StoryEditor

Spory vyriešite aj bez právnikov

Mediácia je v porovnaní so súdnym sporom neverejná, diskrétna, cenovo výhodná, rýchla a ústretová. Výsledkom riešenia sporu takouto formou je spokojnosť oboch strán a pozitívne pocity z dosiahnutého úspechu. Experti z praxe radia, kedy riešiť spory bez právnika, prípadne s ním.

Radí Ernest Kováč, šéf Asociácie mediátorov Slovenska
1. Uzatvorenie dohody
Kedy zvyčajne ľudia na základe vašej praxe vyhľadávajú mediátorov?
Najčastejšie ľudia vyhľadávajú mediáciu vtedy, keď sa chcú dohodnúť. Ak sa nechcú, vyhľadávajú súd. Myslia si, že inštitúcia súdu alebo súdna moc dokáže za nich rozhodnúť. Mediácia je o kultivovanom spôsobe dohodnúť sa na určitých pravidlách. Dá sa uplatniť všade tam, ľudia vidia priestor na dohodu. Mediačný proces nezanecháva v stranách pocity krivdy a nespravodlivosti, ako sa to stáva v niektorých prípadoch po súdnom konaní. 

2. Vyhľadanie mediátora
Keď potrebujeme vyhľadať mediátora pri vyriešení nášho sporu, ako postupovať?
Na Slovensku je veľa mediátorov, ktorí sú zapísaní mediátori v zozname mediátorov na zozname ministerstva spravodlivosti. Je vhodné si zistiť, ktorej problematike sa venuje a či mu je blízka. Niektorí sa zaoberajú rodinnými spormi, iní zase biznis mediácii či mediácii v rámci pracovného práva. Odporúčam všímať si, či sa daný odborník neustále vzdeláva v odbore a aké sú jeho doterajšie skúsenosti. Dôležité je, aby vedel váš spor posunúť ďalej a pomohol dospieť k obojstrannej dohode.

3. Časté spory
Ktorý typ mediačných sporov je v praxi najrozšírenejší?
V praxi sa najviac stretávame s rodinnou mediáciou. Rodinných mediátorov vyhľadávajú najmä ľudia, keď majú komunikačné ťažkosti a rozchádzajú sa v predstavách, akým spôsobom má rodina fungovať. Mediácia ako prevencia narušenia vzťahov v rodine je veľmi efektívna a účinná. Otázkou zostáva, či dať dieťaťu priestor na mediáciu alebo nie....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 12:20:09 - Feat.: - Title: Trumpov bývalý právnik Giuliani vyhlásil osobný bankrot, musí vyplatiť krivo obvinené úradníčky 02 - Modified: 2023-10-16 13:43:41 - Feat.: - Title: Predstieral, že je advokát, bez vzdelania vyhral desiatky prípadov. Polícia ho zatkla, muž ďakuje podporovateľom 03 - Modified: 2023-06-27 14:39:39 - Feat.: - Title: Príliš rýchle prerokúvanie návrhov v parlamente dáva väčší priestor chybám, tvrdí právnik 04 - Modified: 2023-04-12 20:31:59 - Feat.: - Title: Exprezident Trump zažaloval svojho bývalého právnika Cohena o viac ako 500 miliónov dolárov 05 - Modified: 2023-05-08 08:00:00 - Feat.: - Title: Prvý robotický právnik čelí žalobe. Nemá dostatočné vzdelanie ani kvalifikáciu
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
24. apríl 2024 15:39