Empirický výskum európskych krajín zas ukázal štatisticky významný vzťah medzi digitalizáciou a šťastím občanov.

Program odstraňovania byrokracie spustil v roku 2018 vtedajší vicepremiér a dnešný minister Richard Raši. Novela na tento program nadväzuje. Aj preto dúfam, že sa téma nestane obeťou politických hier, ale nájde širokú podporu. Nakoniec, za posledný zákon proti byrokracii z roku 2021 hlasovalo 134 zo 135 prítomných poslancov. Ak by sa parlamentná väčšina s návrhom stotožnila, už od júla by ľuďom odpadla ďalšia časť otravnej a zbytočnej byrokracie.

Autor je poslanec za PS a odborník na digitalizáciu a služby štátu

01 - Modified: 2024-01-05 11:11:07 - Feat.: 1 - Title: Byrokratickým nezmyslom roka sú podľa ankety dlhoročne nezmenené sumy pri daňových povinnostiach 02 - Modified: 2023-12-11 12:02:28 - Feat.: 1 - Title: Rašiho rezort plánuje zmierniť byrokratické zaťaženie samospráv pri čerpaní eurofondov 03 - Modified: 2024-02-09 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Od januára platia nové súdne poplatky. Väčšina z nich sa naposledy menila pred zavedením eura
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 02 - Modified: 2024-04-22 10:51:09 - Feat.: - Title: Sú dôležitejší podnikatelia alebo stranícke tričká? Koalícia má šancu na reparát 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-11 22:14:13 - Feat.: - Title: Ficov 30-percentný rez na ministerstvách by bol zásadným úsporným opatrením, analytik to však vníma skepticky 05 - Modified: 2024-04-05 13:18:15 - Feat.: - Title: Prezidenta vyberáme s novinkou, po odvolení nastupuje prvýkrát plná digitalizácia. No sčítavanie čelí hoaxom
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 17:36