StoryEditor

"Nie v mojom kroji." Legendy folklóru varujú pred extrémistami: Naozaj im chceme zveriť správu štátu?

21.02.2020, 10:56
Autor:
mahomaho
Osobnosti hovoria, že prívrženci Slovenskej pospolitosti nikam neodišli a mnohí aj dnes kandidujú vo voľbách.

Viac ako 150 významných folklórnych osobností Slovenska sa podpísalo pod vyhlásenie, v ktorom sa vymedzujú voči politikom s extrémistickou rétorikou, ktorí zneužívajú folklór a ľudovú kultúru.

Hovoria o účelovom vytváraní obrazu nepriateľa národa a považujú to za vážne ohrozenie pokojného spolunažívania na Slovensku.

Medzi osobnosťami sú napríklad Štefan Štec, Silvia Šarköziová či Lukáš Latinák. Vyhlásenie podpísali aj legendy slovenského folklóru ako Milan Križo a Juraj Kubánka. 

Folkloristi upozorňujú na rozmanitosť tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku, ktorá podľa nich "absurdne kontrastuje s tým, že nám istá politická strana vnucuje obraz jednofarebnej kultúry, ktorá je tá jediná prípustná."

"Pamätáme rétoriku Slovenského štátu"

Prekáža im pasovanie sa do roly “jediného skutočného ochrancu Slovenska a toho, čo je slovenské” a tiež nevraživé reči o “nepriateľoch spoločnosti”.

"Pamätáme rétoriku Slovenského štátu o “protislovenských živloch”, pred ktorými sa treba brániť. Pamätáme si aj obete našich rodičov a starých rodičov, ktorí museli dôsledky tejto rétoriky naprávať vlastnou krvou v Slovenskom národnom povstaní," tvrdia signatári. 

Facebook/Nie v mojom kroji

"No pamätáme si aj na nie tak dávne fakľové sprievody Slovenskej pospolitosti, v uniformách tak veľmi pripomínajúcich zločinné Hlinkove gardy, aj na názory jej členov, kvôli ktorým bola táto strana ako jediná v dejinách Slovenska rozpustená," dodávajú. 

"Čo s nimi spraví moc?"

Osobnosti ďalej hovoria, že prívrženci Slovenskej pospolitosti nikam neodišli a mnohí aj dnes kandidujú vo voľbách. Rétoriku čiastočne a účelovo zmenili, no činy ich prezrádzajú. 

Na záver sa pýtajú, či skutočne chceme takýmto ľuďom zveriť správu štátu: “Čo s nimi spraví moc, ak sa im zveria dôležité politické pozície? Ich nepriateľom sa postupne môže stať každý, kto vybočuje z radu. Prosíme, pamätajte aj Vy! Nielen na piesne a tance. Aj na chyby minulosti a ich dôsledky.”

01 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo kraslica, to skvost: Práca šikovných slovenských ručičiek z Vajnor s duchom folklóru i modernej estetiky 02 - Modified: 2024-01-24 12:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Nigérijský hip-hopový producent spojil rap so slovenským folklórom. Kolo sa postaral o neskutočne znejúcu bombu 03 - Modified: 2023-12-14 09:39:06 - Feat.: - Title: Odišla jedna z najvýznamnejších osobností folklórneho súboru Magura, vo veku 81 rokov zomrel Karol Purtz 04 - Modified: 2022-05-31 10:00:00 - Feat.: - Title: Dizajnérka spája ľudové s digitálnym. Mrzí ma, že sa niektorí pýšia folklórom, a pritom je to z Bangladéša 05 - Modified: 2022-03-01 18:55:34 - Feat.: - Title: Sociológ Baboš: Smer sa od volieb vyvinul, agresívna opozičná politika Ficovi vyhovuje
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2020, menuAlias = parlamentne-volby-2020, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2020, homepage = false
26. apríl 2024 03:19