Pomáhajú študentom hľadať mentorov aj financie pre ich nápadJanka Pohančeníková
StoryEditor

Pomáhajú študentom hľadať mentorov aj financie pre ich nápad

02.06.2021, 00:00
Zanalyzovali 10 000 ponúk na trhu práce, aby umožnili stredoškolákom rozvíjať svoje talenty a zručnosti, ktoré potrebujú pre svoju budúcnosť.

Autori unikátneho rozvojového programu Show your talent pomáhajú študentom stredných škôl lepšie sa presadiť na trhu práce tým, že objavia svoj talent. Mladých ľudí prepájajú s mentormi z praxe, medzi ktorými sú úspešní podnikatelia, fotografi, dizajnéri či konzultanti.

Rozvojový program Show your talent zaradila Nadácia Pontis medzi TOP 15 najinovatívnejších vzdelávacích projektov na Slovensku. V tomto školskom roku získal program aj záštitu  Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Pomáhajú študentom hľadať mentorov aj financie pre ich nápad Pomáhajú študentom hľadať mentorov aj financie pre ich nápad archív Show your talent

Ministerstvo školstva

Objaviť skrytý potenciál

„Stredoškoláci nedostávajú veľa šancí – najmä tí, ktorí sú označovaní za outsiderov. Pritom sa v nich môže skrývať veľký potenciál a nápady pre rozvoj svojho okolia. To, že študent nie je dobrý v matematike ešte nezanemená, že nemá iné dary a talenty. Pravdepodobnejšie je, že ich ešte neobjavil,“ hovorí Dávid Maslen z realizačného tímu.

Na začiatku musia študenti, ktorí prejavia záujem o program, zvládnuť výberové konane, na ktorom musia odpovedať aj na nečakané otázky komisie, čo ich pripraví na pracovné pohovory v budúcnosti. Ak túto skúšku zvládnu, čaká ich úvodné víkendové školenie a séria workshopov.

Z tímového projektu môže vzniknúť startup

„Spoločnosť Profesia nám pomohla zanalyzovať viac ako 10 000 pracovných ponúk na trhu práce a vybrala z nich TOP kompetencie, ktoré firmy žiadajú od absolventov stredných škôl. Práve tie rozvíjame v našom programe,“ upresňuje Jaroslav Dodok, zakladateľ programu.

Pomáhajú študentom hľadať mentorov aj financie pre ich nápad Pomáhajú študentom hľadať mentorov aj financie pre ich nápad Janka Pohančeníková

Práca na tímových projektoch

Jednou zo zručností, ktoré sa naučia účastníci v Show your talente je projektový manažment a finančná gramotnosť. Keďže stredoškoláci pracujú počas roka v tímoch, ich spoločnou úlohou je vytvoriť vlastný projekt, ktorý neskôr odprezentujú porote. Vďaka tomu nadobudnú aj komunikačné a prezentačné zručnosti.

Po schválení projektu študenti dostávajú grant v hodnote sto eur, ktorý môžu využiť na realizáciu svojho nápadu. Tí šikovnejší však dokážu získať omnoho viac financií a to vďaka ich priebojnosti.

„Jeden zo študentských tímov na SPŠ dopravnej vo Zvolene sa nebál osloviť sponzorov a získať financie, materiál či stroje, napríklad aj na vybudovanie novej posilňovne, ktorá vznikla zo starej učebne,“ hovorí Dávid Maslen zo Show your talent.

Pomáhajú študentom hľadať mentorov aj financie pre ich nápad Pomáhajú študentom hľadať mentorov aj financie pre ich nápad Jozef Prokein

Jeden zo študentských projektov

Študenti môžu vo svojich tímových projektoch pokračovať aj po skončení programu, buď v rámci mimoškolskej činnosti alebo svoj nápad preklopiť do startupu či podnikania.

Program podporuje aj Michal Meško, podnikateľ roka

Účastníkom Show your talent v priebehu celého roka pomáhajú maximalizovať potenciál aj mentori z praxe. Počas uplynulých troch rokov pomáhalo mladým ľuďom celkom osemdesiatpäť mentorov, ktorí stredoškolákom zdarma odovzdávali svoje skúsenosti.

Medzi nich patrí napríklad Filip Ondráš, senior consultant z KPMG Slovensko, Ľubomír Šimko, spoluzakladateľ marketingovej agentúry Kreativ gang, konštruktér prvej slovenskej formuly Martin Matuška či hudobník Vojtech Oláh. Len za posledný rok sa organizátorom podarilo zrealizovať viac ako 180 individuálnych mentoringových stretnutí.

Slávnostná konferencia Show your talent Slávnostná konferencia Show your talent Martin Almáši

Slávnostná konferencia Show your talent

Dôležitou súčasťou programu sú taktiež ambasádori, ktorí podporujú mladé talenty od vzniku programu. „Myslím si, že nikdy nie je príliš skoro začať na sebe makať. Preto sa mi veľmi páči program Show your talent, ktorý v tom mladým ľuďom pomáha a inšpiruje ich,“ hovorí Michal Meško, zakladateľ kníhkupectva Martinus a  EY Podnikateľ roka 2020.

Dôležitá je pre realizátorov aj udržateľnosť

Program Show your talent aktuálne končí svoj tretí ročník a pomaly komunikuje s partnermi a strednými školami o otvorení štvrtého ročníka, ktorý je naplánovaný na september 2021.  Doposiaľ bol program realizovaný v siedmych školách na Slovensku. Dnes má už viac ako 160 absolventov a 1 126 účastníkov sprievodných vzdelávacích aktivít.

Pre realizátorov programu – OZ TEAM, CVČ – JUNIOR a SYTEV je dôležitá aj udržateľnosť celej myšlienky. Preto študentom, ktorí úspešne absolvujú Show your talent ponúkajú počas slávnostnej konferencie ďalšie príležitosti na rozvoj a možnosť stať sa členmi lokálnych tímov na jednotlivých školách. Nadväzujú tiež partnerstvá s firmami, ktoré by mladým ľuďom pomohli využiť svoj talent na trhu práce.

Pomáhajú študentom hľadať mentorov aj financie pre ich nápad Pomáhajú študentom hľadať mentorov aj financie pre ich nápad Jakub Žabka

Program podporujú aj viacerí významní zamestnávatelia

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 05:04