Máte vo firme stravné lístky? Vymeňte ich za gastrokarty či aplikácie!Shutterstock
StoryEditor

Máte vo firme stravné lístky? Vymeňte ich za gastrokarty či aplikácie!

03.12.2020, 23:00
Stravné lístky poznajú všetci. Vedeli ste však, že už roky je tu ich ekologickejšia a pohodlnejšia alternatíva? Gastrokarty či aplikácie pre mobilné telefóny uľahčujú život nielen reštauráciám a obchodom, ale aj stravníkom a zamestnávateľom. Počas októbra ich podľa dát Asociácie moderných benefitov využívalo až 340-tisíc ľudí. Len od začiatku roka je to nárast o skoro 15 %.

Ušetrite na administratíve

Dôkazom toho, že Slovensko ide svižným tempom smerom k elektronickým riešeniam benefitov, je aj rýchly prechod firiem od papierových straveniek k tým elektronickým. Potvrdzuje to približne 15-percentný nárast používateľov elektronických stravných lístkov, teda kariet a aplikácií, v tomto roku. Naďalej platí, že elektronické riešenia prinášajú zamestnávateľom flexibilitu, ktorú v minulosti nemali.

Výhody elektronických nosičov sa však nekončia, len čo sa týka flexibility prostriedkov. Zamestnávatelia v zahraničí cez elektronické stravné šetria už roky. Napríklad belgická Agentúra pre zjednodušenie administratívy vypočítala, že v porovnaní s papierovou formou stravného belgický zamestnávatelia môžu ušetriť až 45 % nákladov na stravné, ak prejdú na elektronické formy tohto príspevku. Veľkým lákadlom Samozrejmosťou je pre zamestnávateľov aj šetrenie času jednoduchým nabitím kreditu na karty cez online platformy jednotlivých dodávateľov kariet, netreba nič vypisovať, objednávať, ani distribuovať.

Nakoniec, čipová karta je univerzálnym nosičom. Karty určené na stravné však tak nie sú obmedzené len na tento benefit. Môžete na ňu združiť všetky finančné benefity svojej vašej firmy, napríklad aj darčekové poukazy. Ďalšou praktickou možnosťou, ktorú určite ocení nejedno HR oddelenie, je možnosť integrovať na karty aj napríklad dochádzkový systém či inú evidenciu.

Elektronické stravné lístky umožňujú zamestnávateľovi aj omnoho flexibilnejšie upravovať výšku príspevku na stravovanie. Aj preto záujem o elektronické stravné lístky významne rastie. Pomer medzi zamestnancami používajúcimi stravné lístky a karty, aspoň z pohľadu členov AMOBE, bol v októbri 2020 už skoro 60:40 v prospech stravných lístkov. Oproti začiatku tohto roku narástol počet používateľov kariet a aplikácií až o 50 000.

Máte vo firme stravné lístky? Vymeňte ich za gastrokarty či aplikácie! Máte vo firme stravné lístky? Vymeňte ich za gastrokarty či aplikácie! AMOBE

Zamestnanci preferujú karty

Zamestnanci tiež uprednostňujú stravovacie karty a appky. V reprezentatívnom prieskume agentúry 2muse z februára 2020 sa skoro 3x toľko zamestnancov vyjadrilo, že by stravné karty uprednostnilo pred stravnými lístkami. Za najväčšiu výhodu používania elektronickej stravnej karty zamestnanci uviedli možnosť zaplatiť presnú sumu obeda. Druhou najdôležitejšou výhodou je jednoduchosť platby bez nutnosti prepočítavať správny počet lístkov. Zamestnanci však vnímajú ako dôležitý aj ekologický aspekt. Pre 15 % opýtaných bola práve nižšia záťaž životného prostredia kľúčová výhoda elektronických kariet. Pri kartách totiž nie je na rozdiel od lístkov potrebná pravidelná distribúcia, tlač či likvidácia nosičov.

(PR článok – Asociácia moderných benefitov)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 00:04