Martin Cígler, Solitea: Uspejú len najintuitívnejšie IT riešeniaSOLITEA
StoryEditor

Martin Cígler, Solitea: Uspejú len najintuitívnejšie IT riešenia

01.12.2021, 23:00
Začínal ako „obyčajný“ programátor. Dnes má na konte ocenenie IT osobnosť roka. Jeho Solitea patrí medzi najväčších dodávateľov ICT riešení v regióne V4, pričom riešenia holdingu využíva viac ako 260-tisíc firemných zákazníkov po celom svete. Solitea raketovo stúpa aj vďaka akvizíciám. Tie v súčasnosti stoja za viac ako 50-percentým rastom celého holdingu.

Dá sa povedať, že po revolúcii v 1989 ste okamžite chytili rozbiehajúci sa „IT vlak“. Založili ste vašu prvú firmu Cígler Software a začali ste podnikať. Čím vás zlákal svet technológií?

Môj starý otec bol strojný inžinier a bol pre mňa vzorom. Preto som študoval na strojníckej fakulte. Lenže v polovici prvého ročníka som si sadol k počítaču – áno, v tom čase sálovému – a zistil som, že ma programovanie baví viac ako kreslenie prevodoviek. Takže ten dôvod je jednoduchý. IT ma bavilo a neprestáva ma baviť a napĺňať dodnes, hoci už aktívne neprogramujem.

Hocikomu sa nepodarí to, čo ste vybudovali vo svete IT vy. Každý má na začiatku vlastné vízie a plány. Tušili ste, že raz vaša spoločnosť môže narásť do dnešných rozmerov?

Tak ambicióznu víziu, ako mám napríklad dnes, som v roku 1990 rozhodne v hlave nemal. No, ak by ste sa ma, napríklad pred desiatimi rokmi spýtali, kde bude Cígler Software za jednu dekádu, tak by som si tú súčasnú „jazdu“ takto nepredstavil. Darí sa nám, urobili sme niekoľko krokov, ktoré sa nám veľmi vyplatili. Ale hlavne sa nám podarilo dať dohromady tím dobrých ľudí, ktorí stoja za tým všetkým úsilím. Im patrí predovšetkým vďaka za to, kde dnes Solitea je.

Biznis zvyknú akcelerovať dobré zlomové momenty. Máte aj vy také, ktoré mali vplyv na váš súčasný úspech?

Tie hlavné zlomové momenty boli tri: patrili sme medzi úplne prvé firmy, ktoré v polovici deväťdesiatych rokov začali dodávať riešenie pre Windows, na začiatku tretieho tisícročia sa nám úspešne podarilo rozšíriť naše portfólio z účtovníctva aj na ERP systémy, no a posledný veľký rast nastal v okamihu, keď sme do firmy pustili ďalšieho investora, Sandberg Capital.

Kedy a prečo prišli do hry akvizície? Je ich už pomerne dosť...

Možno vás prekvapím, ale prvé akvizície sme urobili dávno pred vznikom Solitey, ešte v minulom tisícročí. Akvizíciou nášho slovenského dílera sme aj tu na Slovensku. Vďaka akvizícii spoločnosti Arsiqa sme sa dostali do segmentu výrobných spoločností a podobne akvizíciou spoločnosti zaoberajúcej sa pokladničnými systémami sme si hneď na začiatku tisícročia doplnili portfólio o pokladničný softvér a hardvér. Takže to, čo sa deje dnes už pod hlavičkou Solitey, je len pokračovanie tohto trendu, len v podstatne intenzívnejšej podobe. Akvizície dnes stoja za viac ako polovicou medziročného rastu celého holdingu Solitea.

Vo vašom portfóliu skončilo mnoho zaujímavých IT firiem. Čo rozhoduje o tom, že sa o konkrétnu firmu začnete zaujímať?

Tie cesty sú dve. Buď si danú spoločnosť sami vytipujeme: že je zaujímavá, zdravá, máme s ňou zaujímavé synergie. Alebo sa nám ozve priamo konkrétna spoločnosť alebo poradenská firma s mandátom na predaj. Historicky, vo viac ako dvoch tretinách akvizícií sme si spoločnosť sami vytipovali. Dôvodom je fakt, že máme celkom jasnú predstavu, kam sa chceme strategicky posúvať. A dôvodov pre akvizíciu je hneď niekoľko: buď si akvizíciou chceme zvýšiť trhový potenciál, alebo sa vďaka akvizícii chceme posunúť do novej oblasti, ktorá je pre nás zaujímavá pre veľké synergické efekty. Tretím dôvodom je naša ambícia posilniť v oblasti kapacít.

Z vašej pozície môžeme legitímne diskutovať o trendoch v digitalizácii podnikania. Čo je „in“, povedzme, dnes a čo nás možno čaká zajtra, obrazne povedané? 

