StoryEditor

Taniere z cukrovej trstiny, poháre z bioplastu. Majstrovstvá sveta budú tento rok “eko”

10.05.2019, 18:00
Organizátori hokejových majstrovstiev si dali za cieľ znížiť množstvo odpadu, ktorý fanúšikovia vyprodukujú. S nákladmi pomôže aj ministerstvo životného prostredia.

Po ôsmich rokoch Slovensko opäť hostí hokejové majstrovstvá. Do Bratislavy a Košíc majú preto namierené stovky tisíc fanúšikov. Tí prinesú mestám milióny, ktoré minú v hoteloch a reštauráciách. No okrem peňazí tu po sebe zanechajú aj ďalšiu stopu: stovky ton odpadu, ktoré predstavujú enormnú záťaž pre životné prostredie.

Organizačný výbor svetového šampionátu preto v spolupráci s našim ministerstvom životného prostredia  pripravil zoznam ekologických aktivít, ktoré by mali toto podujatie svetového formátu „ozeleniť“.

Vo všetkých zapojených gastrozariadeniach budú mať fanúšikovia možnosť zakúpiť si občerstvenie v biodegradovateľných obaloch. Používať sa budú napríklad taniere a misky z cukrovej trstiny či príbory a poháre z bioplastu. Vytriedený papier, sklo a plast poputujú na dotriedenie do špecializovaných zariadení vo farebne označených veľkokapacitných kontajneroch. „Bioplast patrí do kontajnera zmesového komunálneho odpadu. S našimi partnermi, ktorí budú tento odpad spracovávať, sme sa dohodli na následnom ručnom dotrieďovaní.  Ľudia v domnení, že ide o plast, majú tendenciu hodiť bioplast do žltého kontajnera. Naozaj nám záležalo, aby sa odpad do nádob nielen vhodil, ale aby bol aj spracovaný tak ako má byť,“ priblížila riaditeľka komunikácie Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2019 Michaela Grendelová.

Menej plastu aj vo fanzónach

Celkovo by obe mestá v súvislosti so šampionátom malo navštíviť okolo pol milióna ľudí. Tí, ktorí sa nedostanú priamo na štadión, môžu využiť oficiálne hokejové fanzóny. V Košiciach bude oficiálna fanzóna v areáli Kulturparku a v Bratislave je situovaná pri Istropolise. Organizátori mysleli na redukciu odpadu aj na týchto miestach. „Nezameriavame sa len na štadióny, ale čo sa dalo, to sme implementovali aj do fanzón. Pochopiteľne to budeme priebežne kontrolovať. Nechceme aby tieto opatrenia vydržali len prvý víkend, ale počas celých majstrovstiev sveta,“ povedal riaditeľ organizačného výboru Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2019 Igor Nemeček. Na Slovensku budú okrem dvoch našich najväčších miest aj fanzóny v ďalších piatich mestách:  Nitra, Trenčín, Banská Bystrica, Martin a Poprad. V týchto fanzónach sa však ekologické opatrenia praktizovať nebudú.

Milan Hrubo

Na oboch štadiónoch sa budú podávať jedlá a nápoje v špeciálnych materiáloch. Aby bolo možné takéto opatrenia praktizovať, je veľmi dôležitá aj spolupráca s prevádzkovateľmi jednotlivých občerstvovacích zariadení. „Debatovali sme s prevádzkovateľmi bufetov a sme veľmi radi, že nám vyšli v ústrety a že sa s týmto opatrením stotožnili. Funguje to tak, že my im dodáme jednotlivý materiál, ktorý sme zakúpili a oni v ňom budú vydávať jedlá a nápoje,“ vysvetlila Grendelová.

V Bratislave aj v Košiciach sú pre návštevníkov fanzóny pripravené zálohované poháre. Zákazník, ktorý sa bude chcieť občerstviť v priestoroch fanzóny, dostane svoj nápoj do pohára, ktorý bude môcť viackrát využiť. „Cena pohára je dve eurá. Tieto peniaze budú návštevníkom naspäť vrátené za výmenu pohára. Prípadne si pohár môžu fanúšikovia odniesť zo sebou domov na pamiatku,“ dodala Grendelová. Toto opatrenie sa však z bezpečnostných dôvodov nemohlo zaviesť v priestoroch hokejových arén. Nedovoľujú to predpisy Medzinárodnej hokejovej federácie - fanúšikovia by totiž mohli hádzať poháre na hraciu plochu a spôsobiť tak hráčom zranenia.

