StoryEditor

Éra 8K televízorov sa začala. V čom sú lepšie?

26.11.2018, 23:00
O 8K rozlíšení sa hovorilo už niekoľko rokov. Do predaja sa však prvé 8K QLED televízory dostali až teraz.

So zavedením 8K rozlíšenia sa váhalo najmä z dôvodu nedostatku obsahu. Samsung sa však rozhodol, že nebude čakať a v závere leta predstavil svoj prvý komerčný 8K QLED televízor, ktorý sa predáva už aj na Slovensku. Argumentom uvedenia na trh bola kvalita obrazu pri väčších uhlopriečkach, ktorá s nižším rozlíšením klesá. Znižuje sa z dôvodu nižšej hustoty pixelov na obrazovke. 8K rozlíšenie má však obraz zložený zo 7680 na 4320 pixelov, čo je štyrikrát viac než má televízor so 4K rozlíšením, a teda aj vyššiu hustotu bodov.

Umelá inteligencia v akcii

 Aby sa Samsung vyrovnal s nedostatkom obsahu a ponúkol najvyššiu kvalitu a 8K zážitok, použil umelú inteligenciu 8K AI Upscaling. Tá sa postará o to, že aj obsah v nižšej kvalite si môžete vychutnať v 8K. Všetok obsah, ktorý zvyknete sledovať z rôznych zdrojov, napr. streamingovú službu, set-up box, film z USB disku – Quantum Processor 8K rozpozná a prevzorkuje obsah do rozlíšenia 8K. V prvom kroku analyzuje zdrojový obsah a pre následný prepočet do 8K rozlíšenia ho porovnáva s dynamickou knižnicou vzorov, tvarov a farieb. Následne použije algoritmus, ktorý najlepšie zodpovedá danému obsahu a prevedie finálnu reprodukciu obrazu do plného rozlíšenia 8K.

Extrémna svietivosť

Panel obrazovky nového 8K QLED televízora má aj ďalšie benefity. Vďaka priamemu zadnému podsvieteniu Direct Full Array Elite sa zvýšil kontrast a zvýraznila čierna. Zároveň dokáže zobraziť 100% farebné spektrum, čo sú milióny farieb. Nový Samsung QLED 8K Q900R vie vďaka technológii Real 8K Resolution zabezpečiť maximálny jas 4000 nitov, čo je maximum ponúkané na trhu. Ide o štandard, ktorý podporuje väčšina svetových filmových štúdií.

Špičková výbava

Nový 8K QLED televízor má okrem vyššie spomenutých funkcií aj množstvo ďalšej výbavy, ako režim Ambient, ktorý mu napomáha sa prispôsobiť okolitému prostrediu, pripojenie jedným káblom One Invisible Connection, či možnosť bezmedzerovej montáže na stenu. Ovládanie televízora a všetkých pripojených zariadení zvládne jediný diaľkový ovládač One Remote.

Samsung 8K QLED televízor je k dispozícii s tromi uhlopriečkami – 65, 75 a 85-palcovou.

​(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 04:30