StoryEditor

Magnézium v tehotenstve. Naozaj pomáha?

19.10.2021, 00:00
Magnézium je minerálna látka, ktorá je mimoriadne dôležitá pre správne fungovanie nášho organizmu v rozličných a často aj sťažených situáciách. Ak ich teda chceme zvládnuť, mali by sme dbať na optimálnu hladinu magnézia v tele. Platí to pre ľudí, ktorí sú vystavení stresu, srdciarov, aktívnych športovcov a platí to aj pre budúce mamičky.

Užitočné pre dieťatko i maminu

Jednou z dôležitých vecí, ktorú by si každá budúca mamina mala sledovať je stav, respektíve hladina magnézia v tele. Magnézium (horčík) je totiž jeden z kľúčových minerálov, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie. A práve počas tehotenstva hladina magnézia klesá. Je to spôsobené predovšetkým nárokmi, ktoré vytvára na organizmus budúcej mamy vyvíjajúce sa dieťatko. Magnézium je pre dieťa dôležité najmä z hľadiska stavby orgánov, vývoja nervovej sústavy alebo tvorby kostí. Nedostatok magnézia v tele matky môže okrem toho spôsobiť aj predčasný pôrod alebo zdravotné komplikácie u dieťaťa. Najnižšie hodnoty magnézia sa prejavujú predovšetkým medzi 24 až 30 týždňom tehotenstva.

Pomôže aj proti stresu

Stres je dnes našim každodenným spoločníkom. Prebúdzame sa s ním a často spolu s ním aj zaspávame. Nevyhýba sa nám ani v období tehotenstva. Pre mnohé z nás je ešte intenzívnejší, veď okrem radosti z bábätka nás často prepadnú aj „ťažké“ myšlienky: zvládnem to, bude všetko v poriadku? Je to prirodzené, no stres nepomáha ani nám, ani nášmu dieťaťu.  Aj tu nám môže pomôcť magnézium. Je užitočné pri znižovaní napätia, trasľavosti, tenznej bolesti hlavy a tiež v boji proti únavovému syndrómu.

Uľaví pri kŕčoch

Problémy s kŕčmi nás môžu postihnúť v akomkoľvek období, no v čase, keď čakáme dieťa je táto šanca vyššia. Sú o to nepríjemnejšie, o čo viac sa nám rastie bruško. Magnézium ako významný minerál sa podieľa na množstve životne dôležitých procesov v bunkách nášho organizmu. Zjednodušene povedané: magnézium môže pomôcť nielen v predmenštruačnej migréne, hypertenzii, ale je veľmi užitočné aj pri zmiernení prejavov kŕčov. Je tiež dôležité pre správu funkciu ľudského tela z hľadiska bezproblémového fungovania i relaxácie svalov. 

Kedy siahnuť po doplnení magnézia?

Sú situácie, keď je doplnkový prísun magnézia naozaj užitočný. Tehotenstvo je len jedným z nich. Magnézium však môže pomôcť pri intenzívnom športovaní a je užitočné aj pre ľudí trpiacich problémami kardiovaskulárneho charakteru. Pri prijímaní doplnkového magnézia, je však veľmi dôležité to, ako efektívne ho dokážeme vstrebať. Aby sa totiž magnézium do nášho organizmu dostalo v čo najväčšom množstve, potrebuje na to správny „nosič“. Jedným z takýchto nosičov je aj kyselina orotová. Kyselina orotová je prirodzene sa vyskytujúca biologická látka, telu vlastná, obsiahnutá aj v mlieku a kolostre. Preto je prirodzeným nosičom pre magnézium a iné minerálne látky a kovy a zároveň zvyšuje ich vstrebávanie.

Magnerot Magnerot Magnerot Ak sa rozhodnete siahnuť po doplnkovom magnéziu, zvážte také, ktoré vďaka prirodzenému nosiču zvyšuje jeho efektívne vstrebávanie. Na trhu je viacero magnézií, ktoré si môžeme kúpiť v lekárňach. Jedným z nich je aj Magnerot® od nemeckej spoločnosti Wörwag Pharma. Je to zároveň jediné magnézium s dihydrátom magnéziumorotátu, teda s kyselinou orotovou. Dostanete ho v každej dobrej lekárni.

Magnerot® je liek na vnútorné použitie s obsahom dihydrátu magnéziumorotátu. Pred užitím lieku si pozorne prečítajte príbalovú informáciu a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.  

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 10:50