Skvost secesie, kde si oddýchne telo i myseľKúpele Piešťany
StoryEditor

Skvost secesie, kde si oddýchne telo i myseľ

30.04.2021, 00:00
Hostia tohto slovenského kúpeľného hotela ostávajú v nemom úžase. Kuriózny dezert, očarujúca architektúra a všadeprítomná história si omotá okolo prsta aj vás.

Symbolom hotela je páv, posvätný vták gréckej bohyne Héry, ktorý reprezentuje vznešenosť a nesmrteľnosť. Podľa legendy si páv v jame s teplou termálnou vodou a bahnom vyliečil boľavú nohu, čím ľuďom ukázal tamojšiu silu prírody. Dnes sa na tomto mieste týči pompézny kúpeľný Thermia Palace Ensana Health Spa Hotel, klenot secesnej architektúry. Vyberte sa za ním na Kúpeľný ostrov v Piešťanoch.

Hostia, ktorí tvorili históriu

Počas prvej svetovej vojny bol v hoteli Thermia Palace počas svojho liečebného pobytu ubytovaný bulharský cár Ferdinand Coburg. Začiatkom februára 1917 za ním do hotela pricestovali rakúsko-uhorský cisár Karol a nemecký cisár Wilhelm II, aby viedli poradu o ďalšom vojnovom postupe. Využili na to priestranný salón Hubertus plný denného svetla, ktorý je v hoteli zachovaný dodnes. Skvost secesie, kde si oddýchne telo i myseľ Skvost secesie, kde si oddýchne telo i myseľ Kúpele Piešťany Svetoznámym návštevníkom hotela Thermia Palace bol aj maliar Alfons Mucha. Z vďaky za liečbu poskytnutú jeho dcére Jaroslave daroval kúpeľom svoj originálny obraz s názvom Buď požehnaný, prameň zdravia! Olejomaľba päťuholníkového tvaru bola maľovaná na mieru na tympanón empírovej jedálne hotela – Grand Restaurant. Skvost secesie, kde si oddýchne telo i myseľ Skvost secesie, kde si oddýchne telo i myseľ Kúpele Piešťany Kúpeľný dom Irma

Hlavným dôvodom návštevy kúpeľov je ich liečivá sila, ktorú návštevníci nájdu v kúpeľnom dome pomenovanom na počesť grófky Irmy Erdödyovej. Kúpeľní hostia si v Irma Health Spa môžu vybrať z viac ako 60-tich procedúr: bahenných zábalov, termálnych vaňových kúpeľov, perličkových kúpeľov či masáží. Skvost secesie, kde si oddýchne telo i myseľ Skvost secesie, kde si oddýchne telo i myseľ Kúpele Piešťany Bahno aplikované počas procedúr sa približne raz ročne ťaží z rieky Váh a následne počas jedného roka zreje v zrecích bazénoch pod neustálym prúdom termálnej vody. Tento proces zabezpečí jeho obohatenie o minerály a posilnenie liečivej mikroflóry. Bahenné zábaly zmenšujú opuchy v okolí kĺbov, znižujú svalové napätie či posilňujú chrupavky a medzistavcové platničky. Nevšedným zážitkom je bazénový kúpeľ v bahnisku s viac ako 92m3 liečivého bahna.

Naša rada nad zlato: Pri návšteve hotela nevynechajte jeho ikonický dezert, ktorého recept je výsledkom omylu dvoch kuchárov. Dezert Bahno sa servíruje s čerstvým ovocím a domácim červeným vínom. Skvost secesie, kde si oddýchne telo i myseľ Skvost secesie, kde si oddýchne telo i myseľ Kúpele Piešťany

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
10. máj 2024 22:31