StoryEditor

Zastúpením beriete na seba riziká

15.10.2018, 00:00
Nie ste spokojní s výškou penzie a sťažnosť adresujete redakcii, aby sa vaším prípadom zaoberala. Alebo chcete vybaviť doklady na úradoch za nevládnu osobu. Bez splnomocnenia to nepôjde.

Bežne sa aj novinári dostávajú do situácie, keď sa na úrade zaujímajú o nejakú konkrétnu vec. Napríklad, HN oslovil čitateľ nespokojný s výškou svojej penzie. Ďalší sa sťažoval, že pri vymeraní invalidného dôchodku mu Sociálna poisťovňa nezohľadnila všetky obdobia zamestnania v zahraničí. Za akých podmienok môže redaktor vyžadovať podrobné informácie z jeho spisu, do akej miery môže pomôcť pri preskúmaní rozhodnutia? Stačí k tomu obyčajná e-mailová komunikácia alebo je potrebné splnomocnenie dotyčnej osoby?

„V každom prípade je splnomocnenie nevyhnutné, ak máte konať v mene inej osoby,“ vraví advokát Milan Ficek z Advokátskej kancelárie Ficek & Ficeková.

„Pokiaľ ide o invalidný dôchodok, tento sa priznáva v správnom konaní, v ktorom môže účastník využiť právo podať opravný prostriedok,“ reaguje advokát. Pripomína, že sporné prípady môžu riešiť v zastúpení advokátov alebo sa dať zastúpiť aj osobou, ktorú si zvolia ako zástupcu. „Plnomocenstvo však musí byť udelené vždy písomne alebo do zápisnice,“ vraví Ficek.


Ak teda takú osobu bude zastupovať redaktor na základe splnomocnenia, má podľa advokáta právo nahliadať do spisu a robiť si z neho výpisy, odpisy a kópie alebo požiadať o vyhotovenie kópií. „V jeho mene má právo robiť aj iné úkony. Znova však záleží, či udelí splnomocnenie na celé konanie, alebo na nejaké úkony, napríklad na nahliadnutie do spisu. Ak by udelil plnomocenstvo na celé konanie, je potrebné si uvedomiť nemalú zodpovednosť, ktorá vyplýva z tejto pozície. Potrebné je dôkladne ovládať nielen hmotnoprávne predpisy, ktoré pojednávajú o vzniku nároku, ale aj procesné práva a povinnosti tak, ak aby boli záujmy splnomocniteľa čo najlepšie chránené,“ zdôrazňuje Ficek. Okrem toho by takáto činnosť mohla podľa advokáta hraničiť s takzvaným pokutníctvom, teda s poskytovaním právnych služieb bez licencie. Preto odporúča obrátiť sa v obdobných prípadoch priamo na advokát...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-13 21:43:13 - Feat.: - Title: Kvôli fiasku s dokumentami ostali státisíce Severomacedónčanov v neistote 02 - Modified: 2024-01-04 13:38:20 - Feat.: - Title: Zverejnili dokumenty o predátorovi Epsteinovi. Potvrdzujú stretnutia s Trumpom, princom Andrewom aj Michaelom Jacksonom 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-07-28 04:49:58 - Feat.: - Title: V prípade utajovaných dokumentov Trump čelí novým obvineniam
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
10. apríl 2024 04:22