Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš naznačil, že druhý pilier čakajú zmeny. FOTO: TASR/D. Veselský
StoryEditor

Ruky preč od druhého dôchodkového piliera

01.04.2024, 23:38

Rastúce výdavky na štátne dôchodky v budúcnosti vyvolajú tlak na zvýšenie daní a odvodov.

Zoberie vláda opäť z budúcich dôchodkov? Spustila sa kampaň, ktorá tomu nasvedčuje. Vo verejnom priestore sa začala v uplynulých dňoch až mesiacoch šíriť komunikácia, ktorá smeruje k možnému zásahu do druhého dôchodkového piliera. 

Zníženie odvodov do druhého dôchodkového piliera je kandidátom na úplne najhoršie vládne opatrenie tejto garnitúry. To isté platí o prípadnom ďalšom znížení odvodov, respektíve iných negatívnych zásahoch do druhého dôchodkového piliera.

image

Pozor, ľavicoví ekonómovia píšu Komisii!

Zníženie odvodov do druhého piliera je zlé rozhodnutie, lebo skresáva dôchodky sporiteľov v budúcnosti. Zároveň vedie k nižšiemu objemu prostriedkov dostupných na investovanie, čo bude mať za následok nižšie úspory na dôchodky a nižšie finančné zabezpečenie jednotlivcov v dôchodkovom veku. V kontexte starnutia populácie a rastúceho tlaku na dôchodkové systémy je to mimoriadne nezodpovedné rozhodnutie.

Keďže si sporitelia nenašetria dosť vlastných dôchodkových úspor, budú potrebovať štátny dôchodok. Jednotlivci si nenahromadia dostatočné finančné zdroje potrebné na zabezpečenie pohodlnej životnej úrovne na penzii. Väčší počet ľudí bude závislý od štátneho dôchodku.  Zníženie odvodov do druhého dôchodkového piliera povedie k zvýšenej závislosti občanov od štátneho dôchodkového systému.

Zníženie odvodov do druhého dôchodkového piliera v budúcnosti zvýši verejné výdavky potrebné na dofinancovanie štátom vyplácaných dôchodkov.

To predstavuje vážny finančný rizikový faktor pre štátny rozpočet, pretože štát bude musieť zabezpečiť adekvátne dôchodkové pokrytie pre širšiu skupinu občanov. Zvyšovanie štátnych výdavkov na dôchodky povedie k neudržateľnosti štátneho dôchodkového systému.

A napokon, rastúce výdavky na štátne dôchodky v budúcnosti vyvolajú tlak na zvýšenie daní a odvodov, čo zníži ekonomickú aktivitu, hospodársky rast a poškodí všetkých. Dielo skazy je dokonané. Vyššie finančné zaťaženie pre podniky aj jednotlivcov totiž vždy vedie k zníženiu investícií, spotreby a k oslabeniu celkovej ochoty podnikať.

Pokles ekonomickej aktivity má negatívny dosah na zníženie ekonomickej dynamiky, ktorá následne znamená nižšie príjmy pre štát, obmedzenejšie možnosti financovania verejných služieb, nezamestnanosť.

V konečnom dôsledku tak rozhodnutie znížiť odvody do druhého piliera nie je len otázkou dôchodkového zabezpečenia, ale zasahuje do základov fungovania ekonomiky a dotýka sa života všetkých občanov. Preto musí platiť: zlodeji, ruky preč od druhého piliera!

 

01 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície 02 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling 03 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 04 - Modified: 2024-04-11 14:19:13 - Feat.: - Title: Drahé úroky gniavia ľudí, názorová jednota ECB má trhliny 05 - Modified: 2024-04-10 08:54:17 - Feat.: - Title: Prečo je slovenský priemysel v kŕči
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 16:33