StoryEditor

Návod ako kúpiť Bitcoin

20.12.2021, 23:00
V dnešnej dobe existuje hneď niekoľko možností, ako kúpiť Bitcoin. Využiť môžete služby brokerov, kryptoburzy, prípadne krypto automaty. Otázka však znie – ktoré z týchto riešení nákupu Bitcoinu je pre vás najvhodnejšie?

Pred samotnou kúpou Bitcoinu by ste mali zvážiť niekoľko dôležitých vecí. Bitcoin a kryptomeny sú neregulované a do istej miery aj anonymné peniaze, preto sú často terčom hackerov, ktorí vám Bitcoin môžu ukradnúť. Na nováčikov číhajú aj šmejdi a podvodníci, ktorí vám budú chcieť nanútiť svoje bezcenné tokeny za ktoré im zaplatíte hodnotnými kryptomenami alebo rovno ťažko zarobenými eurami.

Ako kúpiť bitcoin:

  1. Kúpa Bitcoinu cez online brokera
  2. Predaj a nákup Bitcoinu na kryptoburze
  3. Nákup v krypto automate
  4. Krypto zmenárne

Tu si prečítate podrobnejšie informácie o tom, ako investovať do Bitcoinu.

1.     Kúpa Bitcoinu cez online brokera

Ak ste zvyknutí na platformy známych svetových online brokerov, určite oceníte, že mnohé z nich môžete využívať aj na nákup Bitcoinu. Tu si treba dať pozor aby ste nakupovali Bitcoin a nie CFD derivát na Bitcoin. V opačnom prípade nevlastníte Bitcoin ale len derivátový kontrakt.  

Výhodou nákupu kryptomeny cez brokera je bezpečnosť a prehľadnosť a rozmanitosť investícií. To znamená že okrem Bitcoinu môžete nakúpiť a predávať aj akcie, ETF fondy, forex, indexy a ďalšie aktíva.  Veľkí online brokeri nie sú na rozdiel od kryptobúrz tak častým terčom hackerov, ktorí sa snažia odcudziť kryptomeny. Majú pokrokové zabezpečovacie systémy a naviac sú regulovaní štátnymi kontrolnými inštitúciami. Všetci brokeri s licenciou EÚ musia splňať MiFID II pravidlá nastavené Európskou úniou, musia byť taktiež poistení pre prípad krachu.  Obchodovanie je tak bezpečné a vyhnete sa riziku, že zo dňa na deň vašu investíciu niekto odcudzí. Samozrejme za svoje zlé investičné rozhodnutia ponesiete následky len vy, to sa poistiť nedá.

Nevýhodou klasických online brokerov je menší výber kryptomien, avšak tie najznámejšie ako Bitcoin či Ethereum kúpite prakticky všade. Niektorí brokeri majú vysoké poplatky za obchodovanie kryptomien, preto sa pred nákupom poriadne oboznámte s obchodnými podmienkami.  Mnohí brokeri taktiež neposkytujú možnosť stiahnutia Bitcoinov do kryptopeňaženky.

Návod na nákup a predaj Bitcoinu Návod na nákup a predaj Bitcoinu Pexels

2.     Predaj a Nákup Bitcoinu na kryptoburze

Výhodou kryptobúrz je skutočnosť, že sa zameriavajú výlučne na obchodovanie s kryptomenami. Okrem Bitcoinu si tu môžete kúpiť množstvo ďalších známych i menej známych Altcoinov. Kryptoburzy často ponúkajú aj rôzne cenné tipy a štatistiky spojené s kryptomenami. K benefitom sa radia taktiež nízke sprostredkovateľské poplatky. Známou a bezpečnou svetovou kryptoburzou je napríklad americká Coinbase.

Nevýhodou je spomínaná bezpečnosť. Práve kryptoburzy sú najčastejším terčom hackerských útokov. Uistite sa teda, že burza, cez ktorú si Bitcoin kupujete, je naozaj dobre zabezpečená. Rizikom sú najmä nové malé burzy, ktoré síce majú výnimočne nízke poplatky, avšak ich zabezpečenie je otázne. Ak nechcete nič riskovať, Bitcoin kúpený cez kryptoburzu si radšej uložte do svojej peňaženky.

3.     Kúpa Bitcoinu cez kryptoautomat

Akiste si pamätáte keď na Slovensku otvorili prvý Bitcoinový bankomat. Boli toho plné médiá a bolo to mnoho rokov dozadu. Odvtedy pribúdali ako huby po daždi vo všetkých veľkých mestách. Nájdete ich zvyčajne v nákupných centrách, umiestnené hneď vedľa bankomatov, ktoré prevádzkujú slovenské banky.

