StoryEditor

5 dôvodov, prečo si prenajať vysokozdvižný vozík

16.01.2019, 23:00
Správne nastavená intralogistika a prvotriedna manipulačná technika sú synonymom pre plynulý chod skladu v každej špičkovej firme. Jednou z ťažiskových investícií firmy je naplnenie vozového parku a tento proces predstavuje nemalú finančnú záťaž. Vedeli ste, že vysokozdvižný vozík si môžete prenajať už na jeden deň?

Ilustračná fotka

Sezónnosť

Do úvahy by sme mali zobrať veľkosť a typ skladu, rovnako ako skladového sortimentu. Dôležitými faktormi sú aj účel a frekvencia, s akou firma vyskladňuje. Ak potrebujete zvýšiť kapacitu vozíkov len v sezóne alebo pri konkrétnej príležitosti, vaša investícia sa následne môže stať zbytočným lapačom prachu. Vhodným riešením môže byť v takomto prípade prenájom manipulačnej techniky. Služba prenájmu vozíkov vznikla ako odpoveď na takéto potreby firiem. K sezónnym prenájmom sa vyjadril manažér prenájmu a predaja použitých strojov David Rieger zo spoločnosti STILL Slovensko: Každý segment má sezónu v inom období. Nápojový priemysel má sezónu v období Vianoc a v lete, retail taktiež v období Vianoc, ale napríklad priemysel má špičku v poslednom štvrťroku.“

Požičanie vozíka je výhodným rozhodnutím pre každú firmu, ktorá potrebuje vozíky len príležitostne. V predvianočnom období si manipulačnú techniku vo zvýšenej miere prenajímajú napríklad obchodné reťazce. Časté sú tiež prípady sezónneho nárastu prenajímania manipulačnej techniky v prípade spracovateľských firiem. A to najmä, ak je potrebné doplniť či vytvoriť vozový park v období inventúr, kontrol a plánovaných údržieb. Prenájom môže pomôcť aj v prípade výpadku vozíka v dôsledku technickej poruchy.

Flexibilita prenájmu

Situácia, kedy bude vozík potrebný, môže nastať operatívne. Stáva sa, že absentuje čas alebo finančné prostriedky, ktoré sú v prípade kúpy nového vozíka nevyhnutnosťou. Krátkodobý prenájom je v takomto prípade optimálnym riešením. Nájomca platí len za konkrétne obdobie, počas ktorého prenájom trvá. Môže to byť deň, týždeň alebo niekoľko mesiacov, či rokov. Zároveň nehrozí žiadne časové oneskorenie, ktoré sa v prípade výroby nového vozíka môže stať nepríjemným faktom. Vozíky určené k prenajatiu sú pripravené k expedovaniu okamžite.

Typ vozíka

S výberom správneho typu pomôžu vyškolení a skúsení odborníci zo strany prenajímateľa. Poradia, aké parametre sú pre prevádzku dôležité a odporučia konkrétny vozík, ktorý optimálne vyhovuje daným požiadavkám. V prípade potreby tím poradí aj pri výbere celej flotily manipulačnej techniky. David Rieger špecifikoval rôzne kategórie vozíkov: „Nájomná flotila STILL disponuje viac ako 350 kusmi manipulačnej techniky. K dispozícii sú čelné elektrické, plynové, dieselové vysokozdvižné vozíky. Široký sortiment skladovej techniky obsahuje ručné vedené vysokozdvižné a nízkozdvižné vozíky, retraky, zakladače, ťahače a inteligentné ťažné súpravy.“  Vyškolený tím poskytuje poradenstvo priamo u zákazníka a špecialistov je možné kontaktovať aj telefonicky, emailom, či prostredníctvom webového formulára.

Návratnosť

V porovnaní s kúpou, zákazník nie je odkázaný na uhradenie plnej sumy a nemusí vynakladať ďalšie finančné prostriedky na poistenie, údržbu a servis vozíka. Tieto položky sú súčasťou poplatku za prenájom. Prenájom vozíka na seba neviaže pracovný kapitál spoločnosti, ktorý tak firma môže použiť na rozvoj predmetu svojho podnikania. S týmto riešením je schopná disponovať vysokou kapacitou vozového parku ihneď a zvýšiť tak objem manipulácie v sklade. Dĺžka prenájmu závisí od individuálnych potrieb firmy. Vozíky je pritom možné si zapožičať na jeden deň, na celý rok, ale aj na výrazne dlhší čas.

Kúpa alebo prenájom?

Ak sa rozhodujete medzi  kúpou a  prenájmom, je dobré si v oboch prípadoch porovnať finančné náklady. Ak už teraz viete, že vozík budete využívať najbližší rok, ale na ďalšie obdobie pre vozík nemáte využitie, krátkodobý prenájom je pre vás finančne výhodnejší.  Definovať moment, kedy sa oplatí manipulačnú techniku kúpiť a kedy prenajať je možné na základe konkrétnych parametrov nasadenia vozíka, dĺžky prenájmu a plánovaného nájazdu motohodín.

Spôsobom obstarania techniky, teda jej zakúpením, prenájmom, či lízingom sa zaoberajú obchodní zástupcovia firmy. Optimálne riešenia pre konkrétnu prevádzku riešia priamo so zákazníkmi. Možnosť krátkodobého prenájmu je možná aj pri hľadaní ideálneho vozíka s potrebnými parametrami.  Zákazník si takto dokáže overiť vhodnosť manipulačnej techniky s ohľadom na nároky konkrétnej prevádzky. „Je dôležité zistiť, či vozík dokáže manipulovať s konkrétnymi bremenami, prechádzať všetkými manipulačnými priestormi ale aj to, aká je jeho obratnosť a schopnosť manévrovať v danom priestore. Dôležitá je samozrejme aj citlivosť ovládania a výdrž v náročnejšom nasadení vo viaczmennej prevádzke,“ vysvetlil David Rieger.

Prenájom vysokozdvižného vozíka STILL je skvelou možnosťou pre každú firmu, ako zaradiť do prevádzky kvalitné vozíky s najmodernejšími technológiami. Firma sa nemusí uspokojiť s lacnejšími alternatívami, len aby vozík vlastnila. Niekedy úplne postačí vozík si prenajať, a pracovať so spoľahlivou a overenou technikou.

Článok bol pripravený v spolupráci so spoločnosťou STILL SR, spol. s r.o.

Manažér prenájmu a predaja použitých strojov
David Rieger, zo spoločnosti STILL.

​(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 17:13