StoryEditor

Kampaň MeToo má chrániť obťažované ženy, zaznieva ale aj kritika

12.04.2018, 09:36
Autor:
ČTKČTK
Kritika zaznieva najmä z radov európskych herečiek.

Kampaň proti sexuálnemu obťažovaniu známa ako MeToo vypukla pred pol rokom, 15. októbra 2017. Bola reakciou na aféru vplyvného amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina. Prvé informácie zverejnil 5. októbra denník The New York Times. V článku obvinil 65-ročného Weinsteina, ktorý má na svojom konte filmy ako Pulp Fiction, Zamilovaný Shakespeare alebo Divoký Django, že sa dopustil sexuálneho obťažovania žien.

Weinstein bol následne vyhodený z vedenia svojej produkčnej firmy The Weinstein Company, ktorá nedávno podala návrh na konkurz. Producenta opustila manželka a bol vylúčený z prestížnych filmových organizácií, vrátane americkej Akadémie filmového umenia a vied, ktorá udeľuje filmové ceny Oscar.

Weinsteina obvinilo okolo 70 žien a doteraz ho vyšetrujú úrady v Londýne, New Yorku a Los Angeles. Producent uzavrel kvôli sexuálnemu obťažovaniu, ktorého sa údajne dopustil aj pred viac ako dvoma desiatkami rokov, mimosúdne dohody o odškodnení s najmenej ôsmimi ženami.

Výzva na sociálnej sieti

V súvislosti s kauzou zverejnila herečka Alyssa Milanoová 15. októbra na Twitteri výzvu, aby si všetci, ktorí sa niekedy za svoj život stali obeťou sexuálneho obťažovania, pridali na svoje sociálne siete dve slová v jednom hashtagu #MeToo ( "ja tiež"). A pridala vysvetlenie: "Navrhnuté priateľom: Keby všetky ženy, ktoré boli sexuálne obťažované alebo napadnuté, napísali 'Ja tiež' do statusu, mohli by sme ľuďom ukázať rozsah tohto problému". Mediálne tak spopularizovala činnosť americkej černošskej aktivistky Taran Burkeovej, ktorá pod týmto hashtagom bojuje proti sexuálnemu násiliu už od roku 1997.

Len počas troch dní pripojilo hashtag #MeToo k svojmu príspevku na Twitteri alebo Facebooku cez 12 miliónov užívateľov. Do zdieľania nepríjemných zážitkov sa zapojila okrem žien aj rad mužov, postupne sa začali objavovať aj príspevky od tých, ktorí sa v minulosti sexuálneho obťažovania dopustili a vďaka výzve sa o tom rozhodli prehovoriť.

Ako jedna z prvých Weinsteinových obetí sa prihlásila Ashley Juddová. Z nevhodného správania obvinili producenta takisto Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie alebo Uma Thurman.

Weinstein nebol jediný

Škandál sa dotkol tiež amerického režiséra Woodyho Allena, ktorého adoptívna dcéra nedávno znovu obvinila z pohlavného zneužitia v čase, keď mala sedem rokov.

Americký herec Anthony Rapp uviedol, že keď mal 14, pokúsil sa ho zviesť hollywoodsky oscarový herec Kevin Spacey. Ten vyhlásil, že si na udalosť starú niekoľko desiatok rokov nepamätá, pretože bol zrejme veľa opitý, aj tak sa ale ospravedlnil. Potom o svojej nepríjemnej skúsenosti so Spaceym hovorili ďalší herci či niekdajší zamestnanci londýnskeho divadla Old Vic, kde Spacey od roku 2004 do roku 2015 pôsobil ako umelecký riaditeľ. Celkom sa ozvalo viac než 30 mužov.

Spoločnosť Netflix reagovala ukončením spolupráce so Spaceym, ktorý prišiel o hlavnú rolu v seriáli Dom z kariet. Režisér Ridley Scott oznámil, že vystrihne zo svojho dokončeného filmu Všetky prachy sveta scény, v ktorých hral Spacey, a nakrúti ich znovu s Christopherom Plummerom.

V americkej tlači sa okrem iného objavili nelichotivé informácie aj o oscarovom hercovi Dustinovi Hoffmanovi a o režisérovi Brettovi Ratnerovi. Hoffman mal pred 32 rokmi sexuálne obťažovať vtedy sedemnásťročnú filmovú praktikantka Annu Grahamová. Ratner bol obvinený z toho, že obťažoval šesť žien vrátane herečky Olivie Munnové.

Hoffman sa ospravedlnil, Ratner pochybenia poprel. Herečka Julianna Marguliesová a ďalší obvinili z obťažovania okrem Weinsteina aj hviezdu akčných snímok Stevena Seagala.

Newyorská Metropolitná opera prerušila pre podozrenie zo zneužitia chlapca spolupráci so svojím dlhoročným dirigentom a hudobným riaditeľom Jamesom Levinom.

Aféra sa rozrástla aj do ďalších krajín

V Európe bola ostro sledovaná rezignácia britského ministra obrany Michaela Fallona, v Nemecku zase škandál zasiahol režiséra Dietera Wedela.

Skupina celebrít sa tiež rozhodla založiť nadáciu na podporu žien a mužov, ktorí v práci čelia sexuálnom útokom. Medzi zakladateľkami sú napríklad Kate Winslet, Kristin Scott Thomas, Emma Thompson, Naomie Harris či Emma Watson. Všetci, ktorí "prelomili mlčanie" a pripojili sa ku kampani, sa vlani v decembri stali osobnosťou roka podľa časopisu Time.

Time

​Objavili sa ale aj kritiky. Talianska herečka Gina Lollobrigida síce uviedla, že sa stala dvakrát obeťou sexuálneho násilia, dodala však, že je potrebné "zobrať odvahu" a vec oznámiť hneď, a nie až po rokoch. "Zdá sa mi, že hovoriť o tom teraz sa tak trochu rovná nutkanie upútať na seba pozornosť," povedala.

Začiatkom roku stovka prevažne francúzskych umelkýň na čele so známou herečkou Catherine Deneuve sa v otvorenom liste ohradila proti tendenciu ku kriminalizácii mužov, v ktorej údajne vyústila pôvodne kampaň. "Znásilnenie je zločin. Ale neodbytné alebo nemotorné flirtovanie nie je zločin a ani galantnost nie je agresiou mužského šovinizmu," napísali umelkyňa, medzi ktorými je aj spisovateľka Catherine Milletová alebo nemecká herečka Ingrid Cavenová.

01 - Modified: 2018-06-15 05:17:54 - Feat.: - Title: Nové pravidlá v Netflixe. Filmové štáby majú zakázané objímanie a flirtovanie 02 - Modified: 2018-02-03 10:26:56 - Feat.: - Title: Je James Bond archetypom hrdinu alebo sexistom? Internetom sa šíri virálne video
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 07:21