StoryEditor

Mercedes-Benz EQV - Elektrický a inteligentný van

23.11.2020, 23:00
Elektrický van EQV vyniká najmä ako rodinné a rekreačné vozidlo, avšak svoje uplatnenie ľahko nájde aj ako reprezentatívne firemné vozidlo alebo VIP a hotelová kyvadlová doprava. Jeho použitie ako veľkokapacitného luxusného taxíka dáva tiež veľký zmysel.

Miesta je vo vozidle dostatok. Vpredu dve samostatné pohodlné sedadlá, vzadu v 2. a 3. rade možnosť kombinácie samostatných sedadiel a lavice. To, či si objednáte EQV ako verziu pre 6, 7 alebo 8 pasažierov, je na vás. Aby bol dostatok priestoru pre poriadny akumulátor v podvozku, kúpite EQV iba v „dlhej“ (5,14 metra) a „extra dlhej“ (5,37 metra) verzii. Elektromotor má maximálny výkon na úrovni 150 kW (204 k). Maximálny krútiaci moment je 362 newtonmetrov. interiér Elektrický van EQV interiér Elektrický van EQV Mercedes-Benz

​Elektrickú energiu dodáva vodou chladený lítium-iónový akumulátor s využiteľnou kapacitou 90 kWh. Na jedno nabitie umožňuje dojazd až 360 km (podľa WLTP). Vďaka sériovému maximálnemu nabíjaciemu výkonu 110 kW akumulátor z 10 na 80 % nabijete na rýchlonabíjacej stanici s jednosmerným prúdom približne za 45 minút. K dispozícii je samozrejme aj možnosť nabíjania striedavým prúdom s výkonom 11 kW.

nabíjanie Elektrický van EQV nabíjanie Elektrický van EQV Mercedes-Benz

Prevádzkové náklady na uzde

Či bude EQV rodinným autom, luxusným taxíkom alebo reprezentatívnym firemným vanom, tak náklady na jeho prevádzku a údržbu budú na nižšej úrovni ako pri porovnateľnom konvenčnom automobile so spaľovacím motorom. Ušetriť môžete aj na servise bŕzd, pretože pri rozumnej jazde budete využívať najmä rekuperáciu.

Efektívny a komfortný spôsob jazdenia prináša inteligentná prevádzková stratégia. Intenzitu rekuperácie môžete určovať jednoducho a pohodlne počas jazdy autom radiacou páčkou, ktorá sa nachádza za volantom. O komfortnú voľbu stupňa rekuperácie sa stará režim DAUTO. Vďaka spojeniu informácií z bezpečnostných asistentov, navigácie a kamery, sa intenzita rekuperácie v reálnom čase prispôsobí aktuálnej situácii. Napríklad, ak pri vjazde do obce pustíte plyn, systém začne rekuperovať tak, aby ste do nej vošli rýchlosťou 50 km/h. Mercedesme EQ Mercedes me EQ Mercedes-Benz

Technologický líder

O stave akumulátora informuje aj aplikácia Mercedes me pre smartfóny. A nielen to. Umožní kedykoľvek a kdekoľvek skontrolovať aktuálny status vozidla: Určite sú okná a dvere zatvorené? Je tlak v pneumatikách správny? Akú vzdialenosť ešte prejdem? Auto viete na diaľku aj zamknúť či otvoriť alebo vychladiť či zohriať vďaka funkcii predklimatizácie.

Zákazník prostredníctvom služby Mercedes me Charge získa prístup k celosvetovo najväčšej nabíjacej sieti s cca 300 000 nabíjacími bodmi a 300 rozličnými operátormi verejných nabíjacích staníc v samotnej Európe (mestá, parkovacie miesta, diaľnice, nákupné strediská a podobne). Zákazníci pritom profitujú z integrovanej funkcie platby s jednoduchým zúčtovaním. Služba Mercedes me Charge v spojení s balíkom IONITY umožňuje za cenovo zvýhodnenú sadzbu aj prístup k rýchlonabíjacím staniciam paneurópskej siete IONITY s viac ako 400 stanicami.  kokpit Mercedes van EQV kokpit Mercedes van EQV Mercedes-Benz

Infotainment MBUX dominuje interiéru

Dobre známy a inovatívny infotainment MBUX disponuje ponukami a funkciami špecifickými pre EQ. V rámci nich je k dispozícii aj nastavenie času odjazdu na účely predklimatizovania, zobrazenie toku energie, histogram spotreby či obmedzenie nabíjacieho prúdu. Navigácia s Elektrickou inteligenciou prepojí aktuálny stav nabitia akumulátora, meteorologické údaje a informácie o nabíjacej infraštruktúre a automaticky vypočíta rýchlu a komfortnú trasu s malým množstvom zastávok na nabíjanie a krátkymi časmi nabíjania. Pri plánovaní sa pritom uprednostnia rýchlonabíjacie stanice, aby bolo cestovanie čo najkomfortnejšie.

 

Advertisement

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 15:17