Úspechy automobilky TATRA TRUCKS v krajinách EÚ a NATO ako jasný signál pre SlovenskoMinisterstvo obrany SR
StoryEditor

Úspechy automobilky TATRA TRUCKS v krajinách EÚ a NATO ako jasný signál pre Slovensko

15.10.2021, 00:00
Posledné roky žne svetoznáma automobilka TATRA TRUCKS významné úspechy na zahraničných trhoch, vrátane krajín NATO a Európskej únie. Ide o krajiny ako Dánsko, Belgicko a Nemecko, kam boli a budú dodávané vozidlá a podvozky značky Tatra. Na Slovensko sa po dlhej dobe automobilka TATRA TRUCKS vracia prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Tatra Defence Slovakia. Nič teda nebráni tomu, aby sa medzi tieto krajiny pridalo aj Slovensko, ktoré plánuje zásadnú obmenu vozového parku svojich ozbrojených síl.

Automobilka TATRA TRUCKS sa môže pochváliť nielen svojou pozíciou a úspechmi v Českej republike, ale aj v iných krajinách, ktoré sú zároveň členmi EÚ a NATO. Za posledné roky sa pre vozidlá a podvozky kopřivnickej automobilky rozhodli bezpečnostné zložky a armády Dánska, Belgicka a najnovšie Nemecka.

Dánska armáda v roku 2017 nakúpila 15 samohybných húfnic Caesar 8x8 od francúzskej firmy Nexter Systems, pre ktoré dodala podvozky práve firma TATRA TRUCKS. Konkrétne boli vybrané štvornápravové podvozky modelovej rady Tatra Force. V roku 2019 si Dánsko objednalo ďalšie 4 kusy húfnic Caesar. Ďalší úspech automobilky TATRA TRUCKS v krajine NATO sa podaril 1. marca tohto roku, kedy automobilka oznámila, že bude s českou firmou TATRA DEFENCE VEHICLE a spoločnosťou DAF spolupracovať na dodávkach 879 nákladných vozidiel pre belgickú armádu. Pre všetky tieto nákladné vozidlá bude vyrábať podvozky firma TATRA TRUCKS v Českej republike a dodávané budú v rokoch 2022-2025.

Úspechy automobilky TATRA TRUCKS v krajinách EÚ a NATO ako jasný signál pre Slovensko Úspechy automobilky TATRA TRUCKS v krajinách EÚ a NATO ako jasný signál pre Slovensko Ministerstvo obrany SR Najnovšie sa o vozidlá Tatra podľa dostupných informácií zaujíma Nemecko. Začiatkom septembra sa objavila informácia, že v mene Ozbrojených síl Nemecka obstaráva servisná spoločnosť Bundeswehru, BwFuhrparkService GmbH, od spoločnosti Rosenbauer 76 hasičských vozidiel pre boj s lesnými požiarmi. Tieto vozidlá majú byť postavené na podvozku Tatra Force 4x4. Táto ponuka bola pre Bundeswehr najvýhodnejšia a do úvahy boli brané aj vynikajúce jazdné vlastnosti vozidiel v ťažkom teréne. V Nemecku sa firme TATRA TRUCKS podarilo získať v roku 2020 aj zákazku na dodanie 41 hasičských špeciálov s opciou na ďalšie 4 kusy pre hasičov v Brandenbursku.

Úspechy automobilky TATRA TRUCKS v krajinách EÚ a NATO ako jasný signál pre Slovensko Úspechy automobilky TATRA TRUCKS v krajinách EÚ a NATO ako jasný signál pre Slovensko Ministerstvo obrany SR Úspechy automobilky TATRA TRUCKS za posledné roky v krajinách NATO ukazujú, že jej produkty sú cenovo dostupné, technologicky a technicky vyspelé a zároveň majú široké spektrum využitia. Vďaka spoločnosti Tatra Defence Slovakia prichádza know-how kopřivnickej automobilky po dlhých rokoch spať na Slovensko a to je pre rezort obrany dôležitý signál.

Okrem obnovenia tradície chce Tatra na Slovensku prispieť aj k oživeniu obranného priemyslu, poskytnúť prácu kvalifikovaným pracovníkom a stať sa významným zamestnávateľom. „Čaká nás veľa práce, no v horizonte piatich rokov plánujeme preinvestovať 3 milióny eur. Slovensku a najmä Trenčínu a jeho okoliu to prinesie nielen množstvo nových pracovných miest, ale tiež posilnenie pozície silného priemyselného a prosperujúceho regiónu v oblasti strojárenskej výroby,“ hovorí Michal Baláž, generálny riaditeľ Tatra Defence Slovakia.

O tom, že Tatra Defence Slovakia má o partnerstvo s Ozbrojenými silami SR veľký záujem svedčí aj to, že spoločnosť už pracuje na výrobe podvozku 8x8 vo svojich výrobných priestoroch v Trenčíne. „Niektoré komponenty dovážame z Tatry Kopřivnice, iné sa už vyrábajú na Slovensku. Celá montáž prebieha tu v Trenčíne. Produkt chceme predstaviť rezortu obrany, aby vedeli, že bude k dispozícii silovým zložkám,“ uviedol obchodný manažér spoločnosti Róbert Gašparík.

Výhod, ktoré by Ministerstvo obrany spoluprácou s firmou Tatra Defence Slovakia získalo, je mnoho. Popri podpore domáceho obranného priemyslu to je predovšetkým zabezpečenie dostatočného počtu náhradných dielov, ušetrenie nákladov na preškolenie vojenského personálu, ktorý už má so staršími vozidlami Tatra skúsenosti a užívaním jednotnej platformy sa ušetria náklady na servis samotných vozidiel. Ďalšími výhodami sú zvýšenie obranyschopnosti Slovenska a jeho nezávislosti na zahraničných dodávateľoch, bezpečnosť dodávok, návrat investovaných prostriedkov vo forme daní a odvodov do štátneho rozpočtu a v neposlednom rade zvýšenie zamestnanosti.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 18:28