StoryEditor

Richter sa dostal do konfliktu s odborármi pred vlastným úradom: Po nás môžu prísť druhí, čo naše návrhy zmenia

15.10.2017, 00:00
Autor:
TASRTASRlmlm
Odborári konfrontovali ministra práce s témou sobotňajších protestov v Bratislave, ktorou bol predčasný odchod do dôchodku.

Minister práce Ján Richter sa dostal do konfliktu s odborármi pred vlastným ministerstvom. Tí ho konfrontovali s témou sobotňajších protestov v Bratislave, ktorou bol predčasný odchod do dôchodku.

"Dal som jasný prísľub, že ideme sa zaoberať otázkou zastropovania dôchodku, pre mňa to nie je nová myšlienka," bránil sa minister. 

"Preddôchodok by ešte tento rok mal ísť do medzirezortného pripomienkového konania tak, aby v budúcom roku prešiel parlamentom," povedal Richter.

​Treba však podľa neho hľadať aj riešenie ohľadom tretieho dôchodkového piliera, keďže ten podľa ministra s preddôchodkom úzko súvisí.

Mal by sa podľa Richtera hľadať spôsob, aby zamestnávateľ navýšil prostriedky, a tiež aby boli peniaze v treťom dôchodkovom pilieri lepšie zhodnocované.

Rezort by nechcel limitovať skupiny pracovníkov, ktorí by mohli využiť inštitút preddôchodku. "Malo by sa to týkať ľudí, ktorí budú mať povedzme päť rokov do riadneho odchodu na dôchodok," povedal.

Preddôchodok by mal mať podľa ministra zmysel v tom, že pracovník by si pomocou nasporených prostriedkov vyplatil podlžnosti voči Sociálnej poisťovni za spomínaných päť rokov, kedy už chce byť na dôchodku.

Tak by sa zabezpečilo, aby skorší odchod do dôchodku nemal negatívny vplyv na výpočet dôchodkovej dávky.

Pokiaľ ide o požiadavku odborárov o tzv. zastropovanie dôchodkového veku, v Smere-SD si to podľa Richtera vedia predstaviť.

"Nehovorím, že sa úplne stotožňujeme s požiadavkou odborárov ohľadom 64 rokov, tá otázka je otvorená, treba k tomu dospieť na základe analýzy," povedal Richter. Odborári chcú, aby bola zákonom stanovená maximálna hranica veku pre odchod do starobného dôchodku na 64 rokov.

01 - Modified: 2024-04-30 05:39:53 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí demonštrovali v Tel Avive za prepustenie rukojemníkov aj prímerie 02 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 03 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 04 - Modified: 2024-04-26 15:46:10 - Feat.: - Title: Odbory v jednej z našich automobiliek vedie bývalý policajt podozrivý z lúpeže 05 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
30. apríl 2024 20:17