XTB
StoryEditor

Ako sa stať profesionálnym obchodníkom, ktorého nová regulácia ESMA neovplyvní?

13.07.2018, 15:49
Autor: XTB

Už od augusta  začne naplno platiť nová regulácia finančných trhov ESMA, ktorá výrazne obmedzuje finančnú páku, znižuje maximálne prípustné straty a napríklad tiež nariaďuje ochranu proti negatívnemu zostatku na obchodnom účte (v XTB dávno splnené).

Nie každý je však z finančnej regulácie nadšený. Pre mnoho obchodníkov bude znamenať nevyhnutnú zmenu obchodného prístupu. Najmä pre obchodníkov s dlhodobo fungujúci stratégiou môže byť nová regulácia bolestná.

Našťastie existuje cesta, ako ďalej obchodovať za doterajších podmienok. Je však potrebné priznať, že je tŕnistá a rozhodne nie je pre každého. Ale existuje! Každý trader môže požiadať o štatút profesionálneho obchodníka, na ktorého sa nová regulácia nebude vzťahovať.

Stačí spĺňať dve z troch nižšie uvedených kritérií:

  • Vykonali ste transakcie s hodnotou rovnou minimálne 50 000 EUR na príslušnom trhu s priemernou frekvenciou 10 transakcií za štvrťrok za predchádzajúce štyri štvrťroky

(Táto suma môže byť dosiahnutá napríklad 10 transakciami o objeme 0,5 lotu na inštrumente EURUSD)

  • Veľkosť vášho investičného portfólia, vrátane hotovostných vkladov a finančných nástrojov, presahuje 500 000 EUR
  • Pracovali ste (alebo pracujete) vo finančnom sektore po dobu najmenej jedného roka na pozícii, ktorá si vyžaduje vedomosti o využívaných transakciách alebo službách

Profesionálnemu obchodníkovi zostávajú v XTB niektoré výhody regulácie ESMA. Predovšetkým sa jedná o ochranu pred negatívnym zostatkom, čo znamená, že straty nemôžu prekročiť obchodníkov kapitál. Zároveň môže každý požiadať o návrat medzi retailových obchodníkov, ak by mu profesionálne účet prestal z nejakého dôvodu vyhovovať.

Aký je postup na získanie statusu profesionálneho obchodníka v XTB?

Ak teda spĺňate aspoň 2 z 3 uvedených kritérií, môžete požiadať o štatút profesionálneho obchodníka. Každé kritérium je potrebné doložiť materiálom, ktorý bude z našej strany vyhodnotený. Našťastie sa nemusí jednať o žiadne právne overované dokumenty, ktoré by stáli peniaze a čas. Stačí výpisy, ktoré Vám chodia poštou, alebo sú vygenerované elektronicky.

Prvé dve kritériá musia byť podložené príslušnými výpismi z účtu. Môže sa jednať o viac výpisov z rôznych obchodných platforiem, ktoré dané kritérium spĺňajú súhrne. Transakcie teda nemusia byť realizované iba na účte jedného brokera.

V prípade investičného portfólia je pravdepodobné, že potrebných dokumentov bude viac. Výpisy z bežného alebo sporiaceho účtu je možné doplniť investičnými účtami, kde obchodujete akcie, podielové fondy alebo ďalšie investičné inštrumenty.

Profesijnú pozíciu vo finančnom sektore je potrebné doložiť životopisom. Bohužiaľ, nie je relevantná akákoľvek práca vo financiách, ale len pracovné úväzok spätý s pákovými produktmi (forex, CFD, futures, ...). Napríklad práca spojená s obchodovaním podielových fondov, akcií alebo iných nepákových produktov nie je z pohľadu regulácie ESMA dostatočná skúsenosť pre získanie profesionálneho účtu.

Karty sú rozdané

Nové pravidlá znejú neľútostne, ale aspoň že sú k dispozícii aj podmienky pre získanie profesionálneho účtu, s ktorými sa dá pracovať. Je dôležité všetko doložiť podľa požiadaviek, pretože v opačnom prípade nebudeme môcť žiadosti vyhovieť. Ak prechod na profesionálnu účet zvažujete, bude najlepšie nás kontaktovať na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Zhodnotíme vaše plnenie kritérií a zodpovieme všetky otázky týkajúce sa prechodu na profesionálny účet.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 23:01