Zálohovanie sa stane realitou. Prečo však vôbec vzniklo?TOMRA
StoryEditor

Zálohovanie sa stane realitou. Prečo však vôbec vzniklo?

11.10.2021, 00:00
Od januára budúceho roka Slovensko vstúpi do novej etapy narábania s odpadom. Zálohovanie, ktoré bude po novom povinné, ocenila vo svojom prejave aj prezidentka.

Na Slovensku sa ročne predá takmer miliarda plastových fliaš a približne 350 miliónov plechoviek od nápojov. Veľké množstvo odpadu stále končí na skládkach, v spaľovniach či v najhoršom prípade voľne pohodené v prírode. To sa však má zmeniť, najmä vďaka spusteniu systému zálohovania.

Proces vracania jednorazových obalov späť do obchodov či do zberných miest je vo svete už bežným javom. Desiatky krajín vo svete už dlhodobo zbierajú, triedia, recyklujú a zhodnocujú plasty, ktoré predstavujú obrovskú záťaž pre životné prostredie.

Ako trend zálohovania vznikol?

Rovnica je jednoduchá – najprv prišiel tlak zo strany spotrebiteľov po možnostiach zodpovedného využitia plastov. Následne sa trh, ovplyvňovaný zo strany majiteľov veľkých značiek, ktorí chceli vyhovieť zákazníkom, začal zameriavať na udržateľnosť a hodnotu použitých materiálov. Nakoniec spravidla prichádza k činnosti na úrovní štátu a vzniká legislatívny tlak na nové stratégie. Zálohovanie sa stane realitou. Prečo však vôbec vzniklo? Zálohovanie sa stane realitou. Prečo však vôbec vzniklo? TOMRA S týmto systémom zavádzania zálohovania má veľké skúsenosti spoločnosť TOMRA, svetový líder v oblasti zálohovania a recyklácie. Pôsobí na trhoch po celom svete a ročne spracováva až 40 miliárd ton obalov každý rok. „Podľa prieskumu vieme, že aj Slováci podporujú zálohový systém ako riešenie. Ukázalo sa, že až 86 % z nich je za zavedenie právnych predpisov týkajúcich sa zálohového systému na Slovensku,“ vraví Roman Postl, Managing Director spoločnosti TOMRA Collection Slovakia.

Slovensko začalo na zálohovom systéme pracovať ešte v roku 2019, keď vznikali prvé legislatívne návrhy. O rok neskôr bol vďaka viacerým partnerom a subjektom, ktorí sú v procese zálohovania zapojení, hotový konkrétny plán s cieľom spustiť zálohovanie presne 1. januára 2022. Za dva roky sa podarilo pripraviť a vybudovať systém, postupne inštalovať zálohomaty, registrovať obaly a ich označenie čiarovými kódmi a plniť ďalšie dôležité body celého systému.

Zálohovanie ocenila aj prezidentka

Cieľ pre nasledujúce roky je jasný – postupne sa dostať na hranicu 90 % vyzbieraných prázdnych nápojových obalov. „Potenciál na Slovensku je obrovský. Odhady naznačujú, že sme všetci spoločne schopní vyzbierať až 1,2 miliardy prázdnych obalov od fliaš. Čo sa týka vrátených záloh, dostaneme sa na hranicu približne 180 miliónov eur, čo predstavuje ročnú cirkuláciu hodnoty depozitu,“ tvrdí Roman Postl. Zálohovanie sa stane realitou. Prečo však vôbec vzniklo? Zálohovanie sa stane realitou. Prečo však vôbec vzniklo? TOMRA Veľkú snahu o spustenie systému zálohovania, ktoré je zároveň súčasťou plánov Európskej únie ako celku, ocenila aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Zahrnula ho dokonca do svojej Správy o stave republiky, ktorú každoročne prednáša pred plénom Národnej rady SR. „Oceňujem podporu efektívneho obehového hospodárstva s dôrazom na zálohovanie PET fliaš a plechoviek, ktoré u nás, ako prvej krajiny v našom regióne, začne fungovať od budúceho roku,“ uviedla v správe o stave republiky Zuzana Čaputová.

 

 (PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 05:36