S nákladmi pomôže aj ministerstvo

Ministerstvo životného prostredia projekt podporilo 180-tisíc eurami. Vďaka týmto finančným prostriedkom organizátori umiestnia na štadiónoch a vo fanzónach celkom 580 nádob na triedenie odpadu. Organizátori očakávajú, že sa počas šestnástich dní šampionátu vyprodukuje niekoľko stoviek ton odpadu. „Celkové náklady na tieto opatrenia by sa oproti domácim majstrovstvám z roku 2011 mali zvýšiť približne o polovicu. Presné čísla však budeme vedieť aj podľa spotreby až po skončení podujatia,“ dodal Nemeček.

Ďalšiu oblasť predstavujú edukačné aktivity najmä vo fanzónach. Tie fanúšikom umožnia dozvedieť sa viac napríklad o triedení odpadu a ďalších opatreniach, ako zodpovedne s odpadom nakladať. „Pre nás je veľmi dôležité, aby sa o ekologických problémoch hovorilo. Potrebujeme to dostať do povedomia ľudí. Pri najbližších majstrovstvách máme možnosť byť hrdí nielen na výkon slovenského hokeja. Ale môžeme byť hrdí aj na skutočnosť, že sa Slovensko mení na krajinu, kde je zodpovednosť k životnému prostrediu samozrejmosť,“ povedal podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos.

Vlakom aj MHD

Železničná spoločnosť Slovensko  pripravila sedem mimoriadnych párových vlakov pre hokejových fanúšikov. Železničná doprava je najekologickejším spôsobom hromadnej dopravy. „ZSSK ako národný dopravca zabezpečením vlakových spojení na majstrovstvá určite prispieva k zelenšiemu Slovensku. Každý jeden cestujúci, ktorý sa rozhodne ísť na zápas z Bratislavy do Košíc a späť vlakom namiesto auta, ušetrí až 79,28 kila oxidu uhličitého,“povedal na margo pripravovaných zelených aktivít hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.

Obe usporiadateľské mestá, Bratislava aj Košice pripravili počas mastrovstiev ďalšie ekologické opatrenie. Všetci návštevníci, ktorí využijú MHD a preukážu sa platnou vstupenkou na zápas majstrovstiev, budú mať v deň konania zápasu MHD zadarmo. Hlavným cieľom tohto opatrenia by malo byť zabránenie zhusteniu osobnej dopravy v okolí zimného štadióna a v centre mesta návštevníkmi šampionátu. Vďaka tomuto kroku si fanúšikovia namiesto taxi služby môžu zvoliť lacnejšiu a predovšetkým ekologickejšiu voľbu. Celé opatrenie pritom zaplatí mesto. „Predpokladané náklady na posilnenie spojov MHD a na zriadenie kyvadlovej dopravy sa pohybujú okolo 120-tisíc eur,“ informovala tlačová referentka hlavného mesta Bratislavy Iveta Kešeľáková.

Po skončení šampionátu plánuje Organizačný výbor majstrovstiev spolu s ministerstvom životného prostredia jednotlivé opatrenia analyzovať a vyhodnocovať ich efektívnosť. „Verím, že tieto opatrenia prinesú aj potrebnú osvetu. Dúfam, že týmto našim zeleným programom dávame návod aj pre ostatných organizátorov rôznych podujatí po celom Slovensku. Nemusia to byť len podujatie svetového formátu, ale aj pri menších akciách ako sú napríklad futbalové zápasy a podobne,“ uzatvára Sólymos.

Autor je študentom kurzu Globálne výzvy (nielen) pre žurnalistov. Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-26 09:39:49 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-26 09:38:42 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-26 09:42:27 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák
menuLevel = 1, menuRoute = ms-v-hokeji-2019, menuAlias = ms-v-hokeji-2019, menuRouteLevel0 = ms-v-hokeji-2019, homepage = false
26. apríl 2024 21:57