Jozef MihálTASR
StoryEditor

Jozef Mihál: Druhý pilier vynáša

12.07.2017, 00:00

Ak ste v indexovom fonde. Indexové fondy vznikli v apríli 2012 a za päť rokov svojej existencie priniesli sporiteľom veľmi zaujímavé zhodnotenie. Indexové fondy dnes spravuje päť dôchodkových správcovských spoločností. Aj ten najmenej úspešný indexový fond za celé päťročné obdobie zaznamenal v úhrne výnos 57 percent a najúspešnejší indexový fond zhodnotil jedno euro vložené pred piatimi rokmi až o 74 percent. Z jedného eura usporeného v tomto fonde sú tak po piatich rokoch skoro dve eurá.


Priemerný ročný výnos indexových fondov našich DSS-iek sa pohybuje okolo desať percent. Ide o investovanie na kapitálových trhoch a v súčasnosti svetová ekonomika zaznamenáva konjunktúru. Nebude to tak vždy, po dobrých rokoch prichádzajú roky zlé. Tá známa lomená čiara však z dlhodobého hľadiska stúpa stále hore. Štyridsaťročná skúsenosť s investovaním v indexových fondoch vo svete hovorí, že priemerný ročný výnos sa napriek všetkým krízam pohybuje okolo 5 – 7 percent.


Aby sme len nechválili. Ak sa pozrieme na referenčný MSCI World Index, ten za posledné päťročné obdobie dosiahol výnos v priemere 14 percent ročne. Správcovia našich dôchodkových úspor tak pri všetkej úcte majú rezervy.
Rezervy má však aj „supervízor“ našich dôchodkov – ministerstvo práce a sociálnych vecí. Absentuje propagácia druhého piliera. Legislatívne zmeny sú nedostatočné. Nedávno schválená liberalizácia možnosti čerpania dôchodkových úspor je síce super, ale to nestačí. Treba zmeniť princípy vstupu do druhého piliera pre mladých, razantnejšie zvýšiť podiel sporenia na odvodoch, znova daňovo zvýhodniť dobrovoľné dôchodkové sporenie do druhého piliera a znížiť poplatky, nech ľuďom zostane viac peňazí.


Sporenie v indexových fondoch vás nič nestojí. Odvody na dôchodkové poistenie musíte zo svojich príjmov platiť tak či tak. Apelujem na mladých ľudí – nie je jedno, či všetky odvody platíte do Sociálnej poisťovne s „ústavne garantovaným prísľubom“ vášho budúceho dôchodku, alebo či si sporíte na svojom osobnom dôchodkovom účte. A ak ste v druhom pilieri, nie je jedno, či sporíte v dlhopisových fondoch so zhodnotením tesne nad nulou alebo v indexových fondoch. Zamyslite sa, či robíte dobre.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 00:23