StoryEditor

Vyhnite sa stresom. Pozrite sa, koľko bude mať vaša firma peňazí v budúcnosti.

16.02.2020, 23:00
Pri riadení firmy sa nespoliehajte len na svoje pocity. Či už rozmýšľate nad investíciou alebo si nie ste istý, či budete vedieť vyplatiť mzdy svojich zamestnancov, mali by ste mať svoje rozhodovanie podporené dátami. Bez kvalitného prognózovania stavu a vývoja finančných prostriedkov sa podnikanie ľahko môže ocitnúť v slepej uličke.

Firma, ktorá nemá svoje peniaze pod kontrolou, je odsúdená na neúspech,“ hovorí Samuel Kmec, manažér projektu Moneo. „Či už spoločnosť potrebuje investovať do rozvoja, vybavenia alebo si len konatelia plánujú vyplatiť podiel na zisku, vedenie firmy potrebuje posúdiť, aké dopady na financie firmy  ich rozhodnutia vyvolajú a kde sú ich finančné limity . Existuje množstvo prípadov z praxe, keď sa podnikatelia dostali do problémov napriek vysokému účtovnému  zisku - jednoducho nemali v správny čas na účte potrebné finančné prostriedky,“ vysvetľuje. Tu si treba uvedomiť, že Cash Flow a Zisk  sú dva úplne odlišné ukazovatele a mať vysoký účtovný zisk vôbec nemusí znamenať dostatok peňazí.  Z tohto pohľadu je predčasné otvárať šampanské už pri podpise nového kontraktu – oslavovať treba až keď klient zaplatí.  Potvrdzuje to aj známe prirovnanie „Cash is King“ .

Aplikácia z praxe

Práve tu môže podať pomocnú ruku aplikácia Moneo. Prehľadne a jednoducho dokáže poskytnúť spoľahlivý obraz o očakávanom stave a vývoji financií firmy do budúcnosti. „Aplikácia je určená hlavne pre konateľov firiem, finančných riaditeľov, alebo účtovníkov, ale vie byť užitočná pre každého, kto riadi  financie firmy “ vysvetľuje Juraj Kmec, riaditeľ spoločnosti Ebys, ktorá aplikáciu vyvinula. Vie, o čom hovorí - sám bol jedným z nich. Prvý prototyp Monea vznikol práve preto, aby mu dal odpovede na otázky, ktoré potreboval pri dennodennom priebežnom riadení vo svojej firme, a ktoré mu žiadne existujúce nástroje dať nevedeli.

Teraz používateľovi stačí niekoľko klikov a okamžite má k dispozícii prognózu na 30 dni, 3 mesiace alebo  1 rok. Dokáže podľa nich spoľahlivo predvídať finančný vývoj a správne sa rozhodnúť. Jednoduchou zmenou parametrov si dokonca nasimuluje rôzne scenáre a môže sa rozhodovať o investíciách bez obáv, že ho finančná situácia zaskočí. Všetky výstupy sú prehľadné, v číselnej i grafickej forme.

Je pritom úplne jedno, v akom odvetví Vaša firma pôsobí. Či už je to obchodná, výrobná,  stavebná alebo dopravná spoločnosť,  program je univerzálny ,“ hovorí Kmec. „Využiť ju môžu napríklad aj účtovné, právne  a poradenské firmy, hotely, reštaurácie, maloobchodné predajne, servisné firmy,  atď. “ dodáva.

Ako dokáže pomocť

Aplikácia môže pomôcť viacerími spôsobmi:

  1. Reálny obraz o budúcom stave a pohybe peňazí 

Aplikácia Vám  vytvorí komplexný obraz o všetkých  príjmoch, výdavkoch a stave financií Vašej firmy až na 12 mesiacov vopred. Prehľadne a jednoducho zobrazí Vaše budúce finančné možnosti a limity. 

  1. Riadenie Cash Flow v reálnom čase

Pomocou aplikácie dokážete riadiť Cash Flow Vašej firmy tak, aby ste mali vždy Vašu finančnú  situáciu pod kontrolou. Podľa očakávaných príjmov (úhrady faktúr, príjem tržieb,...) sa viete rozhodovať o výdavkoch (platby faktúr, úhrady miezd, nájomné,....)  správne a rýchlo.

  1. Simulácia rôznych situácii z pohľadu cash flow
  • V prípade nepriaznivého finančného vývoja  si viete už vopred pripraviť vlastné scenáre.  Interaktívne  viete do prognóz priamo vstupovať a  dynamicky ich meniť. Aplikácia pracuje v reálnom čase, takže dopady viete posúdiť okamžite.
  • V aplikácii si viete nasimulovať rôzne pripravované rozhodnutia (napr. vyplatenie podielov na zisku , nákup áut alebo počítačov, úprava miezd, splácanie úveru, ... atď.) a vidieť ich vplyv na financie firmy.
  • Pri rozhodovaní o nových investičných projektoch môže poslúžiť ako praktický simulátor cash flow a pomôže Vám vidieť vývoj peňazí do budúcnosti reálnejšie. Môže byť výborným pomocníkom pre startupy.

Jednoduché riešenie

V porovnaní s inými riešeniami Moneo vyniká svojou jednoduchosťou a flexibilitou. Dokáže pracovať úplne samostatne, ale využijú ho i majitelia väčšiny účtovných softvérov, z ktorých dokáže jednoducho a rýchlo  importovať všetky potrebné údaje. Nie je teda dôležité, aký ekonomický softvér Vaša firma využíva. Poradí si dokonca i s podkladmi len v excelovskom súbore.

Aplikácia nevyžaduje špeciálne odborné znalosti  z oblasti účtovníctva, pokojne ju zvládne aj neúčtovník.  Navyše, pracuje s postupmi a kategóriami, ktoré sú bežné vo svete, takže sa jednak netreba nič nové učiť a jednak ju možno použiť pre operácie nielen na Slovensku.

Aplikáciu si možno stiahnuť na www.moneosoftware.com  a inštalovať priamo do počítača používateľa. Neopustia ho tak žiadne dáta, takže ponúka vynikajúcu úroveň bezpečnosti a ochrany citlivých údajov.

Samozrejme, o tom, ako Moneo dokáže pomôcť, sa môže každý presvedčiť a vyskúšať si to na vlastnej firme v bezplatnej 7-dňovej verzii . Štandardnou súčasťou programu je aj tzv. tréningový režim, v ktorom užívateľ  môže vidieť aj  vzorové modelové dáta“ uzatvára Kmec.

Viac o tejto zaujímavej novinke sa môžete dozvedieť na www.moneosoftware.com/o-programe/

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 14:14