StoryEditor

Základná údržba náradia

11.09.2019, 00:00
Áno, aj stroje ktoré máme v dielni, garáži, či na stavbe si vyžadujú našu pozornosť a aspoň základnú údržbu, ktorú si vieme vykonať sami, bez potreby autorizovaného servisu.

Niekto si povie, že je to stroj a má mi slúžiť. Ale zanedbaná údržba sa nám môže draho vypomstiť.

Stačí si nájsť pár minút svojho času a venovať ich našim pomocníkom. Výsledok? Spoľahlivý chod, výkon, životnosť a v neposlednom rade ušetrených  veľa peňazí za servis.

A na čo sa hlavne zamerať, alebo čomu sa vyvarovať?

Motorové benzínové stroje

Pri motorových strojoch je najzásadnejšie pravidlo používať kvalitný a hlavne čerstvý benzín. Nepoužívajte benzín starší ako 1 mesiac, v žiadnom prípade nie z minulej sezóny!

Pri 2-taktných motoroch je dôležitý pomer, v akom sa mieša olej s benzínom. Príliš malé, ale aj veľké množstvo môže spôsobiť veľa problémov, až po totálny kolaps motora. Určite si na odmerku treba napísať presný pomer ku danému stroju – 1:50, 1:40, 1:25... Aký pomer zvoliť, nájdete v návode na použitie pri konkrétnom stroji.

Vybrať, skontrolovať a vyčistiť vzduchový filter. Väčšinou je to penová molitanová hubka, prípadne plastové jemné sitko, či papierový patrónový filter.  Ak je znečistený od prachu, stroj má málo vzduchu a chod je nepravidelný, trhaný, alebo ani nenaštartujete. Filter stačí vyfúkať kompresorom, povysávať s vysávačom, alebo ak to filter umožňuje, tak prepláchnuť v čistej vode.

Kontrolovať hladinu motorového oleja a myslieť na pravidelnú výmenu. Poškodený a znehodnotený motor sa rovná takmer cene nového stroja. Mnohé stroje už majú snímač výšky hladiny oleja, ale aj  tak to netreba podceniť a pravidelne olej kontrolovať, prípadne dolievať. Netreba zabudnúť na výmenu oleja v stanovenom intervale. Je to úkon, ktorý zvládne väčšina kutilov.

A keď ešte skontrolujeme či vymeníme zapaľovaciu sviečku, tak sme spravili pre motorové stroje všetko, čo sa dá spraviť doma, alebo na stavbe za pár minút.

Elektrické náradie

Pri elektrickom náradí je najdôležitejší prívodný kábel. Stroj sa zaň neťahá, nepodáva z lešenia, nejazdite po ňom so žiadnymi vozíkmi, alebo fúrikmi. Kábel nenamotávať na pevno na telo stroja a akýkoľvek viditeľne poškodený kábel neriešiť izolačnou páskou. Poškodený kábel treba vymeniť za nový, lebo zdravie máme len jedno a netreba riskovať zasiahnutie elektrickým prúdom.

S kompresorom treba vyfúkavať chladiace otvory – rebrovanie stroja. Cez tieto otvory sa stroj chladí a ak sú zanesené prachom, stroj sa môže začať prehrievať. Prach vo vnútri stroja vie poškodiť elektroniku, alebo odstaviť uhlíky. Stačí pár fúknutí z kompresora a stroj sa nám odvďačí životnosťou a spoľahlivosťou.

Pri priemyselných vysávačoch treba prečistiť filtre, ideálne stlačeným vzduchom. Niektoré druhy filtrov je možné umývať aj vodou. Základom pre dlhú životnosť priemyselného vysávača je používanie kvalitných náhradných vreciek, pretože jemný prach dokáže vysávač riadne potrápiť.

A priemyselný vysávač si musíme udržiavať v dobrej kondícii, pretože na ňom zostáva tá posledná úloha – všetko upratať.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 02:49