StoryEditor

Remišová: Chaos v eurofondoch pokračuje. Danko hazarduje s budúcnosťou Slovenska

05.09.2017, 10:50
Autor:
TASRTASRlmlm
Poslanci OĽaNO Veronika Remišová a Miroslav Sopko hovoria o ďalších problémoch na ministerstve školstva.

Poslankyňa hnutia OĽaNO Veronika Remišová vyzvala šéfa SNS, aby okamžite navrhol nové meno na ministra školstva.

Podľa nej vláda takto hazarduje s budúcnosťou Slovenska.

Výzva pre Danka

"Vyzývam Danka aby nehazardoval s budúcnosťou tejto krajiny. Danko sa nemôže tváriť, že je nový v politike, že sa tomu nerozumie a že škandál s eurofondmi vyrobil niekto iný. SNS má post ministra školstva napriek tomu že sme žiadali aby bol post školstva zobratý z rúk SNS. SNS má tento rezort a tým pádom je za neho plne zodpovedný," povedala Remišová. 

Poslankyňa skonštatovala, že situácia je vážna a Slovensku hrozí, že príde o ďalšie milióny z eurofondov.

Dokedy sa budeme hrať človeče, nehnevaj sa? Rezort školstva potrebuje svojho pána, zastupujúca ministerka Gabriela Matečná (nom. SNS) tam nemôže robiť veľké zmeny," povedala Remišová. OĽaNO poukazuje, že na ministerstve školstva musí dôjsť k zmenám aj na úradníckych postoch.

"Lebo ministri sa menia, no úradníci ostávajú, aj to brzdí zmeny v rezorte," podotkla.

„Urobte v školstve poriadok"

OĽANO vyzvalo premiéra Roberta Fica, aby urobil v rezorte školstva poriadok. Remišová nechcela komentovať, či by poslankyňa NR SR za SNS Eva Smolíková bola vhodná na post ministerky školstva. O Smolíkovej sa totiž hovorí ako o potenciálnej nástupkyni exministra Petra Plavčana.

OĽaNO sa obáva, že reforma Učiace sa Slovensko pôjde "dostratena". Označili ju za kvalitne pripomienkovaný dokument, ktorý by školstvo dokázal zmeniť. OĽaNO je aj za iné zmeny v rezorte. Navrhuje zrušiť veto zriaďovateľa na riaditeľa školy či je za určenie vekového stropu pre odchod učiteľov do dôchodku.

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií.

Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra.

Po vypuknutí kauzy žiadala opozícia odstúpenie ministra. Udalosti spôsobili aj vládnu krízu iniciovanú vypovedaním koaličnej zmluvy zo strany SNS.

01 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové zistenia: Dieťa nechceli v materskej škole, lebo malo problém so stravou. Inde žiakom zamrežovali výťah 03 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 04 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 05 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
28. apríl 2024 09:28