Kryptoautomaty sa tešili veľkej obľube ešte v dobách, keď online obchodovanie s Bitcoinom nebolo také populárne. V dnešnej dobe, kedy si viete Bitcoin kúpiť z pohodlia obývačky, obvykle bankomaty nedávajú veľký zmysel. Majú však jednu veľkú výhodu – do sumy 990€ zatiaľ nevyžadujú overenie identity. Pri nákupe ani predaji Bitcoinu netreba nahrať občiansky preukaz.  Ale POZOR táto výhoda už čoskoro pominie, Európska únia totiž  zakáže aj horný limit 990€ na anonymné nákupy. Predpokladáme že po tomto kroku všetky bankomaty zaniknú, pretože nebudú pre majiteľov rentabilné. Ich nevýhodou sú vysoké poplatky.  

4.     Kryptozmenárne

Nákup Bitcoinu v kryptozmenárni nedáva na Slovensku moc veľký zmysel.  Keďže Slováci platia eurom, nemá moc zmysel využívať na nákup kryptomien služby online kryptozmenárne, pretože hlavné kryptoburzy a skoro všetci brokeri vám umožnia otvoriť si obchodný účet priamo v eurách. Nečelíte tak zbytočnému menovému riziku ako napríklad Česi s korunou. Kryptozmenárne sú rozšírenejšie v krajinách ako Česká republika či Poľsko. Výhodou sú lokálne služby, lokálny jazyk, naopak nevýhodou sú relatívne vysoké transakčné poplatky. 

Na čo sa treba pripraviť pred prvou kúpou Bitcoinu

Pokiaľ chcete Bitcoin nakupovať cez online brokerov a kryptoburzy, musíte najprv potvrdiť svoju identitu. Ide o takzvanú KYC procedúru. Po anglicky Know Your Client, čiže poznaj svojho klienta, kde vás musia brokeri a kryptoburzy prelustrovať, teda preklepnúť. Ide bohužiaľ o byrokratické opatrenia proti praniu špinavých peňazí.  Obvykle to prebieha tak, že brokerovi či kryptoburze nahráte online kópiu svojho dokladu totožnosti + oskenovaný doklad kde je vidno vaša adresa napríklad faktúru za mobil, internet či vodné stočné alebo za nájom.

Návod na nákup a predaj Bitcoinu Návod na nákup a predaj Bitcoinu Pexels

Máte už vlastnú krypto-peňaženku?

Keď si kúpite Bitcoin, musíte ho niekde uchovávať. Samozrejme, jedná sa o virtuálnu menu, takže uložený bude na nejakom elektronickom zariadení ako je kryptopeňaženka . V zásade máte dve možnosti. Buď si ho necháte na svojom účte u online brokera, alebo si ho uložíte do vlastnej krypto-peňaženky.

Čo je to tá krypto-peňaženka? Môže ňou byť takmer hocijaké elektronické zariadenie – smartfón, tablet, počítač či notebook. Stačí, pokiaľ na ňom máte stiahnutú príslušnú aplikáciu napríklad Coinomi, BlueWallet a iné bezpečné appky,  ktoré slúžia ako peňaženka. Do tejto aplikácie sa prihlásite svojím jedinečným heslom a nesmiete zabudnúť že privátny kľúč na obnovenie peňaženky na inom mobile si musíte zapísať na papier a uložiť v offline svete. Pri vytváraní peňaženky si sami vytvoríte heslo skladajúce sa z 12 až 24 slov. Toto slúži pre prípad že vám niekto ukradne mobil alebo vyhoríte. Peňaženku aj s kryptomenami si tak obnovíte na inom mobile behom pár sekúnd.

Vždy uprednostnite bezpečnosť

Pri kúpe Bitcoinu platí jednoduchá zásada – nenechajte sa nalákať na najnižšie ceny a radšej uprednostnite bezpečnosť vašich peňazí. Darmo ušetríte 10 € u neovereného malého brokera, keď vám vašu investíciu o niekoľko mesiacov ukradne nejaký hacker. Pri online nákupoch Bitcoinu radíme uprednostniť veľkých online brokerov, prípadne overené kryptoburzy s preukázateľnou históriou.

Rizikové upozornenie:

Tento článok bol napísaný pre študijné účely. Tento článok nie je investičné poradenstvo. Bitcoin a kryptomeny sú vysoko rizikové. Obchodovanie s kryptomenami nie je pod dohľadom žiadneho regulačného úradu EÚ. Váš kapitál je ohrozený.

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
12. apríl 2024 02:20