StoryEditor

Bavilo by vás prevádzkovať originálnu minisieť kaviarní?

28.06.2019, 00:00
Dobrá kaviareň vo vás prebudí chuť na kávu. Skvelá kaviareň vo vás vyvolá túžbu takýto príjemný podnik prevádzkovať. Postaviť sa na vlastné nohy a vyskúšať si, aké je to byť sám sebe pánom.

Práve takáto motivácia priviedla Mirku Držkovú k prevádzkovaniu prvej kaviarne s názvom Štrbské Presso Coffee-Bar. Momentálne v Bratislave fungujú tri takéto kaviarne a vzhľadom na záujem zákazníkov sa dá predpokladať, že sa sieť bude rozširovať.

„Vždy som túžila mať svoj vlastný podnik, vlastnú kaviareň, byť sama sebe paňou. Zaujala ma originálna značka kávy Štrbské Presso, ktorá vznikla v roku 2014,“ prezradila majiteľka kaviarní. Povzbudilo ju, že táto unikátna slovenská značky kávy má rozpracovaný aj koncept tzv. franchisingu. Znamenalo to možnosť otvoriť si vlastnú kaviareň pod originálnou značkou Štrbské Presso. Tak vznikla v roku 2016 prvá prevádzka Štrbského Pressa v bratislavskej Rači.

Mirka ju rozbiehala sama s pomocou svojich blízkych. Aj preto panuje v tejto kaviarni príjemná rodinná atmosféra. Mirka budovala vzťahy so zákazníkmi, učila sa rozumieť ich želaniam, ktoré sa postupne stávajú čoraz náročnejšími. Predsa len, aj „kávičkárstvo“ sa na Slovensku vyvíja a buduje si tradíciu. Ranná káva v príjemnej spoločnosti patrí k rituálom, ktorý pestujú mnohí ľudia a zďaleka už nie iba v mestách. A v kaviarni už očakávajú návštevníci aj niečo iné, a tak k povestným bratislavským rožkom pribudli lahodné zákusky a ich raw verzie.

Po kaviarni v Rači pribudol v roku 2018 ďalší podnik na Petržalskom korze. Je dobré byť tam, kde sú mladé rodiny a moderná architektúra. Tretiu kaviareň otvorila Mirka na mieste, ktoré má svoj genius loci a je späté s kávovou tradíciou – na Kupeckého ulici neďaleko Centralu. Práve tu fungovala dlhé roky známa pražiareň kávy, ktorá svojou vôňou lákala ľudí zoširoka a zďaleka.

(foto) Stanislava Markovičová

Dnes sa už stáva samozrejmosťou, že kaviareň musí byť „baby friendly“, keďže medzi pravidelných návštevníkov patria mamičky či oteckovia so svojimi ratolesťami.  Moderní rodičia si chcú byť istí, že kaviareň ponúka aj tým najmenším okrem príjemného prostredia niečo navyše – detský kútik a prebaľovací pult. 

Náročnejšie sa stávajú aj chute kávičkárov. „Zákazníci už si neobjednávajú iba veľkú či malú kávu. Chcú ochutnať rôzne značky – a jednou z obľúbených je aj práve Štrbské Presso,“ hovorí Mirka. Štrbské Presso Coffee-Bar ponúka rôzne druhy tejto kávy od 100-percentnej arabicy až po zmes arabicy a robusty v pomere jedna k jednej. Kávu vám na želanie dochutia podľa originálnej receptúry aj zmesou horec-škorica alebo horec-kardamón.

K imidžu patrí štipka slovenského folklóru prítomná v podobe čičmianskeho vzoru na šálkach. Návštevníci tieto šálky a hrnčoky milujú a kupujú si ich ako suveníry. „Práve v tom je náš koncept jedinečný,“ dodáva Mirka, „ponúkame totižto aj sortiment Štrbské Presso v rámci tvz. shop-in-shop.“

Mirka sa netají tým, že sleduje trendy v zahraničí a rada sa nimi inšpiruje. Kto zažil neopakovateľnú atmosféru kaviarní v Ríme – napríklad Sant´Eustachio Il Caffé neďaleko Panteónu –, má chuť preniesť trochu ich klímy aj do svojho podniku. Nároky klientov a aj vývoj idú nezadržateľne vpred a Mirka sa snaží ponúknuť zákazníkom vždy niečo nové, napríklad sezónne špeciality.

Keďže po Štrbskom Presse sa obzerajú aj gurmáni v iných mestských častiach Bratislavy či zo Slovenska, zvažuje mladá majiteľka aj investíciu alebo partnerstvo. Táto minisieť sa dá rozvíjať plošne, aj ponukou jedál a nápojov.  Gastronómia v Bratislave aj na Slovensku zažíva zlaté časy. Z malej siete sa môže stať ešte väčšia sieť.

 (pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
10. máj 2024 16:39