StoryEditor

Ako sa mení zrak s pribúdajúcim vekom?

06.04.2020, 00:00
Podobne ako všetky ostatné orgány, aj zrak sa nám s pribúdajúcim vekom mení. Niektoré očné ochorenia sa prejavujú už v detskom veku, mnohé sa však dostavia až v produktívnom či seniorskom veku. Určité ochorenia sú prirodzené a môžu postihnúť každého, iným sa dá vhodnou prevenciou predchádzať, prípadne oddialiť ich nástup.

V tomto článku sa dozviete:

  • ktoré zrakové vady sú typické pre deti, dospelých a seniorov
  • prečo a ako sa mení zrak
  • či a ako je možné korigovať zrakové vady

Krátkozrakosť a tupozrakosť sú problémom už v detskom veku

Škúlenie a tupozrakosť sú častým očným ochorením u malých detí. V prípade, že nie sú vhodne a včas liečené, môžu byť príčinou aj trvalej straty zraku v postihnutom oku. Škúlenie sa považuje za relatívne bežné u detí do 5-6 mesiacov od narodenia, ak však pretrváva aj naďalej, je potrebné navštíviť očného lekára.  Pri strabizme, čiže škúlení, majú oči nesymetrické postavenie. Kvôli tomu spolu pri pozeraní a zaostrovaní nespolupracujú ako by mali a škúliace oko môže zaostať vo vývoji. Obraz v postihnutom oku je menej kvalitný a mozog v snahe vyhnúť sa dvojitému videniu tento obraz potláča, čo môže viesť k tupozrakosti.

Ďalším častým očným problémom v detskom veku je krátkozrakosť. Tá sa môže najviac zhoršiť počas rýchleho rastu dieťaťa v školskom veku. Ak ste u vášho dieťaťa spozorovali, že žmúri pri pohľade na vzdialenejší predmet, prípadne sa vám sťažuje, že nevidí veľmi dobre na tabuľu alebo sa vám zdá, že je viac nesústredený, môže to byť dôsledok zhoršeného videnia do diaľky. V školskom veku sa dioptrické vady riešia väčšinou nasadením okuliarov, prípadne kontaktných šošoviek. V dospelosti je možné na korekciu dioptrických vád absolvovať aj laserovú operáciu očí.

Syndróm suchého oka – vek, fajčenie, počítač aj klimatizácia

Syndróm suchého oka sa považuje za civilizačnú chorobu tretieho tisícročia. Postihuje najmä staršie ročníky, nie je však zriedkavým ani u mladých ľudí. Výraznejšie nastupuje u ľudí okolo tridsiateho roku života následkom začiatku starnutia očí a ich postupným vysušovaním. Ochorenie spôsobuje nedostatočná tvorba sĺz alebo ich zhoršená kvalita. Medzi rizikové faktory patria tiež dlhá práca za počítačom, pobyt v klimatizovaných priestoroch či fajčenie, nakoľko syndrómom suchého oka trpia fajčiari dva krát častejšie ako nefajčiari. Príčinou môžu byť aj niektoré celkové ochorenia ako cukrovka, reumatická artritída či autoimunitné ochorenia.

Zhoršené videnie počas tehotenstva

Zrak sa dočasne mení aj počas tehotenstva. Je to následok zmien v hladine hormónov. Zvýšenie hladiny hormónu relaxín spôsobuje znižovanie pevnosti očného bielka, čo môže byť príčinou dočasnej krátkozrakosti. Po pôrode sa vo väčšine prípadov zrak vráti do normálu.

Presbyopia hrozí všetkým po štyridsiatke

Vetchozrakosť, inak tiež aj starecká slabozrakosť, odborne presbyopia, sa prejavuje u každého človeka štandardne medzi 40.- 45. rokom života. Dôvodom je starnutie očnej šošovky, ktorá postupne stráca svoju pružnosť a tým schopnosť zaostriť na blízke predmety. Prejavuje sa najmä problémom prečítať písmená v knihe či text na displeji mobilného telefónu. Riešením sú tzv. okuliare na čítanie, ktoré sú však pre mnohých pacientov nepraktické. Tým, ktorí už majú okuliare do diaľky alebo na blízko pribudnú ďalšie a tí, ktorí doteraz problémy so zrakom nemali, môžu mať problém zvykať si v štyridsiatke na okuliare. Jediným riešením je tak pre mnohých laserová operácia, ktorou sa pôvodná šošovka nahradí umelou.

