- Sledujte pôvod mäsa
Na slovenských pultoch môžeme nájsť mäso z rôznych krajín, rovnako ako naše slovenské mäso neraz končí na pultoch v iných krajinách. Etikety produktov obsahujú viac údajov pre našu ľahšiu orientáciu. Pokiaľ však máte záujem nakúpiť na 100 % slovenské mäso, máme pre vás jednoduché riešenie - vyberajte z ponuky značky „Slovenská farma“, ktorá garantuje slovenský pôvod. Jurov, Veľký Ďur, Tajná, Liptov a Padáň patria medzi hlavné farmy Slovenska, ktorých mäso putuje do predajní BILLA. „Zvieratá tu dostávajú nutrične vyvážené krmivo a od narodenia sú v starostlivosti odborníkov s dlhoročnými skúsenosťami v odbore. Naši pracovníci pravidelne podrobujú mäso previerkam kvality a dbajú na dodržiavanie prísnych hygienických predpisov. V pravidelných intervaloch disponujeme prehláseniami a laboratórnymi výsledkami od všetkých našich dodávateľov, že nimi dodávané produkty sú kvalitné a vyhovujúce na konzumáciu,“ zdôrazňuje Kirchnerová, hovorkyňa siete supermarketov BILLA.
- Pri pulte, chladené alebo mrazené?
V predajni má zákazník zväčša tri možnosti, ako si kúpiť mäso – pri pulte, chladené alebo mrazené. Najtradičnejší je nákup pri pulte, kde pri výbere pomôže priamo mäsiar. „Chladeným označujeme čerstvé mäso s prirodzenou šťavnatosťou a chuťou. Odporúčaná spotreba je do 24 hodín po nákupe a otvorení balenia, ale trvanlivosť v neporušenom obale je niekoľko dní,“ hovorí K. Kirchnerová. Ako dodáva, na dlhšie skladovanie, teda pri nakupovaní do zásoby, je lepšie obzerať sa po mrazenom mäse.
- Aký druh mäsa
Výber je závislý na tom, čo sa chystáme variť, piecť, vyprážať alebo grilovať. Asi najbežnejším mäsom u nás je hydina. V tesnom závese je na Slovensku bravčové mäso, ktoré v našej kuchyni našlo využitie na stovky spôsobov. Hovädzie mäso si získava tiež čoraz viac priaznivcov a to napriek svojej vyššej cene. V našom jedálničku si našli svoje miesto aj ryby a divina, ale nekladieme si ich do košíka tak často ako iné druhy.
(pr)