Fenoménom dnešnej doby je digitalizácia všetkého, čo sa digitalizovať dá: cloudové riešenia, umelá inteligencia či veľmi funkčná dátová analytika. Tak trochu podľa hesla práca strojom, len tie stroje nie sú veľmi viditeľné. Z môjho pohľadu dnes digitalizácia ešte „bolí“. Niekde sa s ňou zžívame stále ťažko. Očakávam však veľký tlak na užívateľské rozhranie všetkého, čo s IT súvisí tak, aby ste to prestali vnímať. Jednoducho, aby využívanie týchto riešení bolo čo najviac intuitívne a prirodzené. Nezdá sa to, ale vedie k tomu ešte dlhá cesta.

Dnešný IT trh ponúka mnoho systémov a riešení. Učebnicová otázka: Prečo by sa mal klient rozhodnúť práve pre vás?

Nemyslím si, že by sme mali byť nejako zásadne iní než ostatní dodávatelia. Len sa snažíme naozaj porozumieť zákazníkovi, byť mu partnerom, vyjsť mu v ústrety. Sme veľmi pro-zákaznícky orientovaní. Vďaka tomu máme spokojných zákazníkov, ktorí nás odporúčajú ďalej. Možno aj vďaka nášmu prístupu rastieme rýchlejšie ako väčšina ostatných. U nás má zákazník istotu, že urobíme maximum pre jeho spokojnosť. Kapacít máme na to dosť.

Zaostrime na konkrétne riešenia Solitey, ktoré sme ešte nespomenuli. Spektrum je naozaj široké...

Popravde, dnes už máme v portfóliu snáď všetko, čo súvisí s IT a s našou víziou pomáhať manažovať zákazníkom ich vnútrofiremné procesy. Medzi našimi zákazníkmi nájdete malých podnikateľov, pre ktorých máme cloudovú fakturáciu iDoklad či účtovníctvo Money. Dodávame ERP systémy ako stredne veľkým spoločnostiam, tak aj veľkým korporáciám: naše vlastné systémy (Money ERP, Altus, Biznis), ako aj svetové riešenia Microsoft Dynamics a Infor. Vďaka nášmu produktu Vema máme kvalitné HR riešenie pre zákazníkov všetkých veľkostí. Dodávame pokladničný systém Dotykačka. A v poslednom rade dodávame ako veľkým korporátnym zákazníkom, tak aj štátnej správe veľké a na mieru pripravené riešenia. Dodávali sme, napríklad colné systémy pre Českú republiku, Fínsko a Srbsko. A skoro každý Čech nás pozná vďaka elektronickým receptom. Riešime zákazníkom ich infraštruktúru, zabezpečenie, dodávame im servery, riešime ich sharepointy či Office 365. Ten záber je naozaj široký. Martin Cígler, Solitea Martin Cígler, Solitea SOLITEA

Čiže keď to zhrnieme, aké oblasti dokážu pokryť vaše produkty?

Nemáme prakticky žiadne vertikály, na ktoré by sme sa špecializovali. Môžem len zhodnotiť, že máme zákazníkov zo všetkých odvetví.

Vy ako muž "z fachu" by ste asi najlepšie mohli presvedčiť niekoho o výhodách týchto riešení. Ako povedzme pomáhajú vám, vo vašom biznise, vo vašich firmách?

Aj sami seba riadime vďaka našim systémom. Používame Biznis pre celú ekonomiku, Vemu na HR a Microsoft Power BI na kontroling a manažérske riadenie spoločnosti.

Bez akých technologických vychytávok sa nezaobíde váš pracovný deň? Čo vám uľahčuje prácu a komunikáciu?

Možno vás to prekvapí, ale stačí mi úplný štandard: notebook, mobil, tablet a, bohužiaľ, auto (smiech).

Pozrime sa na Soliteu tu a teraz. Má svoje postavenie na trhu, meno a neustále rastie. Aké sú vaše ďalšie ciele či vízie, ktoré by ste v spoločnosti chceli naplniť?

Máme firemnú víziu byť, najlepšie, jednotkou na trhoch, na ktorých pôsobíme. A v niektorých regiónoch, či sférach našej činnosti musíme ešte veľa zapracovať na tom, aby sme túto víziu dosiahli (smiech).

Kto je Martin Cígler:

V januári 1990 založil spoločnosť Cígler software a tá sa vďaka jeho vedeniu stala jedným z najuznávanejších a najinovatívnejších výrobcov informačných systémov v Českej a Slovenskej republike. V roku 2013 stál pri zrode holdingu Solitea, kde sa podieľal na všetkých akvizíciách. Aktuálne sa spoločnosť blíži k hranici dvoch miliárd obratu. V júni 2020 viedol českú a slovenskú spoločnosť k fúzii, vďaka ktorej sa Solitea stala jedným z najväčších regionálnych výrobcov softvéru. Martin bol v roku 2007 vyhlásený za českú IT osobnosť roka a v roku 2019 získal ocenenie Fakulty informačných technológií VUT v Brne za rozvoj informačných technológií v Českej republike. K jeho čerstvým úspechom patrí ocenenie Manažér digitálneho veku za rok 2020.

Viac informácií o spoločnosti nájdete na: www.solitea.sk

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 04:27