Katarakta je problémom najmä v seniorskom veku

Katarakta, inak tiež šedý alebo sivý zákal, je vo svete najčastejšou očnou chorobou zapríčiňujúcou trvalú slepotu. Dá sa definovať ako degeneratívne ochorenie šošovky, vo väčšine prípadov spôsobené vekom. Riziko vzniku šedého zákalu rastie najmä po šesťdesiatke.

Zdravá ľudská šošovka je číra, prirodzeným starnutím oka sa mení jej vnútorná štruktúra a vplyvom rôznych chemických premien postupne dochádza k jej zakaleniu. To bráni prechodu svetelných lúčov na sietnicu a zrenica získava sivý odtieň miesto bežného čierneho. Prejavuje sa neostrým, zahmleným videním, prípadne zvýšenou citlivosťou na svetlo. Dôvody vzniku katarakty nie sú dostatočne preskúmané, lekári však vedia jej nástup odhaliť už v jej ranom štádiu.

Nebezpečný glaukóm

Zákernosť glaukómu spočíva v tom, že sa v ľudskom tele môže vyvíjať aj roky bez toho, aby o tom človek vedel. Možno ho definovať ako stratu schopnosti zrakového nervu prenášať informácie z oka do mozgu následkom jeho postupného poškodzovania. Najčastejšou príčinou jeho vzniku je vysoký vnútroočný tlak, na ktorý spoločne s ďalšími faktormi vplýva aj vek.

30 % ľudí starších ako 75 rokov trpí VPMD

VPMD - vekom podmienená degenerácia makuly patrí medzi najčastejšie očné ochorenia, ktoré spôsobujú trvalú slepotu. Je to ochorenie hlavného orgánu zraku – sietnice, konkrétne jej strednej časti - makuly (známej tiež ako žltá škvrna), ktorá je miestom najostrejšieho videnia v oku. Ako už samotný názov napovedá, hlavným faktorom jeho vzniku je vek.  Odhaduje sa, že týmto ochorením trpí približne 10% ľudí starších ako 65 rokov a 30 % starších ako 75 rokov. 

Operácia ako jediná možnosť trvalej korekcie viacerých očných ochorení

Napriek tomu, že sa aj očná medicína vyvíja veľmi rýchlo, stále sú ochorenia, ktoré nie je možné riešiť inak, ako operačne. Typickým príkladom je šedý zákal. Jediným riešením, ako sa ho natrvalo zbaviť je podstúpiť operáciu očí, pri ktorej vám vyberú pôvodnú, zakalenú, šošovku a nahradia ju novou, umelou. Výhodou takejto operácie je, že dokáže korigovať aj dioptrické chyby. V prípade, že sa rozhodnete pre multifokálnu šošovku, zbavíte sa jednou rýchlou a bezbolestnou operáciou nielen rizika šedého zákalu, ale aj krátkozrakosti, presbyopie či ďalekozrakosti. V prípade, že trpíte astigmatizmom, lekár vám pravdepodobne odporučí aplikáciu tórickej šošovky. Najmodernejšou operačnou metódou súčasnosti, pri ktorej dochádza k výmene šošovky, je FEMTO - Z Prelex, ktorú má vo svojom portfóliu napríklad najväčšia slovenská očná klinika iClinic.

Mnohým zrakovým problémom je možné predchádzať vhodnou prevenciou. Základom sú pravidelné očné prehliadky a zdravý životný štýl bez fajčenia a nadmerného požívania alkoholu, s prísunom vitamínov a minerálov, s pravidelným pohybom či s dostatočným a kvalitným oddychom.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 13:29