Radi by ste si pripravovali zdravé obedy či večere? Poradíme vám, ako môžete obohatiť svoj jedálniček, čo naopak zredukovať, predstavíme vám zdravý spôsob varenia a výhody, ktoré prináša sous vide metóda.
Menej mäsa
Z výskumov vyplýva, že mäso a mäsové výrobky by sme nemali jesť častejšie ako 4 krát do týždňa. Prečo by sme sa mali snažiť obmedziť konzumáciu mäsa? Dôvodom je zvyšujúce sa riziko rakoviny hrubého čreva. Odborníci tvrdia, že ešte škodlivejšie ako mäso sú baktérie, ktoré vznikajú v črevách pri rozklade mäsa.
Pre tráviaci trakt je potrebné kyslé prostredie, ktoré sa najlepšie udržiava konzumáciou ovocia, zeleniny a vlákniny. Ak jeme viac rastlinnej stravy, v tráviacom trakte prevládajú prospešné baktérie. Nevyváženou stravou a nadmernou konzumáciou mäsa podporujeme rozmnožovanie neprospešných patologických baktérii, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
Ako je to s konzumáciou mäsa?
Je pravda, že byť vegánom znamená odopierať svojmu telu potrebné bielkoviny získané z mäsa? Športový fyziólog sa vyjadril, že je to o zvyku. Napríklad deti sú zvyknuté vynechávať zo svojho jedálnička mäso či šunku, pretože im často v tomto veku nechutia. Napriek tomu, že vynechávajú mäsové výrobky, majú zdravý vývin. Ak sa rozhodneme obmedziť konzumáciu mäsa, alebo ho úplne vynecháme, je potrebné, aby ste si železo a ostatné potrebné živiny obsiahnuté v mäse zabezpečili z rastlinnej stravy. Čo sa týka prijmu bielkovín, ani v tomto prípade človek nie je odkázaný len na mäso.
Tipy na bezmäsité potraviny bohaté na bielkoviny:
- syr Eidam
- tofu natural
- cottage
- polotučný tvaroh
- slepačie vajíčka
- červená šošovica
- fazuľa
- cícer
- arašidy
- kešu oriešky
- vlašské oriešky
- mandle nelúpané
Viac zeleniny
Obloha z čerstvej zeleniny by mala byť každodennou súčasťou jedálnička. Či už k obedu, k raňajkám, alebo na večeru, porcia čerstvej zeleniny predstavuje dôležitú zložku živín. Zo zeleniny získavame vitamíny, minerálne látky, enzýmy a antioxidanty. Varíte zeleninové polievky? Vyskúšajte namiesto klasického zahusťovania múkou zahustiť polievku zeleninou. Jednoducho časť zeleniny pomixujte a pridajte do polievky. Zdravou alternatívou zahusťovania polievok sú aj ovsené vločky, bezlepkový vegánsky škrob z tapioky či múky zo strukovín - cícerová alebo hrachová múka.
Vedeli ste o tom, že rozšírené posolstvo, že mrkva dokáže zlepšiť zrak, nie je pravdivé?
Žltá, oranžová a červená zelenina je prospešná pre zrak aj pokožku. Avšak rozšírené posolstvo, že mrkva dokáže zlepšiť zrak, nie je pravdivé. Tento mýtus pochádza z čias druhej svetovej vojny, kedy si vojaci mysleli, že nadmernou konzumáciou mrkvy získajú nočné videnie. Mrkva ako zelenina vôbec nebola dovtedy populárna, pretože so sebou niesla status chudoby. Avšak najmä kvôli nenáročnej a lokálnej produkcii mrkvy, vzrástla jej produkcia počas 2. Svetovej vojny až o 300 %.
Na to, aby ju ľudia prestali vnímať ako zeleninu chudobných a začali ju konzumovať vo veľkom, si pomohla britská vláda “marketingovým klamstvom”, keď rozšírila správu o tom, že mrkva posilňuje schopnosť nočného videnia, ktoré bolo, prirodzene, vo vojne viac ako žiaduce.
Faktom ostáva, že mrkva má pozitívny vplyv na zrak, ale zázraky ako nočné videnie od jej konzumácie nemôžeme očakávať.
Aké účinky na zdravie má mrkva?
- pozitívne ovplyvňuje zrak
- slúži ako prevencia proti rakovine
- dodáva pokožke zdravý a mladistvý vzhľad
- prečisťuje telo
- čistí zuby a ďasná
- pôsobí ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení a prevencia proti mozgovej príhode
- má antiseptické účinky
Varenie sous vide metódou
Sous vide je metóda varenia potravín vo vákuu. A hoci ste možno o nej ešte nepočuli, šéfkuchári ju poznajú už od 70. rokov. Sous vide je pomalý spôsob varenia, pri ktorom sa jedlo pripravuje vo vzduchotesných plastových vreckách vo vodnom kúpeli. Pomenovanie pomalé varenie sa viaže na dlhšiu dobu prípravy jedla touto metódou - tá súvisí s nižšou teplotou varenia, ktorá nepresiahne 100 °C.
Metóda sous vide pochádza z mekky gastronómie - z Francúzska. Sous vide techniku prvýkrát použil francúzsky šéfkuchár George Pralus, ktorý uvaril fógie gras (husacia pečeň) novým spôsobom. Keďže tradičnou prípravou jedla fógie gras strácala husacia pečeň až 50 % svojej hmotnosti, šéfkuchári hľadali výhodnejší spôsob. Pralus vyskúšal zabaliť mäso do plastovej fólie a zistil, že varením stratilo iba 5 % svojej hmotnosti, a tak sa zrodila nová metóda varenia vo vákuu.
Sous vide metódou je možné pripraviť rozičné suroviny: ryby, mäso, zeleninu, ovocie i vajcia. Všetko, čo na tento zdravý spôsob varenia potrebujete, je sous vide hrniec, vákuové vrecká na potraviny a vákuovač, ktorý odsáva vzduch a pečatí vrecká. Ak si nie ste istí dobou prípravy jednotlivých jedál, môžete použiť tabuľku odporúčaných časov prípravy sous vide metódou.
Prečo by ste mali vyskúšať sous vide metódu?
- Vďaka vákuu potraviny zostávajú šťavnaté a plné prirodzenej chuti.
- Vákuované potraviny vám vydržia dlhšie čerstvé.
- Sous-vide hrniec je ideálny pomocník na prípravu chutných a zdravých jedál. Jedlo si zachová svoje živiny a ako bonus ušetríte aj za elektrinu.
- Potraviny pripravené sous vide metódou sú menej kalorické, pretože na ich prípravu sa nepoužíva tuk.
(PR)