StoryEditor

Kým v zahraničí sa stravné zvyšuje, Slovensko robí kroky k jeho zániku

18.09.2020, 00:00
V zahraničí využívajú stravné ako nástroj na podporu domáceho obyvateľstva a podnikania. Slovensko, naopak, po zmrazení rastu príspevku na stravovanie teraz podniká kroky k možnému rozvratu systému podpory zamestnaneckého stravovania.

Počas koronavírusovej krízy podporili krajiny západnej Európy domácu spotrebu jedla a potravín rôznymi formami príspevku na stravovanie. Napríklad v susednom Rakúsku zdvojnásobil štát príspevok zo 4 eur na 8 eur na deň. Ich hlavné mesto Viedeň zase vydalo poukážky do reštaurácií, ktoré sú platné len v rámci mesta. Viacčlenné rodiny dostali poukážku v hodnote 50 eur.

Na Slovensku však kráčame skôr opačným smerom. Naznačil to aj Marián Viskupič, ktorý po zásadných zmenách v príspevku na stravovanie avizuje vo svojom blogu už aj zmeny vo fungovaní kantín. Viac než polovica zamestnancov sa na Slovensku stravuje práve v stravovacom zariadení zamestnávateľa. Narušenie systému podpory stravovania aj na tejto úrovni by tak mohlo znamenať krok k zrušeniu podpory ako takej.

Čo prinesú zmeny v zákone

Napriek tomu, že zamestnávateľ platí na stravné 55 % sumy, príde po novom o možnosť rozhodnúť, v akej forme by stravné chcel vyplácať. Hrozí mu tak, že vo firme bude mať až štyri súbežné formy – hotovosť, stravné lístky, stravné karty a donášku jedla zo zmluvnej reštaurácie. Pre zamestnancov, ktorí si vyberú hotovosť, však príspevok neznamená viac slobody.

Peniaze totiž podliehajú exekúcii a môžu byť zablokované na účte. Miesto toho, aby si za hotovosť zamestnanec zabezpečil stravu, tak bude splácať dlhy. Aj pre tých, ktorí nemajú na seba uvalenú exekúciu, je hotovosť lákavá skôr ako prídavok ku mzde. Až 51 % opýtaných v reprezentatívnom prieskume 2muse zo začiatku roka by hotovostný príspevok použilo na iné potreby ako jedlo, prípadne by si ho ušetrili. Zamestnávateľ tak bude prispievať na splácanie dlžôb, na cigarety a alkohol, na nákupy v zahraničí alebo na dovolenky. graf_pouzitie_financnej_nahrady graf_pouzitie_financnej_nahrady

Cesta je elektronizácia

Napriek zámeru vlády je ešte stále dostupná možnosť reformy systému stravného, ktorá by ho zlepšila pre všetkých jeho účastníkov. Povinná elektronizácia, tak ako ju zaviedlo v roku 2016 napríklad Belgicko, by priniesla zamestnancom vyšší komfort pri používaní služieb, zamestnávateľom, obchodom a reštauráciám by odbúrala administratívu spojenú s papierovými stravenkami a nakoniec pre štát by digitalizované platby znamenali lepší výber DPH bez nutnej investície na jeho strane.

(PR článok – Asociácia moderných benefitov)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 18:25