Budúcnosť efektívnych pracovísk spočíva vo flexibiliteIMMOFINANZ
StoryEditor

Budúcnosť efektívnych pracovísk spočíva vo flexibilite

18.10.2021, 00:00
Koncern IMMOFINANZ pôsobí v kancelárskom sektore od roku 1990 a vďaka svojej kancelárskej značke myhive prispieva k vývoju inovatívnych kancelárskych konceptov.

Niekdajšie open space priestory sú prežitkom a menovateľom efektívnych pracovísk budúcnosti je flexibilita. Aktuálne trendy v oblasti kancelárskych nehnuteľností približuje Adrián Bódis, Country manager IMMOFINANZ pre Slovenskú republiku. Podľa jeho slov nájomcovia nehľadajú len kancelárie, ktoré sa im dokážu prispôsobiť, ale aj modernú symbiózu práce a súkromia.

Budúcnosť efektívnych pracovísk spočíva vo flexibilite Budúcnosť efektívnych pracovísk spočíva vo flexibilite IMMOFINANZ

Adrián Bódis, Country manager IMMOFINANZ pre SR

Ako vaša spoločnosť reaguje na nové výzvy a trendy v oblasti kancelárií?

Značka kancelárskych priestorov myhive, s ktorou pôsobíme na viacerých európskych trhoch, charakterizuje pracovný život po novom a priestor pre úspešné spoločnosti všetkých veľkostí. Na Slovensku je zastúpená modernými administratívnymi budovami myhive Vajnorská v hlavnom meste (predtým Polus Towers), ktoré sú strategicky prepojené s obchodným centrom VIVO! Bratislava, aby nájomcom ponúkali široké možnosti prepojenia pracovného a súkromného života.

Vracajú sa ľudia naspäť do kancelárií?

V myhive sa snažíme, aby to bolo v čo najväčšej miere a zdá sa, že naše riešenia fungujú. Vychádzame totiž z anglického slova „beehive“ (v preklade „včelí úľ“), ktoré je pre nás inšpiráciou živého pracovného prostredia a dynamickej komunity so širokými možnosťami výmeny informácií a nápadov počas každodennej kancelárskej rutiny. Interaktívne pracovné prostredie podporujú predovšetkým bezpečné atraktívne kancelárie a všestranná infraštruktúra – teda služby, obchody, parkovanie áut a bicyklov, nabíjačky, ako aj sprchy a šatne. Inými slovami, myhive obsahuje všetko, čo má nájomcom uľahčiť život, posilniť ich vzájomnú komunikáciu a motivovať ich k návratu do kancelárie. Zakladáme si zároveň na maximálnej flexibilite, hotelovom dizajne a aktívnej komunite, pretože sme presvedčení, že osobný kontakt a interakcia s kolegami sú dôležité pre inovácie a produktivitu spoločnosti.

Budúcnosť efektívnych pracovísk spočíva vo flexibilite Budúcnosť efektívnych pracovísk spočíva vo flexibilite IMMOFINANZ Flexibilné riešenie – znamená to, že budem platiť len za to, čo aj skutočne využijem?

Presne tak. Koronakríza zasiahla mnohé dovtedy stabilné odvetvia, ktoré sa museli vyrovnať s novou situáciou. Kancelárie myhive sa preto zameriavajú priamo na individuálne potreby nájomcov, pričom flexibilné prenájmy a plochy im umožňujú krátkodobo rozšíriť alebo zredukovať kancelárske priestory či pracoviská. Práca v coworkingových priestoroch prináša množstvo inšpiratívnych stretnutí, celý rad kreatívnych nápadov a zároveň vysokú produktivitu. Vďaka tomu vytvára optimálne podmienky pre podnikateľov, freelancerov či iných odborníkov, ako aj pre začínajúce podniky a dynamické medzinárodné spoločnosti. Zároveň už čoskoro predstavíme aj v Bratislave nové zdieľané a nezdieľané produkty myhive prime flexible offices, kde zúročíme pozitívne skúsenosti z ostatných realitných trhov, na ktorých pôsobíme.

Udržateľnosť zohráva dôležitú úlohu aj v kancelárskom sektore. Dopytujú sa po nej nájomcovia?

Vo všeobecnosti vnímame zvýšený záujem o udržateľné riešenia. Nájomcovia chcú, aby priestor, v ktorom budú riadiť svoj biznis, korešpondoval s ich víziou, cieľmi či podnikateľským konceptom. V rámci našej dlhodobej stratégie s čiastkovými cieľmi sa preto usilujeme o dosiahnutie klimatickej neutrality nášho portfólia. Certifikáty trvalej udržateľnosti ako indikátor environmentálneho dopadu budovy má už zhruba 32 % nášho portfólia, ďalšie sa pripravujú. Potvrdením, že to robíme správne, je certifikát BREEAM pre budovy myhive Vajnorská, znižovanie spotreby energií ako aj množstvo udržateľných aktivít zverejnených v koncepte Smarthead, ktorého členom sme sa stali len nedávno.

Podieľajú sa aj samotní nájomcovia na aktivitách týkajúcich sa zlepšovania životného prostredia?

Členovia komunity nájomcov myhive Vajnorská, o ktorú sa stará náš komunitný manažér, sa pravidelne zapájajú do aktivít tohto druhu. Pomáhajú napríklad v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto a rôznym neziskovým organizáciám. Zapájame ich do pravidelných činností, akými sú výsadba zelene, aby absorbovala CO2 a poskytla potravu pre včely, ktoré našli nový domov v úľoch na streche parkoviska nákupného centra VIVO! Bratislava prepojeného s budovami myhive Vajnorská, pričom odmenou im je aj úroda medu. Komunitná knižnica nepotrebných vecí v spoločných priestoroch poukazuje na zbytočné utrácanie a prispieva k zelenému mysleniu nájomcov. Myslíme aj na ekologické formy dopravy - podporujeme bicyklovanie aj e-mobilitu formou stojanov, samoobslužných servisných stojanov, stojanov na kolobežky, nechýbajú ani nabíjačky na elektromobily. myhive je jednoducho skvelé miesto pre moderných ľudí, ktorým záleží nielen na priestore, v ktorom pracujú, ale aj na životnom prostredí, v ktorom žijú.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 00:48